Ministrul Baconschi a fost paznic de zi intr-unul dintre turnurile Catedralei Notre Dame. Teodor Baconschi este descendent al mai mai multor generatii de preoti ortodocsi din Bucovina, zona Hotinului, care astazi nu se mai afla in Romania. Si-a luat doctoratul la Sorbona, in prezenta lui Jacques Le Goff (nascut la Toulon, 1 ianuarie 1924) cel mai mare istoric in viata al Europei medievale, dar, ca si tinerii din perioada interbelica s-a intretinut anevoios, la Paris, unde a fost si paznic de zi pe unul dintre turnurile Catedralei Notre Dame, dar si vanzator la o librarie de langa hotelul Bristol, unde bogatasii cumparau Catalogues Raisonnes, ale marilor artisti. Ca si stramosii lui, fosti elevi ai lui Aron Pumnul tanarul se intorcea acasa sa isi arate invatatura. Integral in EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Linia inelara de tramvai. Inapoi in Bucuresti dupa un sfert de secol. Intr-un oras intins ca un disc in mijlocul campiei, liniile circulare de transport in comun, care dau roata metropolei, sunt o adevarata binecuvantare pentru locuitori. Motivul este simplu: nu mai trebuie sa schimbi o multime de mijloace de transport ca sa ajungi dintr-un punct al orasului in unul diametral opus si, pe deasupra, eviti zona centrala care devine tot mai aglomerata. Insa vreme indelungata bucurestenii au fost nevoiti sa se multumeasca doar cu amintiri despre liniile inelare. Prima linie circulara s-a infiintat in capitala in timpul regimului comunist, in anul 1959. La acea data, Intreprinderea de Transport Bucuresti a lansat un traseu inelar pentru autobuze: linia numarul 33, numita ulterior 133, relateaza GreatNews.ro

"Mart" la Gigi si Mitica! Tablagiii si barbugiii, impozitati ca orice gambler. Gigi Becali se lauda ca a jucat table cu Mitica Dragomir pe trei mii de euro "linia" si sase mii "martul". Don Corleone, prudent, a taiat un zero. Sumele aiuritoare cu care se lauda marii impatimiti ai jocurilor de noroc, precum Gigi Becali sau Dumitru Dragomir, nu au fost niciodata impozitate. Cel putin asa ne-au marturisit cei doi. Mai mult, "smecheri" precum Octavian Grecu, zis "Butoane", au facut adevarate averi din jocuri precum barbutul. Asta, desi orice venit de acest gen ar trebui impozitat asa cum prevede legea. Conform articolului 77 din Codul Fiscal, privitor la retinerea impozitului aferent veniturilor din premii si din jocuri de noroc: "veniturile din jocurile de noroc se impun, prin retinerea la sursa, cu o cota de 25 la suta aplicata asupra venitului net", iar venitul net se calculeaza la nivelul castigurilor realizate intr-o zi, informeaza EVZ.

Cum a fost facuta fotografia anului in Romania. Cand romanii au vazut pe internet fotografia in care Traian Basescu rade cu gura pana la urechi in mijlocul a cateva zeci de inalti ierarhi ai Bisericii Ortodoxe, au ras si ei, crezandu-se in fata unei prelucrari in Photoshop extrem de reusite. Citind explicatia, au putut vedea cum realitatea bate imaginatia. Fotografia este reala si a fost facuta, sambata, dupa slujba de canonizare a mitropolitului Andrei Saguna, de catre fotoreporterul Sebastian Marcovici, colaborator al ProSport si Mediafax. Acesta a povestit pentru gandul cum a reusit sa surprinda imaginea care a facut astazi inconjurul internetului, dupa o extrem de lunga slujba de canonizare, care nu promitea mare lucru din punct de vedere fotografic. Integral in Gandul.

