Nicolas Sarkozy: Acceptarea Greciei in zona euro a fost o greseala. Presedintele francez Nicolas Sarkozy si-a exprimat joi convingerea ca prin deciziile luate la Bruxelles, Grecia va fi salvata si va putea iesi din criza. Totusi, Sarkozy a subliniat ca acceptarea Greciei in zona euro in anul 2001 a fost o greseala, intrucat tara nu era pregatita. Cea mai importanta decizie adoptata in cadrul summitului de la Bruxelles a fost aceea ca bancile si fondurile de investitii sa renunte la jumatatea cuantumului datoriilor pe care Grecia le are catre ele. Potrivit lui Sarkozy, aceasta masura trebuia luata pentru ca odata cu intrarea Greciei in faliment, fenomenul s-ar fi revarsat peste intreaga lume, nu doar peste Europa. Nicolas Sarkozy a anuntat ca prin adoptarea acestor decizii s-a evitat un dezastru international, scrie AFP.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

BCE lauda planul lui Berlusconi pentru iesirea Italiei din criza. Mult asteptatea scrisoare a guvernului Berlusconi menita sa convinga pietele internationale ca Italia se poate redresa si va iesi din criza, a fost laudata de Banca Central Europeana, care o considera un plan curajos pentru implementarea reformelor. Scrisoarea a fost facuta publica dupa intalnirea pe care Berlusconi a avut-o cu Jose Manuel Barroso si cu Herman Van Rompuy, inainte de inceperea summitului de la Bruxelles. Programul lui Berlusconi contine diverse puncte importante: vanzarea unor bunuri publice pentru aducerea la buget a peste 15 miliarde de euro, schimbarea legislatiei muncii, reforma sistemului de pensii sau liberalizarea economiei pentru stimularea cresterii economice, anunta The Guardian.

Egipt: Fostul premier al lui Hosni Mubarak va candida la alegerile prezidentiale. Ahmed Shafiq, fost comandant al fortelor aeriene si colaborator apropiat al lui Hosni Mubarak, si-a declarat joi intentia de a candida la presedintia Egiptului, sustinand ca experienta pe care o detine este mai importanta decat trecutul sau. Shafiq a ramas in functia de prim ministru inca trei saptamani dupa demisia lui Mubarak, iar noua conducere a tarii l-a indepartat datorita presiunii opiniei publice. Acesta nu si-a inceput campania electorala si declara ca ar putea renunta la candidatura daca apare un alt candidat mai potrivit pentru functia de presedinte. Centrul capitalei Cairo a fost impanzit cu afise care cer actualului conducator al Consiliului militar, Mohamed Hussein Tantawi, sa candideze la functia suprema. Activistii pro-democratie considera ca fostii aliati ai lui Hosni Mubarak au initiat aceasta campanie, informeaza Reuters.

Hillary Clinton solicita toleranta religioasa in tarile musulmane. Secretarul de Stat american Hillary Clinton a cerut autoritatilor din Pakistan, Afganistan si din alte tari musulmane sa respecte minoritatile religioase pe care de multe ori le trateaza cu brutalitate. Clinton considera ca toleranta religioasa reprezinta o problema acuta a prezentului, intrucat multe tari nu au o traditie in respectarea dreptului la confesiune religioasa. Secretarul de Stat se refera atat la problemele pe care crestinii sau hindusii le intampina in tarile musulmane, dar si la diversele comunitati musulmane care indura aceleasi persecutii, scrie AFP.

Rusia va acorda Libiei ajutoare in valoare de 7 milioane de dolari. Rusia va acorda Libiei un ajutor umanitar in valoare de 7 milioane de dolari, prin intermediul diverselor organizatii internationale, a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Externe. Franta ia si ea in considerare ajutorarea libienilor, dar detaliile se vor stabili dupa incheierea misiunii NATO la 31 octombrie. Desi nu mai doreste ajutor umanitar din partea ONU, Consiliul National de Tranzitie a declarat ca misiunea NATO in Libia ar trebui prelungita cel putin pana la finele anului. Consiliul de Securitate al ONU a adoptat joi rezolutia de incheiere a mandatului in Libia, iar autorizatia pentru operatiuni militare ale NATO expira la 31 octombrie, anunta Ria Novosti.

Mahmoud Abbas va discuta cu Hamas soarta Autoritatii Palestiniene. Presedintele Mahmoud Abbas planuieste sa discute luna viitoare despre soarta Autoritatii Palestiniene cu rivalii sai din gruparea Hamas. Autoritatea Palestiniana a fost infiinta in urma cu 17 ani ca o structura premergatoare infiintarii statului Palestina. Abbas declara ca institutiile palestiniene si oamenii de rand se intreaba care sunt avantajele continuarii existentei acestei structuri care pana acum nu si-a atins scopul. Acesta este unul dintre principalele subiecte pe care Abbas urmeaza sa le discute cu liderul Hamas, Khaled Meshaal. Autoritatea Palestiniana este finantata de donatori intre care o pondere importanta o au UE, SUA si guvernele arabe. Mandatul sau este limitat teritorial la diverse bucati din West Bank, cuprinzand orase si sate palestiniene care i-au fost incredintate in urma intelegerilor de pace din anul 1990, informeaza Reuters.

Tunisia: Partidul islamist Ennahda castiga alegerile cu 41,47% din voturi. Partidul islamist tunisian Ennahda a castigat alegerile din 23 octombrie, cu 41,47% din voturi, la noua luni dupa caderea regimului lui Ben Ali, conform rezultatelor finale anuntate de presedintele comisiei electorale, Kamel Jendoubi. Ennahda a obtinut 90 de locuri in Adunarea Constitutionala dintr-un total de 217 alesi, devansand partidul de stanga nationalist CPR cu 30 de locuri (13,82%) si partidul Ettakatol cu 21 de locuri (9.68%), a adaugat Jendoubi, la patru zile de la primele alegeri libere din istoria Tunisiei, scrie AFP.