Turcia se indoieste de implicarea Iranului in complotul ce viza asasinarea ambasadorului Arabiei Saudite la Washington. Turcia, membru NATO si aliat al Statelor Unite, nu crede in posibilitatea unui complot pus la cale de Iran, in urma caruia agentii iranieni ar fi pus la cale uciderea ambasadorului Arabiei Saudite la Washington, informeaza Reuters. "Nu credem ca Iranul s-ar implica intr-o asemenea actiune, insa America spune ca are dovezi", a declarat ministrul turc de externe, Ahmet Davutoglu, in cadrul unei conferinte de presa sustinuta alaturi de omologul sau iranian, Ali Akbar Salehi. "Guvernele ar trebui sa fie transparente cand vine vorba de astfel de probleme. Cei care pretind atfel de lucruri, ar trebui sa fie mai clari, iar Iranul ar trebui sa raspunda", a adaugat ministrul turc de externe. Teheranul neaga in continuare acuzatiile si sustine ca acestea fac parte dintr-o campanie de defaimare. Ministrul iranian de externe, Ali Akbar Salehi, a declarat ca discutiile cu privire la acest subiect reprezinta "o pierdere de timp". Ministrul turc de externe a subliniat, totusi, ca acuzatiile Statelor Unite sunt "grave" si a cerut Iranului sa fie pe deplin transparenta. Acuzatiile SUA aduse Iranului au agravat tensiunile existente intre cele doua state. Iranul si Statele Unite au incetat relatiile odata cu Revolutia Islamica din 1979, iar situatia s-a inrautatit in momentul in care statele occidentale si-au exprimat ingrijorarea in legatura cu programul nuclear al Iranului. Mass-media turce au raportat saptamana aceasta faptul ca Statele Unite au trimis reprezentanti in Turcia pentru a prezenta dovezi ale presupusului complot si pentru a discuta cu oficialii turci, anunta AFP.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Consiliul National de Tranzitie va proclama duminica "eliberarea totala" a Libiei. Consiliul National de Tranzitie va proclama duminica, la Benghazi, "eliberarea" totala a Libiei, potrivit unui inalt oficial al CNT, citat de AFP. "Este confirmat. Vom anunta eliberarea totala a Libiei duminica, la ora locala 17:00, in piata din fata tribunalului de la Benghazi", a declarat oficialul, sub protectia anonimatului. In acest loc de la malul apei, redenumit Piata Martirilor, adversarii s-au transformat in rebeli, iar rebelii au devenit noile autoritati libiene, care au sfidat fostul regim din primele zile ale revoltei izbucnite in luna februarie. Dupa anuntul mortii lui Muammar Gaddafi, premierul Consiliului National de Tranzitie, Mahmoud Jibril, a declarat, initial, ca proclamarea de eliberare a Libiei va avea loc cel mai mai tarziu vineri, scrie AFP.

Numarul doi al CNT si mii de curiosi au venit sa vada trupul lui Muammar Gaddafi. Numarul doi din conducerea Consiliului National de Tranzitie, Mahmoud Jibril, a vizitat vineri Misrata, unde a mers pentru a vedea trupul fostului lider Muammar Gaddafi, ucis joi, in orasul natal Sirte, informeaza AFP. Mii de oameni au venit la Misrata pentru a vedea corpul expus intr-o camera de la marginea orasului. "Sunt foarte fericit. Sunt aici cu prietenii mei din Misrata. Ma simt foarte bine si usurat ca soarta lui Gaddafi a ajuns la final", a declarat Jibril, dupa intalnirea cu membrii consiliului local de tranzitie si a consiliului militar din Misrata. "Mai avem doua etape: Seif si Senoussi", a declarat Mahmoud Jibril referitor la soarta Libiei post-Gaddafi. Seif Al-Islam, unul dintre fiii lui Gaddafi a fost prezentat deseori ca fiind un potential succesor al tatalui sau, in timp ce Abdallah Senoussi conducea serviciul de informatii al fostului regim. Curtea Penala Internationala de la Haga a emis mandat de arestare pe numele celor doi fii, acestia fiind suspectati de crime de razboi si crime impotriva umanitatii in timpul represiunilor impotriva regimului lui Gaddafi, informeaza AFP.

