Organizatia Natiunilor Unite amana decizia in cazul Palestinei. Reprezentantii Consiliului de Securitate al ONU au declarat vineri ca in urmatoarele saptamani nu se va lua o decizie cu privire la solicitarea palestinienilor de a fi recunoscuti ca stat si primiti in cadru ONU cu drepturi depline. Membrii Consiliului doresc sa mai astepte un timp pentru a da mai multe sanse eforturilor internationale care se fac pentru reluarea negocierilor dintre Israel si palestinieni. In cadrul Consilului vor avea loc mai multe intalniri pentru discutarea solicitarii palestiniene, prima urmand sa aiba loc chiar saptamana viitoare. Palestinienii au anuntat joi ca au convins 8 dintre cei 15 membri ai Consiliului sa le sustina cauza, dar pentru ca solicitarea lor sa aiba succes au nevoie sa obtina 9 voturi pentru si sa nu existe niciun veto. SUA a anuntat deja ca in caz de nevoie isi va folosi dreptul de veto impotriva palestinienilor, scrie AFP.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

UE ar putea ajunge la o intelegere cu Ucraina in ciuda cazului Timosenko. Potrivit lui Herman van Rompuy, UE se asteapta la finalizarea unui acord cu Ucraina pana la sfarsitul anului in ciuda controversatului caz al Iuliei Timosenko. Anterior atat UE cat si America au condamnat procesul intentat impotriva fostului premier ucrainean considerandu-l proces politic si avertizand ca numai incetarea lui ar putea da sanse Ucrainei sa se apropie de UE. Pozitia aceasta se mentine cel putin declarativ si in prezent liderii europeni prezenti la summitul de la Varsovia sunt ingrijorati de folosirea selectiva a procedeelor judiciare impotriva membrilor fostei administratii, anunta The Guardian.

Al Qaeda il critica pe Mahmoud Ahmadinejad pentru declaratiile impotriva SUA. Al Qaeda l-a criticat aspru pe Mahmoud Ahmadinejad pentru declaratia referitoare la atacurile din 11 septembrie 2001. In timpul viztiei sale la New York de saptamana trecuta, presedintele Iranului a declarat intr-un interviu ca nu avioanele au cauzat prabusirea turnurilor gemene, ci o cantitate mare de exploziv montata in interior. Nu a acuzat direct SUA de inscenare, insa a subliniat faptul ca in calitatea sa de inginer nu poate crede ca avioanle au doborat turnurile World Trade Center. Reprezentantii al Qaeda au catalogat comentariile lui Ahmadinejad drept ridicole si au afirmat ca presedintele incearca sa arate prin acest tip de declaratii ca Iranul ii poate face fata Americii. Al Qaeda considera ca anti-americanismul iranian este unul de oportunitate, servindu-se de el doar atunci cand aceasta pozitie le convine. Al Qaeda crede ca Teheranul regreta ca nu a fost cel care a comis atacurile si fiind invidiosi pe succesul obtinut de reteaua terorista prin atacurile de la 9/11 incearca sa le discrediteze, informeaza Haaretz.

Sarkozy promite salvarea Greciei si a zonei euro. Presedintele francez Nicolas Sarkozy si-a luat vineri angajamentul de a discuta cu Berlinul despre urgentarea salvarii monedei euro si impiedicarea falimentului grecesc. George Papandreou s-a aflat in vizita oficiala la Paris unde l-a asigurat pe Sarkozy ca tara sa va face toate schimbarile necesare ca sa-si imbunatateasca situatia financiara. Sarkozy, care considera ca falimentul Greciei ar insemna falimentul intregii Europe, a promis ca va merge in cateva zile in Germania unde va incerca sa gaseasca solutii impreuna cu Angela Merkel pentru accelerarea integrarii economice a zonei euro si pentru a stabili cat mai urgent strategia pentru salvarea monedei unice si a Greciei asa cum s-a decis la summitul din 21 iulie 2011, scrie AFP.

Egipt: Proteste de strada pentru trecerea mai rapida la noul regim. Mii de protestatari au demonstrat vineri pe strazile egiptene cerand abolirea mai multor legi restrictive ramase in functiune si dupa caderea regimului Hosni Mubarak. Piata Tahis din Cairo, centrul Alexandriei si alte zone din Egipt au fost pline de oameni care cereau "recuperarea revolutiei". Acestia sunt nemultumiti de activitatea consiliului militar si de faptul ca noua conducere a Egiptului este formata tot din oamenii vechiului regim, fiind condusa de un fost ministru al apararii din timpul lui Mubarak. Desi imediat dupa preluarea puterii consiliul a promis inlaturarea legilor abuzive, organizarea de alegeri libere si alegerea unei conduceri civile a statului, opt luni mai tarziu nimic nu s-a schimbat. Oamenii considera ca actualii lideri reproduc fidel vechiul regim chiar si in ceea ce priveste partea de abuzuri fizice sau arestari fara temei legal. Consiliul a anuntat recent o planificare pentru organizarea alegerilor parlamentare care se vor desfasura incepand cu luna noiembrie 2011. Protestatarii sunt insa nemultumiti de faptul ca alegerile prezidentiale nu au inca o data stabilita, anunta The Guardian.

Gazprom va furniza gaze catre Belarus la un pret redus. Presedintele bielorus Alexander Lukashenko a declarat vineri ca tara sa va primi in anul 2012 gaz rusesc la un pret cu mult mai mic decat in prezent. Lukashenko, care a facut declaratia in urma intalnirii cu CEO-ul Gazpromului, nu a precizat cantitatea de gaz care va fi livrata la costul diminuat. In prezent Belarusul plateste 286$ pe mia de metri cubi de gaz rusesc. Ieftinirea gazului pentru Belarus vine pe fondul posibiliei achizitii de catre Gazprom a participatiei de 50% pe care Belarus o are la compania de gaz Beltransgaz in conditiile in care cealalta jumatate a intrat in patrimoniul Gazprom inca din 2007, informeaza Ria Novosti.