Consiliul de Securitate al ONU va vota o masura care condamna violentele din Yemen. Consiliul de Securitate al ONU va vota in cursul acestei saptamani o masura care condamna conflictele din ce in ce mai violente din Yemen, potrivit declaratiilor unui diplomat occidental, citat de AFP. Masura urma sa fie dezbatuta miercuri si va fi supusa votului pana la sfarsitul acestei saptamani sau inceputul saptamanii viitoare. Cei 15 membri ai Consiliului nu au obiectii majoare in ceea ce priveste proiectul, in timp ce SUA, Marea Britanie, Franta, Rusia si China, membri permanenti cu drept de veto, sunt in favoarea masurii. Situatia din Yemen este diferita de cea din Siria, cu atat mai mult cu cat aceasta este neinarmata, a subliniat diplomatul. Presedintele Ali Abdallah Saleh, acuzat de coruptie si nepotism de-alungul mandatului de 33 de ani, refuza sa renunte la putere, in ciuda lunilor de proteste si presiuni.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Premierul Libiei este ingrijorat de posibilitatea unei revolte pusa la cale de Muammar Gaddafi. Premierul in exercitiu al Libiei a declarat miercuri ca fostul lider Muammar Gaddafi ar recruta luptatori din alte tari africane si pregateste o posibila revolta, in speranta ca va destabiliza noul regim libian, transmite YahooNews. Afirmatiile lui Mahmoud Jibril reflecta temerile in legatura cu o posibila intoarcere a lui Gaddafi la putere. Fostul lider libian s-ar putea folosi de relatiile de prietenie cultivate cu tarile vecine pe parcursul celor patru decenii de dictatura. "Rapoartele arata ca 68 de vehicule, fiecare cu cel putin opt luptatori, au trecut granitele Libiei catre Mali, iar Gaddafi se ascunde in desertul din sud", le-a spus prim-ministrul libian reporterilor. El a adaugat ca Gaddafi a incheiat un acord cu tribul Hamada, care se gasesc la granitele dintre Ciad, Sudan si Libia, pentru a introduce 12.000 de soldati in Libia, cu scopul de a "incepe lupta".

Carla Bruni-Sarkozy a nascut o fetita. Carla Bruni a nascut, miercuri seara, o fetita, potrivit cotidianului francez Le Figaro, care citeaza Europe 1. Aceasta este prima data in istoria Republicii Franceze cand un presedinte in exercitiu a devenit tata. Prima doamna a Frantei, Carla Bruni Sarkozy, a declarat ca nu va permite presei sa ii filmeze sau fotografieze copilul. Carla Bruni-Sarkozy a dat nastere unei fetite miercuri, in jurul orei 20:00 (21.00, ora Romaniei), la Clinica Muette din Paris. Nicolas Sarkozy este asteptat sa soseasca miercuri la clinica Muette. El va sosi de la Frankfurt, unde a avut o reuniune cu cancelarul german Angela Merkel. Potrivit zvonurilor aparute pe reteaua de socializare Twitter, fata cuplului prezidential s-ar numi Dahlia, informeaza The Telegraph. Inca de la inceputul lunii octombrie, personalul clinicii Muette s-a pregatit pentru sosirea primei doamne a Frantei. Potrivit presei franceze, Carla Bruni-Sarkozy a ocupat unul dintre "apartamentele" maternitatii, cu o suprafata mult mai mare decat camerele individuale oferite de clinica. In jur de trei, patru camere individuale situate langa "apartamentul" ocupat de Carla Sarkozy au fost ocupate din motive de securitate. Sarcina primei doamne a Frantei a fost anuntata pe 17 mai de tatal presedintelui francez, Pal Sarkozy. Carla Bruni a avut prima aparitie publica, dupa anuntarea sarcinii, pe 26 mai, in cadrul unui summit G8 de la Deauville. Nicolas Sarkozy este tatal a trei baieti din casatoria anterioara, in timp ce Carla Bruni mai are un baiat in varsta de zece ani.