NATO isi va incheia misiunea militara din Libia pe 31 octombrie. NATO isi va incheia misiunea militara din Libia pe 31 octombrie, a anuntat vineri secretarul general al organizatiei, Anders Fogh Rasmussen, citat de AFP. Anuntul vine dupa ce fostul lider libian, Muammar Gaddafi, a murit joi, in orasul natal Sirte. Reprezentantii celor 28 de tari membre NATO au incheiat un "acord preliminar" pentru a pune capat operatiunilor maritime si aeriene incepute pe 31 martie in Libia, a declarat Rasmussen, in cadrul unei conferinte de presa. Mai multe tari participante, intre care Franta si Marea Britanie, au pledat pentru prudenta in mentinerea unei parti a dispozitivelor NATO in Libia, pana cand situatia se stabilizeaza si Consiliul National de Tranzitie va fi capabil sa asigure securitatea pe intreg teritoriul tarii. Anders Fogh Rasmussen a refuzat sa comenteze moartea lui Gaddafi, care "nu a fost niciodata o tinta a operatiunii noastre". Operatiunea militara din Libia a fost condusa de la una dintre bazele NATO din Napoli (Italia). Avioanele, elicopterele si dronele NATO au efectuat peste 9.600 de misiuni "ofesive" dintr-un total de peste 26.000. Mai multe tari arabe, precum Qatar sau Emiratele Arabe Unite, au participat la misiunea NATO, anunta AFP.

Safia Gaddafi revendica trupul "martirului" Muammar Gaddafi si al fiului Mouatassim. Familia lui Muammar Gaddafi revendica trupul fostului dictator libian si al fiului Mouatassim, dupa ce acestia au fost capturati si ucisi joi de fortele Consiliului National de Tranzitie, transmite AFP. Familia a cerut, de asemenea, o ancheta cu privire la circumstantele mortii celor doi. Vaduva fostului dictator libian a cerut ONU si organizatiilor internationale, intr-un comunicat difuzat de postul de televiziune sirian Arrai, ca trupurile celor martiri sa fie inapoiate triburilor lor pentru a fi ingropate conform traditiilor islamice. "Potrivit imaginilor difuzate de televiziuni, se pare ca martirii au fost executati de ofiterii NATO", a spus Safia Gaddafi. Conform unor surse din cadrul consiliului militar de la Misrata, Muammar Gaddafi urmeaza sa fie ingropat zilele viitoare intr-un loc necunoscut, pentru a evita orice pelerinaj la mormantul sau. "Sunt mandra de curajul sotului si fiilor mei, care au facut fata agresiunii a 40 de tari si agentilor lor timp de sase luni. Ei isi vor gasi linistea printre martiri", a declarat Safia Gaddafi. Safia si trei dintre copiii lui Gaddafi - Aicha, Hannibal si Mohamed - s-au refugiat in Algeria, in luna august, in timp ce un alt fiu, Saadi, a fugit in Niger. Alti trei fii ai lui Gaddafi au murit de la inceputul conflictului din februarie: Mouatassim a fost ucis joi, in Sirte, Saif al-Arab a murit in aprilie, intr-un raid al NATO, iar Khamis a murit in timpul luptelor din august. Nu se stie insa nimic despre Saif al-Islam, prezentat deseori ca un potential succesor al tatalui sau. Inca de joi au inceput sa circule zvonuri despre moartea sa, precum si de o posibila arestare sau evadare a sa, relateaza AFP.

SUA cer Libiei "transparenta" cu privire la circumstantele mortii lui Gaddafi. Statele Unite au anuntat, vineri, ca asteapta din partea Consiliului National de Tranzitie din Libia (CNT) efectuarea unei anchete "transparente" cu privire la circumstantele mortii fostului lider libian Muammar Gaddafi, relateaza AFP. Administratia Obama vrea, de asemenea, ca "prizonierii sa fie tratati in mod uman", a declarat Mark Toner, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat american. "CNT va oferi mai multe detalii in zilele urmatoare", a spus oficialul american, in timp ce circumstantele mortii fostului dictator libian, capturat si ucis joi, raman inca neclare. Totodata, Toner a descris moartea lui Gaddafi drept un "moment cathartic" pentru Libia. Presedintele american Barack Obama a salutat joi evenimentul, apreciind ca acesta reprezinta "sfarsitul unui capitol lung si dureros" pentru Libia. Si ONU a cerut vineri declansarea unei anchete cu privire la circumstantele in care a murit Muammar Gaddafi, in timp ce ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a declarat vineri ca moartea fostului lider libian ridica "numeroase intrebari" la Moscova, in special legate de legalitatea atacului NATO impotriva convoiului sau, scrie AFP.