Alegeri prezidentiale in Kirgizstan: Premierul, pe primul loc, potrivit primelor rezultate oficiale. Atambaiev a obtinut 63,94 la suta din voturi, potrivit rezultatelor anuntate dupa numararea voturilor provenite de la 8 la suta din sectii, dupa cum anunta AFP. Principalii sai contracandidati, nationalistii Adkhan Madumarov si Kamcibek Taciev, au obtinut 15,44 la suta si, respectiv, 14,67 la suta din voturi. Alegatorii din Kirgizstan au votat duminica pentru desemnarea unui nou presedinte, intr-un scrutin tensionat care ar trebui sa asigure stabilitatea fostei republici sovietice, teatrul unei revolutii sangeroase urmate de violente etnice in 2010. Adkhan Madumarov a denuntat "nereguli fara precedent" in desfasurarea scrutinului, afirmand ca va recurge la toate mijloacele legale pentru a-si apara pozitia. "Astazi vedem incalcari fara precedent si suntem gata sa ne aparam voturile si drepturile alegatorilor nostri prin toate mijloacele legale", a declarat Madumarov, imediat dupa inchiderea birourilor de vot. Alegerile prezidentiale reprezinta un test esential pentru Kirgizstan, care nu a inregistrat niciodata in istorie un transfer pasnic de putere de la declararea independentei, in 1991, si care s-a confruntat, in martie 2005 si in aprilie 2010, cu doua revolutii sangeroase.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

China va lansa 20 de rachete purtatoare cu 25 de sateliti pana la sfarsitul lui 2011. China va lansa in spatiu 20 de rachete purtatoare si 25 de sateliti pana la sfarsitul acestui an, China devenind astfel a doua tara din lume dupa Rusia in ceea ce priveste numarul de lansari in spatiu, potrivit unui expert din industria aerospatiala, citat de RIA Novosti. "Este un proces dificil si o mare provocare pentru noi pentru a face fata numarului mare de lansari spatiale", a declarat Yuan Jiajun, directorul companiei chineze aerospatiale. In 2010, Beijingul a lansat 15 rachete si 20 de sateliti, un numar egal cu cel al Statelor Unite si al Rusiei, liderii mondiali in lansari spatiale. Majoritatea rachetelor vor fi lansate de la centrul de lansari spatiale Jiuquan, din nord-vestul desertului Gobi, potrivit lui Yuan.

Presedintele sirian Bashar al-Assad este dispus sa coopereze cu opozitia. Presedintele sirian Bashar al-Assad, care s-a confruntat in ultimele sapte luni cu revolte impotriva regimului sau, a declarat duminica ca este dispus sa discute cu opozitia, dupa cum informeaza Reuters. "Vom coopera cu toate puterile politice, fie ca este vorba de cele existente inainte de criza, fie de cele din timpul crizei. Consideram ca interactiunea cu aceste puteri este extrem de importanta", a declarat Assad intr-un interviu pentru televiziunea rusa. Remarcile sale vin dupa ce cativa oficiali sirieni urmeaza sa se intalneasca cu delegati ai Ligii Arabe, in Qatar, pentru a convoca la Cairo o intrunire intre autoritatile siriene si adversarii lor. Un raport al ONU arata ca 3000 de persoane au fost ucise de la inceputul revoltelor. Assad a afirmat, pe de alta parte, ca exista "sute de morti in randul fortelor de securitate si a politiei". "Cum au fost ei ucisi?", a intrebat liderul sirian. "Au fost ucisi in timpul unei demonstratii pasnice? Au fost ucisi de cineva care striga? Nu, ei au fost ucisi prin impuscare. Asa ca avem de-a face cu oameni inarmati", a concluzionat Assad. Liga Araba il avertizeaza pe presedintele sirian Bashar al-Assad ca o interventie internationala in Siria poate deveni inevitabila in cazul unui esec al medierii arabe in vederea incetarii violentelor. O miscare de contestatare fara precedent a inceput pe 15 martie, in Siria, in urma unui apel lansat pe o pagina Facebook, intitulat "Revolutia siriana impotriva lui Bashar al-Assad 2011", care cerea manifestari pentru "o Sirie fara tiranie, fara lege de urgenta (in vigoare din 1963) si fara tribunale exceptionale". Assad a ajuns la putere in iulie 2000, dupa moartea tatalui sau, Hafez al-Assad, care a guvernat tara timp de 30 de ani.

8000 de obiecte antice de valoare au disparut din seifurile unei banci din Benghazi. O colectie nepretuita de aproximativ 8000 de monede din aur, argint si bronz a disparut dintr-un seif al unei banci din orasul libian Benghazi, informeaza The Telegraph. Furtul asa-numitului "Tezaur din Benghazi" ar purtea fi unul dintre cele mai mari din istoria arheologica, multe dintre obiecte datand din perioada lui Alexandru cel Mare. Interpolul a fost alertat cu privire la furtul obiectelor valoroase, care a avut loc in luna martie. Oficialii Consiliului National de Tranzitie ar fi tinut, de altfel, in secret jaful, de frica ca imaginea noilor autoritati sa nu fie patata intr-un moment in care noul organism era angajat intr-o lupta impotriva regimului lui Muammar Gaddafi. Detalii despre jaf au aparut in cadrul unei conferinte UNESCO, care a avut loc la Paris, saptamana trecuta. Seifurile Bancii Comerciale Nationale din Benghazi au fost sparte, iar sigiliile din ceara au fost smulse, dupa ce jefuitorii au patruns in banca printr-un plafon de beton. Hotii s-au concentrat pe furtul comorilor antice si nu s-au atins de obiectele cu valoare mai mica. Obiectele de valoare au fost excavate intre anii 1917 si 1922 din templul lui Artemis, dintr-un fost oras roman de langa Benghazi. "Am sentimentul ca este vorba de cineva din interior. Comoara se afla acolo de prea multi ani, putini oameni stiau despre ea, iar hotii au ignorat chiar si banii din seif", a declarat Hafed Walada, un arheolog libian din Londra.

Peste 12.000 de persoane au fost arestate intr-o operatiune impotriva traficului de droguri din China. Mai mult de 12.000 de persoane au fost arestate in China in cursul unei ample operatiuni impotriva unor retele de trafic de droguri care utilizau platforme online pentru comunicare si tranzactii, a anuntat, duminica, agentia China Noua, citata de AFP. Politia chineza a confiscat si 300 de kilograme de droguri si a inchis zeci de amplasamente utilizate in cadrul activitatii suspectilor. Descinderile au fost realizate dupa descoperirea unei platforme video online utilizate pentru tranzactiile cu droguri si "adunarile toxicomanilor", a declarat un reprezentant al Ministerului Securitatii Publice. Autoritatile chineze au decoperit in martie, in orasele Lanzhou si Xian, din vestul Chinei, un forum de discutii online cu acces restrans, folosit pentru vanzarea si cumpararea de droguri. Noii membri nu puteau obtine acces in forum decat daca erau prezentati de utilizatori mai vechi si numai dupa ce "ofereau, prin inregistrari video, dovezi privind dependenta lor de droguri", a afirmat sursa citata.