Ungaria: S-a lansat oficial o factiune a partidului extremist Jobbik, care se va concentra pe problema tiganilor. Mai multi fosti membri marcanti ai partidului extremist ungar Jobbik au anuntat intr-o conferinta de presa lansarea oficiala a unei noi factiuni, relateaza politics.hu. "Miscarea Ungara Phoenix" (MFM) a fost initial infiintata in aprilie, dar a fost inregistrata in instanta abia pe 15 septembrie. Presedintele MFM, Tibor Jozsef Biber, care a fost vicepresedinte al Jobbik pana in 2008, a declarat presei ca noul partid va oferi o alternativa pentru electoratul dezamagit de Jobbik, despre care spune ca a fost "erodat" din interior. Desi in august Biber critica Jobbik pentru ca s-a concentrat in mod excesiv pe chestiunile legate de minoritatea roma din Ungaria - spunand ca acest lucru ar putea duce la un "razboi civil" - noul partid pare sa faca de asemenea din problema tiganilor o importanta prioritate, acesta fiind unul dintre cele mai proeminente puncte din declaratia de infiintare a formatiunii. In cadrul conferintei de presa, Biber a spus ca niciunul dintre guvernele Ungariei formate dupa schimbarea sistemului politic nu a reusit sa rezolve serioasa problema a "infractiunii etnice" - despre care spune ca ar putea fi numita "infractiunea tiganeasca", si care i-a afectat cel mai mult pe cei care traiesc in mediul rural. Presedintele noii formatiuni a mai spus ca, inainte ca problemele populatiei rome sa poata fi rezolvate, numarul exact al acesteia trebuie sa fie cunoscut. Vicepresedintele partidului, Anna Szoor, a adaugat ca este in interesul populatiei rome sa-si "recunoasca" etnia in recensamantul national lansat in aceste zile, in caz contrar cercetatorii vor fi nevoiti din nou sa lucreze cu date statistice eronate.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Rusia continua programul de distrugere a armelor chimice. Rusia va face tot posibilul pentru a distruge cat mai curand depozitele de arme chimice, potrivit declaratiilor Ministerului de Externe, citat de RIA Novosti. "Federatia Rusa pune un accent deosebit pe dezarmare si neproliferarea armelor de distrugere in masa. Vom depune mari eforturi pentru a duce la capat aceasta sarcina laborioasa si complexa din punct de vedere tehnic in cel mai scurt timp posibil", a transmis ministrul rus de externe. El a adaugat ca Rusia va creste capacitatea instalatiilor de distrugere a armelor si va cauta resurse suplimentare in acest sens. Rusia a semnat in 1993 conventia care interzice productia, depozitarea, transferul si folosirea armelor chimice si a ratificat-o in 1997. Tara a distrus pana acum aproximativ jurmatate din arsenalul de arme chimice, care totalizeaza 40.000 de tone metrice. Moscova a alocat, de asemenea, 7,18 miliarde de dolari din bugetul de stat pentru construirea a sase combinate de distrugere a armelor chimice.

Barack Obama: Ar fi "foarte dificil" ca Al-Qaeda sa atace din nou SUA. Presedintele Barack Obama a declarat ca organizarea unor atacuri teroriste de amploarea celor de la 11 septembrie 2001 ar fi "extrem de dificila" pentru Al-Qaeda, avand in vedere ca numarul liderilor retelei extremiste a fost decimat, informeaza AFP. Barack Obama a asigurat, in cadrul unui interviu acordat pentru Yahoo.com si ABC News, ca lupta Washingtonului impotriva terorismului a permis "decimarea" retelei Al-Qaeda, prin eliminarea fondatorului Osama bin Laden in timpul unui raid in Pakistan de la inceputul lunii mai. "In momentul de fata, ar fi foarte dificil pentru ei sa puna la cale un plan major, cu o finantare substantiala", a afirmat presedintele american. Barack Obama a subliniat ca reteaua terorista Al-Qaeda reprezinta un pericol permanent si inamicul numarul unu al SUA. Barack Obama a spus, de asemenea, ca a acceptat ideea conform careia el nu va fi candidatul favorit pentru alegerile prezidentiale din 2012, la care va candida pentru un mandat de inca patru ani.

Comunistii rusi propun introducerea etniei in pasapoarte. Partidul Comunist din Rusia a propus, in cadrul programului sau electoral, ca etnia sa fie indicata din nou in pasapoartele cetatenilor rusi, informeaza RIA Novosti. Dictatorul rus Joseph Stalin a introdus in pasapoarte rubrica de etnie in 1932. In Rusia Sovietica, rubrica era cunoscuta sub numele de "al cincilea paragraf", deoarece ea a fost listata ca fiind a cincea in pasaport, dupa nume, data si locul nasterii, statut social. Clauza a fost abandonata in 1997 din cauza plangerilor de discriminare etnica impotriva cetatenilor straini.

Oficial francez: Franta nu este "inumana" atunci cand incurajeaza romii sa se intoarca in Romania. Franta nu este "inumana" prin incurajarea romilor de a se intoarce in Romania, a declarat presedintele Oficiului francez pentru Imigratie si Integrare, Arno Klarsfeld, in urma criticilor aduse de organizatia Human Rights Watch in ceea ce priveste politica Parisului impotriva romilor, transmite AFP. "Franta este una dintre putinele tari europene care incurajeaza romii sa plece de pe teritoriul sau cu 300 de euro, cu proiecte de reabilitare. Deci, nu exista nimic inuman din partea Frantei cand incurajeaza romii, care traiesc in tabere insalubre, sa se intoarca in Romania", a afirmat Klarsfeld. "Franta nu poate accepta la portile Parisului, dupa ce a investit atat timp pentru a se debarasa de mahalale, sa se intoarca in perioada mahalalelor", a adaugat oficialul francez. Organizatia Human Rights Watch a criticat dur guvernul francez si a precizat ca romii din Europa de Est "sunt intotdeauna tinta evacuarilor in serie si a discriminarii" in Franta. Arno Klarsfeld, un apropiat al presedintelui Nicolas Sarkozy, a declarat ca problema romilor este o "problema europeana". Ministrul francez al internelor, Claude Gueant, s-a revoltat duminica impotriva infractiunilor comise de romani pe care le considera de o cruzime aparte, pentru ca la comiterea lor sunt folositi multi copii. Gueant a lansat in septembre o ofensiva impotriva "infractiunilor romanesti" care reprezinta 1 din 10 cazuri care ajung la tribunalele pariziene. In vara lui 2010, Franta si-a atras critici dure atat din partea Romaniei dar si a Uniunii Europene din cauza dorintei de evacuare a taberelor de tigani de pe teritoriul sau si trimiterea lor in tara de origine.