25 octombrie 2011. Operatiunea "Instaurarea Monarhiei". Dan Voiculescu a pus la cale o manevra politica spectaculoasa: Regele sa ceara revenirea la regalitate. Invitarea Regelui Mihai in Parlament pentru a tine un discurs pe 25 octombrie, cu ocazia implinirii a 90 de ani, nu este atat de inocenta pe cat pare. Sub acoperirea festiva, se pregateste o manevra politica de mari proportii. Despre ce este vorba? In acest moment, potrivit surselor noastre, asupra Regelui se fac presiuni mari pentru a introduce in discursul sau cateva fraze cheie. Este vorba de critici directe la adresa regimului Basescu, urmate de cererea adresata Parlamentului de a alege ca alternativa instaurarea monarhiei. Presiunile asupra Regelui sunt exercitate de pionul otravit in Casa Regala, Radu Duda, fie direct, fie, mai ales, prin intermediul Principesei Margareta, la initiativa lui Dan Voiculescu. Nu este prima data cand viitorul print consort il taraste pe Rege, batran si bolnav, in valtoarea bataliei politice, in totala contradictie cu statutul Casei Regale, scrie EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Clasificarea programelor de studiu. Ministerul Educatiei imparte ofertele universitatilor in cinci grupe. Vezi aici ce valoare are facultatea ta. Studentii si candidatii la facultate vor putea sti incepand din acest an cat de performant este programul de studii pe care il urmeaza. Ministerul Educatiei a finalizat clasificarea tuturor programelor oferite de universitati impartindu-le in cinci categorii valorice: de la A- cel mai bun, la F- cel mai slab. Conform evaluarii MECTS, doar o cincime dintre programele oferite pe piata educationala pot fi considerate de top. In categoria B se inscriu 22,1% din totalul de 1075 de programe, in timp ce categoria C strange aproape un sfert dintre programele de studiu. Cele mai putine se regasesc in grupa D- 12%, in timp ce clasa E aduna 20% din programe. Clasificarea arata ca spre exemplu, programele de top in domeniul matematicii sunt cele derulate de Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, Universitatea din Craiova, Universitatea din Bucuresti si Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca. In domeniul Chimie, programele de top sunt cele ale Universitatii din Bucuresti, Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca si Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, anunta Gandul.

"Desteapta-te, romane!" Sa fie sau sa nu fie Imn national? "Adevarul" scrie istoria Imnului nostru national si ridica unele intrebari despre viitorul sau. Pornind de la un editorial publicat de Andrei Plesu despre psihologia Imnului national in revista "Dilema veche", ziarul "Adevarul" duce mai departe dezbaterea despre oportunitatea lui "Desteapta-te, romane!" ca Imn national. Pe scurt, istoria a curs asa: la inceputul toamnei s-a jucat un meci cu Franta in preliminariile Campionatului European 2012 pe noua "Arena Nationala". Cantaretul Marcel Pavel a interpretat, in deschidere, un imn de uz personal in care a fost cenzurat versul care facea referire la Imparatul Traian, pentru "a nu se interpreta politic" ca un omagiu adus presedintelui Traian Basescu! Odata focul aprins, "chestiunea imnului" a luat amploare. "Sa se cante in scoli, inaintea orelor de curs!" s-a dispus. In acest climat, Andrei Plesu a scris editorialul lucid si decisiv din "Dilema veche", clamand ca "Desteapta-te, romane!" e anacronic si predispune la depresie mizand "plangacios, pe victimizare, lamentatie si adversitate generala". "Adevarul" extinde, deci, cadrul si pune urmatoarea intrebare: "Ce e de facut cu imnul?", informeaza Adevarul.

SUA sprijina Romania intr-o varianta scurta a Nabucco. Senatorul Cristian Diaconescu, presedinte de onoare al UNPR, respinge categoric ideea unei fuziuni cu PDL, desi sondajele de opinie sugereaza ca partidul sau nu are sanse prea mari la alegerile generale de anul viitor daca nu intra intr-o alianta. Diaconescu sustine ca pana la sfarsitul lui 2011 peste 250 de primari vor adera la UNPR si ca viitoarele combinatii politice vor avea baze ideologice si doctrinare. Fostul ministru de Externe, care a fost recent intr-o vizita oficiala la Washington, ne-a mai spus ca SUA sprijina Romania pentru gasirea unei solutii mai scurte si mai ieftine pentru Nabucco, iar aceasta noua varianta ar fi o prioritate pentru Statele Unite. Integral in Romania Libera.

