Presedintele Yemenului Ali Abdullah Saleh sustine ca va parasi puterea. Presedintele Yemenului Ali Abdullah Saleh a dat asigurari ambasadorului american la Sanaa ca intentioneaza sa dea curs planului privind retragerea sa de pe scena politica. Americanii sunt insa sceptici, dupa ce presedintele a mai promis de cateva ori ca se retrage insa nu a facut-o. Populatia Yemenului cere plecarea lui Ali Abdullah Saleh de la conducerea statului inca din luna ianuarie. Actuala declaratie vine dupa adoptarea de catre ONU a unei rezolutii sustinuta de monarhiile arabe ale Golfului, care prevede demisia lui Saleh in schimbul imunitatii asigurate acestuia si familiei sale, scrie AFP.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Mahmoud Ahmadinejad: Vesticii vor jefui Libia. Presedintele Iranului Mahmoud Ahmadinejad a declarat marti ca tarile vestice l-au sustinut pe Gaddafi atunci cand le-a convenit, dar l-au bombardat atunci cand acesta nu le-a mai servit scopurilor lor, respectiv jefuirea bogatiei de petrol din nordul continentului African. Presedintele iranian este convins ca Muammar Gaddafi a fost asasinat la comanda de vestici. Desi Teheranul a salutat actiunea poporului libian de rasturnare a dictaturii, Ahmadinejad ii avertizeaza pe libieni ca de acum inainte tarile vestice vor dori sa le conduca tara. Totodata, a luat in deradere abordarea consiliului de securitate al ONU, spunand ca rezolutia data impotriva lui Gaddafi a fost de fapt o autorizatie de jefuire a petrolului libian, scrie Haaretz.

Leon Panetta: NATO ar putea continua misiunea din Libia. Desi Muammar Gaddafi a fost eliminat si noua conducere a Libiei a proclamat oficial eliberarea de fostul regim, misiunea NATO s-ar putea sa nu se incheie curand, a anuntat secretarul american al apararii, Leon Panetta. Amiralul James Stavridis, comandant al fortelor NATO, a recomandat saptamana trecuta incheierea misiunii la data de 31 octombrie. Cu toate acestea, Panetta a declarat marti ca noua conducere libiana doreste ca NATO sa ramana in continuare in Libia. Totodata, secretarul de stat spune ca decizia incheierii sau prelunguirii misiunii apartine exclusiv NATO, iar SUA trebuie sa se gandeasca la relatiile pe termen lung cu tara fostului dictator Gaddafi si pe termen scurt sa se concentreze pe criza medicala cu care se confrunta libienii, informeaza CNN.

Tunisia: Discutii pentru crearea executivului, Mustapha Ben Jaafar candideaza la presedintia tarii. Liderul miscarii tunisiene de stanga Ettakatol, Mustapha Ben Jaafar a declarat ca intentioneaza sa candideze la alegerile prezidentiale pentru conducerea interimara a tarii. Duminica a inceput o noua etapa in viata Tunisiei prin alegerile pentru desemnarea Adunarii Constituante, care trebuie sa dea tarii o noua Constitutie si sa numeasca o conducere executiva. Discutiile pentru crearea executivului au inceput deja cu partidul tunisian islamist Nahda care a adunat cele mai multe voturi in alegerile din 23 octombrie, dar si cu Ennahda, scrie AFP.

SUA se declara superioara Rusiei la armament nuclear. Potrivit datelor facute publice marti de departamentul de stat american, SUA detine 300 de arme nucleare in plus fata de Rusia. Astfel, Statele Unite detin in total 822 de rachete balistice intercontinentale, rachete pentru submarine nucleare si bombardiere grele, in timp ce rusii dispun doar de 516. SUA conduce si la numarul de focoase, avand 1790 in timp ce Rusia doar 1566. Noul tratat de reducere a armelor strategice intrat in vigoare la 5 februarie 2011 obliga cele doua mari puteri sa reduca si limiteze numarul de arme ofensive dislocate si nedislocate. De la respectiva data au loc periodic inspectii atat in SUA cat si in Rusia in vederea controlului asupra angajamentelor asumate, anunta Ria Novosti.

Liderul unei grupari anti-talibane din Pakistan a fost ucis. Liderul unei grupari anti-talibane a fost ucis marti in Pakistan intr-un atac cu bomba. Aziz-ur Rehman impreuna cu fiul sau de 12 ani, cu ginerele sau si inca o persoana circulau intr-o masina in momentul exploziei. Incidentul a avut loc in zona Lower Dir, unde numeroase atacuri tintesc militantii anti-talibani. Acestria s-au organizat in ultima vreme pentru anihilarea atat a talibanilor, cat si a altor grupari extremiste in zona. Atacul de marti nu a fost revendicat, informeaza CNN.