Ungaria dupa "Apocalipsa rosie". Astazi se implineste un an de la tragedia din vestul Ungariei, cand localitatile Kolontar si Devecser au fost inundate de o mare de apa toxica, provenita de la o fabrica de aluminiu din zona. La 4 octombrie 2010, Kolontar si Devecser, doua comune din Ungaria, au fost inecate intr-un puhoi de mal toxic. Nu mai putin de 700.000 de metri cubi de apa otravitoare, extrem de acida, au scapat din rezervoarele unei fabrici de aluminiu si au omorat zece persoane, au anihilat vegetatia din cele doua comune, au distrus zeci de case si au ranit 154 de persoane, relateaza Adevarul.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Brandul Ceausescu. Viata intima a cuplului dictatorial fascineaza si dupa 22 de ani. Povestile amoroase care o aveau in prim-plan pe Elena Ceausescu, depanate in premiera pentru "Evenimentul zilei" de generalul Nicolae Stan, au starnit un interes enorm. EVZ incearca sa explice curiozitatea romanilor pentru un episod istoric incheiat totusi de ani buni, intr-o zi de decembrie de acum 22 de ani. Pentru a intelege exact interesul actual al romanilor pentru familia Ceausescu e nevoie de o intoarcere in decembrie 1989, cred istoricii. "Ceausescu a ramas in imaginarul colectiv ca victima, desi vina lui e incontestabila. Exact ca si in cazul lui Antonescu. Din cauza modului in care a murit, prin asasinat politic. Sa nu uitam ca toate punctele din rechizitoriul de la Targoviste, mai putin unul (cel cu subminarea puterii si a economiei de stat), au fost falsuri", spune istoricul Alex Mihai Stoenescu. Integral in EVZ.

Meciurile dintre Ceausescu (Steaua) si Draghici (Dinamo). In anii '50, generalul Nicolae Ceausescu frecventa meciurile si banchetele echipei de fotbal CCA, "stramoasa" actualei Steaua Bucuresti. Cand a inceput Nicolae Ceausescu sa mearga pe stadioane si sa sustina echipa de fotbal CCA (Casa Centrala a Armatei, in prezent Steaua), ramane un mister pe care nici apropiatii nu l-au elucidat. Bunaoara, Valentin Ceausescu, fiul cel mare, si Emil Barbulescu, nepotul din Scornicesti, sunt convinsi ca ruda lor celebra a infiintat CCA. Putin plauzibil, cata vreme clubul armatei a aparut in 1947, an in care Nicolae Ceausescu nu avea vreo legatura cu sportul sau cu Ministerul Apararii Nationale, informeaza Adevarul.

Se cauta sef pentru serviciul secret al Internelor. Directia Generala de Informatii si Protectie Interna este tinta unor critici privind ineficienta in domeniile pentru care a fost infiintata, si anume siguranta nationala si protectia informativa, desi institutia a fost restructurata, iar noi numiri la varf au fost facute in decembrie anul trecut. Actuala conducere a serviciului secret al MAI, reprezentata de directorul Cristian Latcau si adjunctii sai Mihai Sava si Adrian Jurca, nu a avut "randamentul scontat". Nu atat din vina lor - si-au condus bine structurile teritoriale de unde provin, spun surse MAI -, cat mai ales din cauza serpariilor construite ani in sir la centrala DGIPI, care s-a ocupat mai putin de combaterea infractionalitatii care aduce atingere sigurantei nationale, fiind mai mult folosita ca arma impotriva adversarilor politici, scrie Romania Libera.

Situl de la Pietroasele un exemplu de cum sa faci lucrurile rau sau cum isi bat joc romanii de istorie. Exista trei lucruri pentru care o comuna din judetul Buzau este cunoscuta, chiar si dincolo de granitele Romaniei: tezaurul numit Closca cu puii de aur, vinul de Pietroasele si situl arheologic care dateaza din timpul imparatul roman Constantin cel Mare. Desi cei trei "ambasadori" ofera ce au mai bun pentru ca succesul unei asemenea zone sa fie garantat, lucrurile devin de-a dreptul incurcate in momentul in care discutam de modalitatea de exploatare a acestor resurse. Altfel spus situl arheologic, compus din necropola, castru, therme si asezare civila, toate incadrate in lista monumentelor de patrimoniu clasa A, "stanjeneste" dezvoltarea economica a zonei bazata pe viticultura, anunta Adevarul.

Esecul Nokia la Jucu: Au vrut sa dea un tun! Autoritatile vor verifica ce bani a investit compania finlandeza in Ardeal. Siemens, Bosch sau Sony Ericsson sunt asteptate in Romania. Desi Romania aste o tara sigura pentru investitorii straini, multe piete au fost pierdute din cauza ca nu am stiut sa facem lobby pe unde am umblat. O recunoaste chiar directorul Centrului Roman pentru Promovarea Comertului si Investitiilor Straine, Stelian Samson. Intr-un interviu acordat "Evenimentului zilei", acesta este de parere ca Nokia a dat un "tun" la noi si ca nu intelege de ce a plecat. Totodata, acesta a precizat ca se va verifica cati bani s-au investit la Jucu. Integral in EVZ.

Imnul, intre "Trebuie schimbat" si "Cu el vreau sa mor!". Un istoric respectat, Adrian Cioroianu, o sportiva campioana, Ana-Maria Branza, si un indragit compozitor, Marius Teicu, dezbat cu patima chestiunea Imnului. "Adevarul" prelungeste spectaculoasa discutie lansata ieri in spatiul public: sa fie sau sa nu mai fie "Desteapta-te, romane!" imnul nostru national? Fiind vorba de un simbol atat de sensibil, parerile sunt, fireste, impartite si sustinute cu aplomb. Istoricul Adrian Cioroianu, fost ministru de Externe al Romaniei, sustine in mod categoric schimbarea Imnului national, considerand ca originile noastre indiscutabil latine impun o nota mai optimista, scrie Adevarul.

Cautatorii de asteroizi vor sa urce Romania pe cer, intre Marte si Jupiter. Doi cercetatori romani plecati in diaspora au vrut sa dea ceva inapoi tarii lor si au propus nume romanesti pentru 12 dintre asteroizii descoperiti de ei si de sapte tineri inimosi intr-o seara senina din 2008. Primul nume care a urcat pe cer este cel al astronomului Matei Alexescu. Insa, printre propuneri, se afla si asteroidul Romania. Intre 11 si 14 martie 2008, Ovidiu Vaduvescu si Mirel Birlan deveneau primii romani descoperitori de asteroizi. In trei nopti petrecute intr-un observator astronomic din Chile, cei doi nu descopereau unul sau doua corpuri ceresti, ci cateva sute de asteroizi. Datele preluate de ei cu ajutorul telescopului au fost trimise unui grup de sapte studenti si astronomi amatori romani, care au anuntat ca echipa tocmai descoperise zeci de asteroizi. Integral pe GreatNews.ro