SUA ar putea da asigurari scrise Rusiei privind scutul antiracheta, dar nu un angajament cu valoare juridica. Potrivit subsecretarului de stat american Ellen Tauscher, scutul antiracheta construit in Europa cu sprijin NATO nu este indreptat impotriva Rusiei. Tauscher declara ca SUA au afirmat acest lucru atat public cat si pe diverse canale private, dar este dispusa sa dea Rusiei si o asigurare scrisa in acest sens. Totusi, Washingtonul nu isi poate lua un angajament din punct de vedere juridic prin care sa limiteze raza de actiune a rachetelor de aparare. Ellen Tauscher a sustinut inca odata ca scopul scutului antiracheta este acela de a para eventuale lovituri venite dinspre Orientul Mijlociu. Rusia si NATO au convenit asupra colaborarii in proiectul scutului antiracheta in timpul summitului de la Lisabona din anul 2010, scrie Ria Novosti.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Sarbii din Kosovo refuza sa deblocheze granita cu Serbia. Etnicii sarbi din Kosovo au refuzat sa deblocheze drumurile care duc la granita dintre Serbia si Kosovo in urma ultimatumului dat de trupele NATO de mentinere a pacii. Blocajele fusesera inaltate in luna iulie cand guvernul din Kosovo a interzis importurile din Serbia. In replica sarbii au decis blocarea granitei. Dupa mai multe runde de discutii, luna trecuta s-a stabilit ca trupele NATO vor controla trecerea granitei si ca sarbii vor debloca drumurile pana la data de 18 octombrie 2011. Serbia refuza in continuare recunoasterea independentei Kosovo anuntata in 2008 si recunoscuta pana in prezent de peste 70 de state, anunta BBC.

Reactoarele centralei de la Fukushima ar putea fi dezafectate pana la finalul anului. Inginerii ar putea reusi sa opreasca definitiv reactoarele de la Fukushima mai devreme decat se crezuse initial. Tokyo Electric Power Company ceruse expertilor sa opreasca reactoarele pana cel tarziu in ianuarie 2012, dar potrivit specialistilor care actioneaza la Fukushima, intregul proces de oprire al reactoarelor ar putea fi terminat pana la finele acestui an. Temperatura celor trei reactoare care s-au topit a fost adusa deja sub 100 grade Celsius, dar aceasta trebuie mentinuta constanta un timp mai indelungat inainte de oprirea definitiva. Emisiile radioactive au fost diminuate considerabil. Cu toate acestea, specialistii sunt de parere ca trebuie sa treaca zeci de ani pana cand toate urmele dezastrului se vor sterge. Reactorul 1 a fost invelit intr-o carcasa noua, iar in jurul reactoarelor 3 si 4 se lucreaza inca pentru degajarea spatiului in vederea construirii de noi carcase. Cateva zone ale reactoarelor sunt inca inaccesibile muncitorilor si specialistilor din cauza nivelului ridicat de radiatii. In prezent nu se stie data la care se va intoarce acasa populatia evacuata atat din perimetrul de 20 km din jurul centralei, cat si dintr-un sat aflat la 40 km, informeaza CNN.

Liderul Hamas multumeste Egiptului si anunta impacarea cu Mahmoud Abbas. Liderul palestinian al gruparii Hamas, Khaled Meshaal a multumit Egiptului pentru rolul jucat ca mediator intre palestinieni si israelieni in legatura cu schimbul de ostatici realizat marti. Totodata, Meshaal a lansat o invitatie presedintelui Mahmoud Abbas cu care doreste sa se intalneasca pentru a discuta despre reconciliera dintre palestinieni. Catre palestinienii aflati inca in arestul Israelului, Khaled Meshaal a transmis un mesaj de solidariate subliniind ca bucuria eliberarii sutelor de ostatici nu poate fi completa pana la eliberarea tuturor palestinilenilor capturati de Israel, scrie AFP.

Hillary Clinton ii indeamna pe militantii libieni la unitate. Secretarul de Stat american Hillary Clinton s-a aflat marti intr-o vizita oficiala in Libia, indemnand militantii sa se uneasca in jurul noilor lideri. Clinton este cel mai inalt demnitar american ce viziteaza Tripoli dupa caderea colonelului Gaddafi si a beneficiat de protectia numeroaselor forte de securitate. Hillary Clinton s-a intalnit cu noul premier libian Mahmoud Jibril si a transmis mesaje de unitate catre toti militantii de pe cuprinsul Libiei indemnandu-i sa se uneasca si sa se incadreze in noua ordine statala. Potrivit lui Clinton diversele grupuri de militanti trebuie sa formeze in viitor armata nationala a Libiei care sa fie condusa de un civil. Desi militiile libiene si-au aratat loialitatea fata de noua conducere, mai multi analisti le considera pricipala amenintare la adresa unitatii libiene, anunta Reuters.

Silvio Berlusconi scapa de acuzaiile de frauda. Un judecator din Milano l-a disculpat pe Silvio Berlusconi de acuzatiile privind fraudarea taxelor si sustragerea de fonduri. Aceste acuzatii se refereau la presupusele abuzuri facute de premier in cadrul campaniei sale, Mediaset. Fiul premierului, Pier Silvio Berlusconi si presedintele Mediaset, Fedele Confalonieri nu au avut insa acelasi noroc. Potrivit procurorului Fabio De Pasquale acestia au fost pusi sub acuzare, informeaza CNN.