Darwin Awards: cum poti primi un premiu murind ca prostul. Premiile Darwin, care se decerneaza persoanelor care "imbunatatesc" fondul genetic al omenirii omorandu-se in urma unor alegeri stupide, au inceput sa circule pe internet inca din 1985. Cele mai amuzante astfel de cazuri au fost pasate pe e-mail de la un utilizator la altul pana cand Wendy Northcutt, o cercetatoare americana in domeniul neurobiologiei, a hotarat sa le centralizeze, in 1995, pe pagina de internet www.darwinawards.com. An de an, aici sunt premiate cele mai improbabile si hazlii cazuri in care oameni din toata lumea se omoara din prostie. Integral in EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Povestea dulce-amaruie a tramvaielor din Romania post-comunista. "Tramvaiul se va intoarce", mi-a spus Richard Lomas aratand cu degetul spre muncitorii care lucrau de zor la schimbarea sinelor de pe mijlocul Bulevardului Aerogarii din nordul Bucurestiului. Oricat de suparatoare erau ciocanelile dese, zgomotul aducea cu el noul. Spre entuziasmul vizitatorului englez, liniile lucioase le inlocuiau pe cele vechi: un fel de covor rosu asternut in fata "regelui drumurilor", cum ii place lui Richard sa le spuna tramvaielor. Dar cazul Bucuresti este unul fericit. In calatoria sa de doua saptamani din aceasta vara, domnul Lomas (foto) a vazut si locuri unde tramvaiul trage sa moara, asa cum s-a intamplat deja in Constanta si in Brasov. Spre exemplu la Galati, unde au trecut trei decenii peste liniile noi din anii '80, care il impresionasera la acea data, relateaza GreatNews.ro

Lazaroiu: "Ar trebui sa avem deficit bugetar 0 prevazut in Constitutie". Sebastian Lazaroiu a acordat "Evenimentului zilei" primul interviu de dupa demiterea sa din functia de ministru al Muncii. El vorbeste despre evolutia pana la alegeri a proiectului "Alba ca Zapada", despre motivele demiterii sale din guvern, despre relatiile din interiorul coalitiei de guvernamant, dar si despre traseul viitor al USL. In legatura cu aceasta chestiune, Sebastian Lazaroiu sustine ca din ce in ce mai putini membri PSD, PNL sau PC au incredere ca Uniunea va lua peste 50% la viitoarele alegeri si ca acest lucru va genera dezertari din aceste partide si, in final, la o ruptura intre ele. Despre modificarea Constitutiei, Sebastian Lazaroiu considera ca "parlamentul actual se poate transforma in adunare constituanta" pentru modificarea legii fundamentale incepand cu legislatura 2012- 2016, scrie EVZ.

Cimitirul Bellu, obiectiv turistic european. Autoritatile vor sa aduca cel mai cunoscut loc de veci din Romania la nivelul celor din Franta, Viena sau Praga, care atrag anual milioane de turisti. O investitie de 3-4 milioane de euro. Asta ii mai lipseste Cimitirului Bellu pentru a se putea compara cu celebrele locuri de veci din strainatate, care atrag milioane de turisti in fiecare an. In rest, Bellu din Capitala are toate ingredientele: personalitati inmormantate acolo, monumente de arhitectura, povesti interesante si istorie. Banii ar putea fi atrasi de la Uniunea Europeana prin proiecte destinate monumentelor sau multiculturalismului, informeaza Adevarul.

Caz rasunator de coruptie: elita universitara din medicina face coada la DNA. Circa 20 de persoane sunt vizate in "Dosarul fraudelor la UMF", printre care cei trei retinuti noaptea trecuta precum si rectorul universitatii, Vasile Astarastoae, si fiica acestuia, Daniela Astarastoae. Aseara, mandatele de retinere ale directoarei administrative a UMF, Daniela Drugus, si ale directorului Departamentului Comunicatii, Adrian Ciureanu, expirasera, cei doi fiind eliberati. Dosarul depus de DNA la Tribunal a fost pasat la Curtea de Apel Iasi, prima instanta declinandu-si competenta. Cei retinuti au castigat astfel un ragaz de o zi, scrie EVZ.

Europa va deveni un imens muzeu al crestinismului. Dupa ce Herta Muller si Adam Michnik au vorbit despre rolul disidentei in comunism, cardinalul Gianfranco Ravasi si Horia-Roman Patapievici au tratat un subiect la fel de sensibil: situatia crestinatatii in Europa secolului XXI. In martie anul acesta, Vaticanul a lansat un program de dezbateri numit "Curtea Neamurilor". Prin acest proiect, Biserica Romano-Catolica a dorit sa initieze dialoguri atat ecumenice, intre confesiuni si religii diferite, cat si intre Biserica si societatea civila si intre credinciosi si atei. "In vechiul Israel, in templu puteau patrunde doar credinciosii evrei, dar intr-o curte separata de templu cu un zid aveau acces si "paganii" care puteau vedea si auzi ce se petrece inauntru. Acest loc se numea Curtea Neamurilor si era un spatiu de dialog interconfesional. Mai tarziu, la venirea lui Iisus, dupa cum scrie Apostolul Pavel in Epistola catre Efeseni, zidul dintre evrei si neamuri a fost daramat de Mantuitorul", a spus la inceputul discutiei cardinalul Ravasi. Integral in Romania Libera.