Elvetia: Un barbat a fost retinut pe aeroportul din Zurich pentru trafic cu paienjeni. Vamesii elvetieni au retinut un barbat pe aeroportul din Zurich, dupa ce au descoperit in bagajele acestuia sute de paienjeni pe cale de disparitie, informeaza YahooNews. Functionarii vamali au descoperit 261 de tarantule mexicane cu genunchi rosii, ambalate individual in pungi de plastic si depozitate in sase cutii. Tarantulele apartin unui elvetian care s-a intors din Republica Dominicana in luna august. Oficialii au declarat ca transferul era destinat unui dealer elvetian necunoscut. Expertii sustin ca tarantulele sunt pe locul trei la nivelul traficului din Elvetia, dupa traficul cu arme si droguri.

Viktor Ianukovici: Ucraina si-a pierdut reputatia de tara sigura pentru tranzitul de gaz. Gazoductele North si South Stream au aparut in momentul in care Ucraina a devenit o tara de tranzit instabila in urma conflictelor cu Rusia, a explicat presedintele ucrainean Viktor Ianukovici, potrivit RIA Novosti. "Cand a aparut gazoductul North Stream? Atunci cand Ucraina a dat dovada de lipsa de incredere. Cand a aparut gazoductul South Stream si discutiile in jurul sau? Din nou, atunci cand Europa ingheta si toate discutiile precum 'Cum sa ocolim Ucraina?' au aparut", a declarat Ianukovici, adaugand ca scopul lui este "sa faca tot ce e posibil pentru ca partenerii internationali sa aiba incredere in Ucraina". Gazoductul North Stream, care va lega Rusia si Uniunea Europeana prin Marea Baltica, a fost inaugurat la inceputul lunii septembrie. Rusia a inceput proiectul dupa o serie de dispute cu Ucraina in privinta pretului la gaze. Gazoductul South Stream va transporta pana la 63 miliarde de metri cubi de gaze catre Europa Centrala si de Sud, pe sub Marea Neagra, si urmareste sa diversifice tranzitul rusesc de gaze fata de cel al Ucrainei.

Grecia trebuie sa obtina 4 miliarde de euro in urma privatizarilor din 2011. Grecia ar trebui sa duca la indeplinire o mare parte din planurile sale de privatizare pentru anul 2011, in valoare de 4 miliarde de euro, a afirmat ministrul grec al dezvoltarii, Michalis Chryssohoidis, citat de AFP. "Vanzarea cat mai rapida a activelor de stat nu este un scop in sine, chiar daca credem ca putem atinge obiectvul de colectare a celor 4 miliarde de euro in 2011", a declarat ministrul, in cadrul unui interviu acordat ziarului francez Les Echos. Ministrul grec a spus, de altfel, ca tara sa ar trebui sa revina "in doi, trei ani" la nivelul PIB-ului din 2009, insa cu conditia ca exporturile sa creasca de la 10 la 14% din PIB, iar turismul sa cunoasca o crestere anuala de 16%. Michalis Chryssohoidis a subliniat, totusi, ca "adoptarea unui plan european de crestere" este "indispensabil" daca Grecia, in conditiile in care 80% din exporturile sale sunt destinate zonei euro, vrea sa isi recastige competitivitatea. In ceea ce priveste criza datoriilor, ministrul grec al dezvoltarii a explicat ca problemele Greciei sunt legate de "modelul sau economic", caracterizat prin predominanta firmelor mici si un numar redus de locuri de munca. In consecinta, guvernul actual incearca sa reduca numarul bugetarilor din sectorul public pentru a-l face mai eficient. Guvernul grec s-a angajat in aceasta primavara sa recurga la privatizari masive pentru a reduce din datoria tarii, aflata sub presiunea creditorilor. Grecia este dispusa sa cedeze din activele sale, cu scopul de a obtine 50 de miliarde de euro pana in 2015 si 5 miliarde de euro pana la sfarsitul lui 2011.