Ministrul Elena Udrea a declarat miercuri seara, in cadrul emisiunii "Ultimul cuvant" difuzata de B1 TV, legat de zvonurile potrivit carora guvernul ia in calcul inghetarea pensiilor si a salariilor, ca guvernul prefera sa porneasca cu un deficit mai mic, insa unul realist.

Elena UdreaFoto: Agerpres

Elena Udrea sustine ca, in bugetul pe 2012, se va pleca cu propunerea de a nu majora salariile si, daca economia va permite acest lucru, se vor majora salariile micsorate in 2010, iar pensiile vor fi rectificate. Ministrul spune ca forma bugetului nu s-a decis, dar ca, probabil, se va merge pe aceasta varianta: precautie la inceput. De asemenea, este posibil ca intrarea in vigoare a legii pensiilor sa se amane.

Ministrul a precizat ca indexarea pensiilor prevazuta in lege poate fi amanata prin ordonanta de urgenta si a confirmat ca exista varianta ca pensiile si salariile din sectorul bugetar sa fie majorate in partea a doua a anului viitor.

In ceea ce priveste privatizarile, Elena Udrea a precizat ca se va incasa mai mult la buget, astfel incat cresterea salariilor la bugetari sa fie posibila. Guvernul isi propune o crestere economica de 1,2% pentru anul viitor.

Elena Udrea a declarat ca toti ministrii care au portofolii de investitii si-ar fi dorit un deficit mai mare. "Am incercat sa spunem ca e un an greu, dar nu am avut argumente. Nu poti sa pui tara in pericol pentru ca ai alegeri electorale", a spus ministrul PDL.

In legatura cu investitiile, Elena Udrea a declarat ca s-a cerut un deficit mai mare in buget, deoarece investitiile creeaza noi locuri de munca, genereaza profit si aduc mai multi bani pentru alte investitii. Ministrul sustine ca, daca guvernul nu are bani, cel mai bine ar fi sa aducem fonduri europene si fonduri private, insa exista mai multe piedici.

Elena Udrea spune ca Romania se afla intr-o situatie fericita, inca se platesc pensii si salarii, in timp ce grecii asteapta Germania. Ea a dat asigurari ca pensiile si salariile vor fi platite.

Intrebata de ce nu a participat la discursul sustinut de regele Mihai, Elena Udrea a motivat ca a avut intalniri la ministerul finantelor, precum si cu reprezentantii RADET, pentru a scapa Bucurestiul de datorii. Ministrul a declarat, de asemenea, ca i s-a parut nefiresc sa-l vada pe Ion Iliescu in prezidiu la discursul regelui Mihai.

Legat de impartirea postului de televiziune Realitatea TV, Elena Udrea sustine ca a primit invitatii de la ambele posturi de televiziune, insa a trebuit sa refuze invitatiile. "Nu imi dau seama daca prezenta la o emisiune sau alta indica faptul ca prefer una sau cealalta, asa ca le-am refuzat. Este o probema in care ar trebui sa intervina CNA-ul", a declarat Udrea. Ministrul a precizat ca presedintele CNA-ului ar trebui sa isi dea demisia (n.r. ca urmarea a gestionarii ruperii postului Realitatea) si ca toata aceasta degradare a spatiului public s-a intamplat sub conducerea dumnealui.

Intrebata cum s-a schimbat in cei sase ani de la plecarea de la Cotroceni, Elena Udrea a spus ca a invatat ce inseamna consecventa, a invatat ce inseamna munca in partid. "Nu mai am acelasi apetit pentru a spune tot felul de lucruri senzationale. Poate ca si atitudinea s-a schimbat, pentru ca au trecut sase ani de politica, si sase ani din viata mea", a adaugat Udrea.

Ministrul Elena Udrea a declarat ca femeile in politica sunt discriminate, mai mult decat in alte domenii, fapt pentru care a decis ca este momentul sa sprijine prezenta femeilor in politica. "Fara exemple, fara sustinere nu vom putea depasi rapid acest prag", a precizat Udrea.

Ministrul Dezvoltarii Regionale a declarat, referitor la nevoia unei reforme in cadrul PDL, ca asteapta cu inters o schimbare in interiorul partidului intrucat politicienii care nu-si respecta sarcinile trebuie sa fie "judecati".Ministrula mai precizat ca succesul alegerilor prezidentiale consta in munca in partid si nu in dezbateri si ideologii.

Legat de recensamant si problema CNP-ului, Elena Udrea sustine ca s-a discutat despre acest lucru in guvern impreuna cu directorul INS, iar CNP-ul este obligatoriu, potrivit unei hotarari din 2007, adoptata de Calin Popescu Tariceanu. Ea sustine ca a intervenit o greseala de comunicare.

In ceea ce priveste legea fatadelor, Elena Udrea a avertizat ca primariile trebuiau sa stabileasca in teren care sunt zonele prioritare de actiune, sa mearga in centrul istoric, in zonele cu potential turistic. "Primaria nu a facut nimic. Competentele sunt la primarie, nu la minister", a declarat Udrea. Legat de reabilitarea termica, ministrul spune ca guvernul se straduieste sa faca rost de finantare.

In finalul emisiunii, Elena Udrea a declarat ca data alegerilor parlamentare a fost stabilita. Acestea vor avea loc in noiembrie 2012, insa nu se cunoaste deocamdata data.