Amantul principal al Elenei Ceausescu era spion american. Afla cine era acesta si ce se mai stie despre el acum. "Evenimentul Zilei" continua astazi seria dezvaluirilor incendiare ale fostului aghiotant al lui Nicolae Ceausescu, omul care a fost martor, timp de 1.146 de zile, la toate evenimentele importante in care a fost implicat cuplul dictatorial. Evenimentul Zilei: Am citit ca respectivul a intarziat la ultima sedinta CPEX pentru ca i s-ar fi stricat masina pe drum. Din acest motiv el a fost singurul membru, din acest organism superior de conducere, care, neparticipand la sedinta unde s-ar fi luat hotarari impotriva poporului roman, nu a fost nici acuzat de genocid, nici arestat si condamnat. Nicolae Stan: Nu i s-a stricat nici o masina. El a fost omul americanilor, care l-au protejat. Dupa revolutie a si plecat in America. La un moment dat a murit, dar nu se stie unde. Stiti ceva? In afara de certitudinea ca el a fost omul americanilor, mai departe nu stiu nimic nici despre moartea lui. Integral in EVZ.

Noul an universitar incepe cu mai putini studenti, din cauza bacalaureatului exigent. Clasificarea universitatilor, dar si numarul redus aproape la jumatate al studentilor din cauza bacalaureatului exigent ii fac pe rectori sa se gandeasca la posibilitatea unor fuziuni care sa aduca mai multi bani si sa poata sustine un invatamant de calitate. Rezultatele catastrofale de la bacalaureat au scazut cu peste o suta de mii numarul posibililor studenti din acest an universitar. Multe facultati au anuntat ca au locuri si pentru a doua sesiune, dar nici la bacalaureatul de toamna numarul celor care au luat examenul nu a crescut foarte mult. Din cei peste o suta de mii de candidati, doar aproape 19.000 au luat bacalaureatul in toamna si au avut astfel posibilitatea sa se inscrie la facultatile care mai aveau locuri libere. In anul universitar 2011-2012 sunt 62.850 de locuri la ciclul universitar de licenta, pentru master sunt 35.600 de locuri, iar pentru doctorat sunt aproximativ 3.500 de locuri. Desi nu toate au fost ocupate, universitatile traditionale au avut totusi candidati pe locurile oferite, informeaza Gandul.

Autoritatile din Londra renunta la semafoarele cu butoane dintr-o intersectie pentru ca evreii sa nu pacatuiasca. Autoritatile din Marea Britanie vor schimba incepand din decembrie sistemul semafoarelor cu buton dintr-o zona aglomerata a Londrei pentru ca evreii sa nu incalce regulile religioase. Trecerea strazii de catre evreii religiosi in perioada Sabatului este destul de dificila. Ei nu au voie sa folosesaca electricitate in timpul Sabatului, astfel ca apasarea pe butoanele din intersectii care schimba culoarea semafoarelor este considerata o incalcare a dogmei lor religioase. Pentru ca acestia sa ajunga la sinagoga, traficul rutier va fi oprit pe o artera principala din nordul Londrei la fiecare 90 de secunde, de vineri seara pana sambata seara (perioada Sabatului evreiesc). Cei care se ocupa de schimbare spun ca traficul nu va fi afectat, desi zona este una destul de aglomerata. Masura va intra in functiune din decembrie, cand in zona va fi inaugurat un sistem modernizat cu 8 milioane de lire streline, scrie Adevarul.

Cine profita de studentii fara bacalaureat. Propunerea fostului ministru al Educatiei de a le permite absolventilor de liceu sa intre la facultate chiar daca au picat bacalaureatul s-a lovit de opozitia actualului ministru, a premierului Emil Boc, dar si a rectorilor unor universitati. Senatorul PSD Ecaterina Andronescu ameninta ca-l da in judecata pe ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, dupa ce acesta a acuzat-o ca serveste interesele "fabricilor de diplome care aduceau bani partidului". Reactia lui Funeriu a venit dupa ce Andronescu, fost ministru al Educatiei si in prezent rector al Politehnicii din Bucuresti, a depus la Camera Deputatilor o propunere de modificare a Legii Educatiei, prin care elevii care nu au luat bacul, dar au avut medii peste 7 in liceu, sa poata intra la facultate intr-un an pregatitor, iar dupa ce trec de examenul de maturitate, isi pot echivala studiile si pot trece direct in anul al doilea. In plus, statul ar trebui sa finanteze pregatirea acestor elevi cu cel putin echivalentul ajutorului de somaj. Un absolvent de liceu somer poate primi 250 de lei pentru cel mult sase luni. Proiectul de lege nu prevede insa suma maxima cu care statul ar trebui sa finanteze acest an pregatitor si nici daca elevii trebuie sau nu sa dea banii inapoi daca nu reusesc nici atunci sa ia bacul, anunta Romania Libera.