Testamentul politic al seniorului Diaconescu. Ion Diaconescu a fost implicat in evenimentele majore care au influentat istoria post-decembrista a Romaniei. Alaturi de Corneliu Coposu, Gabriel Tepelea si Nicolae Ionescu Galbeni, Ion Diaconescu a semnat, in decembrie 1989, apelul pentru reinfiintarea partidului. Partidul National Taranesc Crestin-Democrat (PNTCD) devine un adversar al Frontului Salvarii Nationale (FSN) si al lui Ion Iliescu, iar liderii partidului, supravietuitori ai inchisorilor comuniste, acuza "neocomunismul" Puterii proaspat instalate. "I-am cunoscut pe domnii Coposu si Diaconescu la 10 ianuarie 1990. Eram presedinte al CFSN si atunci am primit delegatiile unor partide. Am avut atunci o discutie amicala si constructiva", a povestit Ion Iliescu, trecand peste episoadele de umilire a liderilor taranisti, care au culminat cu devastarea sediilor detinute de partidele istorice, in timpul mineriadei din 1990, relateaza Adevarul.

Ce cauciucuri de iarna sa iti cumperi si care este probabilitatea ca politia sa te prinda fara anvelope speciale. Potrivit calculelor Gandul, probabilitatea ca un sofer sa fie amendat de politie, incepand cu 1 noiembrie, daca nu are anvelope de iarna prevazute cu simbolurile M si S este foarte mica, dat fiind faptul ca organele statului nu detin suficient de multe echipe de verificare. Registrul Auto Roman (RAR) detine, la nivel national, doar 44 de autovehicule-laborator cu care echipe mixte, formate din reprezentanti ai Politiei Rutiere si ai RAR, vor verifica daca anvelopele corespund cu noua legislatie, valabila de luna viitoare. Aceste laboratoare mobile controleaza si in prezent starea tehnica a masinilor in trafic, iar de la 1 noiembrie vor verifica si anvelopele, pe drumurile cu zapada, polei sau gheata. Pentru a verifica anvelopele, echipajele mixte Politie-RAR vor folosi cate un subler si un cric special. Integral in Gandul.

Cum se transmit secretele intre judecatorii de la Inalta Curte. Judecatorul Anton Pandrea, seful Sectiei Penale a Curtii Supreme, este suspectat atat de favorizarea infractorului, cat si de transmitere de secrete in scandalul in care Gabriela Birsan, presedintele Sectiei Contencios, si Iuliana Pusoiu, magistrat la aceeasi sectie, sunt acuzate de coruptie. Intr-un mediu ambiental privat, judecatorul Anton Pandrea i-ar fi spus colegei sale, Alina Corina Corbu, judecatoare suprema la Sectia Contencios, ca a semnat mandate de interceptare a convorbirilor judecatoarelor Gabriela Birsan si Iuliana Pusoiu, suspectate de trafic de influenta. Discutia a fost interceptata de SRI. La randul ei, Alina Corbu a transmis informatia mai departe catre Gabriela Birsan si Nicolae Manigutiu (sefa ei, respectiv colegul de complet de judecata in dosarele celui suspectat de cumparare de influenta), anunta Romania Libera.

Romanii care aleg focul in locul gropii. Majoritatea covarsitoare a romanilor adopta traditia de a-si ingropa apropiatii cand trec in lumea celor drepti, numai anul trecut fiind inhumati 270.000 de persoane. Cu putin peste 800 de familii au ales tot anul trecut sa incinereze corpul unei rude decedate. Singurul loc unde se poate face asta in Romania este crematoriul uman de la Vitan-Barzesti din Capitala. Tot aici, pot fi depozitate urnele celor incinerati, in asa-numitul columbar. De la an la an, numarul celor care prefera varianta incinerarii creste, costurile fiind mai mici decat in cazul inhumarii clasice, scrie EVZ.

Verisorul Noricai Nicolai, milionar pe seama statului in tara viermilor de matase. Institutul de Sericicultura a fost distrus si vandut bucata cu bucata de oamenii care s-au perindat la conducere in ultimii 11 ani. Miza? Este amplasat intr-o zona imobiliara excelenta, pe DN1, aproape de complexul "Stejarii" al lui Ion Tiriac si de "Baneasa Development" al lui Gabriel Popoviciu. Cel mai important beneficiar este Marian Clinci, varul Noricai Nicolai. In 2000, cand europarlamentarul Norica Nicolai (PNL) era secretar de stat la Ministerul Muncii, varul acesteia, Marian Clinci, a reusit sa cumpere 11.902 metri patrati de teren, plus 1.900 mp de drumuri si cai de acces la un pret ridicol: 27.000 de dolari, informeaza Romania Libera.