"Tunisienii nu au facut revolutia pentru a o exporta in alte tari". Ambasadoarea Tunisiei la Bucuresti, Mahbouba Chebbi Guiga, nu crede ca succesul inregistrat de partidul islamist Ennahda in alegerile din Tunisia este un motiv de ingrijorare pentru Europa si este de parere ca tunisienii au inteles ca principala prioritate a guvernului este stabilizarea tarii, abia apoi urmand redresarea economica, anunta Romania Libera.

Felia de paine cade de multe ori cu untul in jos. Lege a lui Murphy, demonstrata. Una dintre legile lui Murphy, cea care spune ca atunci cand ne cade din mana o bucata de paine unsa cu unt aceasta are o probabilitate mai mare sa ajunga cu fata unsa cu unt in contact cu pamantul (sau podeaua etc.), este adevarata. Cel care a confirmat aceasta bizara "lege" este Robert Matthews. El demonstreaza ca acest lucru este legat de ... constantele fundamentale ale naturii! Pentru aceasta "descoperire traznita", lui Robert Matthews i-a fost acordat premiul IgNobel pentru fizica in 1996. In fiecare an, 10 premii Ig Nobel sunt acordate cercetatorilor sau personalitatilor care au obtinut rezultate traznite in diverse domenii - de la fizica la economie, biologie, medicina sau pace, informeaza EVZ.

Povesti romanesti la Viena: geniu, crime, razboi, mari finante. Numerosi romani s-au format sau au cunoscut faima mondiala in fosta capitala de imperiu. Pe ei, dar si locurile pe care le-au frecventat vi le prezinta Gabriel Kohn in lucrarea Ghidul cultural bilingv "Romanii de pe Ringstrasse: trasee de ieri prin Viena de azi". Intre 1879 si 1881, Ciprian Porumbescu a urmat cursurile Conservatorului vienez si a studiat totodata filozofia. La numai sapte ani, George Enescu a luat drumul Vienei, unde a studiat cu prestigiosi profesori la Conservator. Directorul Operei de Stat din capitala Austriei a fost romanul Ioan Holender, care a doborat recordul de longevitate in fotoliul de conducator al faimoasei Case de pe Ring. Scriitori definitorii pentru cultura romana si-au facut veacul pe Ringstrasse. Ioan Slavici a ajuns la Viena in 1921. Integral in Romania Libera.

Mafia kurda, terorism financiar in Romania. Capii gruparii kurde Yuksek ruleaza pe piata neagra afaceri de sute de milioane de euro, sub paravanul comertului cu fructe si legume. Fratii kurzi Sahin, Abbas si Ayhan Yuksek, originari din Turcia, au reusit in doar sapte ani sa creeze o vasta retea de spalare a banilor, profitand de complicitatea directa sau indirecta a unor lideri de institutii de control financiar. Imperiul kurd din Romania a fost ridicat sub paravanul importului si exportului de legume si fructe, printr-o suveica cu sute de firme-fantoma. Statul roman pierde anual zeci de milioane de euro, in timp ce mafia kurda obtine fonduri ale caror destinatii ar trebui sa ridice semne de intrebare. Liderii mafiei kurde sponsorizeaza oficial atat PDL, cat si PNL. Sunt discreti si de negasit atunci cand li se cer explicatii, relateaza Adevarul.

Lungul drum al justitiei spre confiscarea averilor. De opt ani a avut nevoie instanta pentru a da o decizie definitiva de confiscare a averii. Alte 18 dosare sunt pe rol, iar unele asteapta o solutie de ani de zile. Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie de joi, de confiscare a 130.000 de dolari de la fostul administrator al SC RIAL SRL Brasov, Dan Vele, bani pe care acesta nu i-a putut justifica, este o premiera: pana acum, nici un alt dosar de confiscare preluat sau initiat de Agentia Nationala de Integritate nu a primit o sentinta definitiva si irevocabila de la curtea suprema. Nu este insa primul caz de confiscare a unor sume nejustificate. In 2008, instanta a decis confiscarea a 30.000 de euro de la fostul primar al Bacaului, Dumitru Sechelariu, care nu a putut justifica provenienta sumei, scrie Romania Libera.