Vladimir Putin prevede o crestere majora a schimburilor comerciale cu China. "Anul trecut, schimburile comerciale au ajuns la 59 de miliarde, ele au atins 53 de miliarde inca din primele opt luni ale acestui an si ne asteptam la 80 de miliarde pe parcursul anului. Nivelul va atinge in curand 100 de miliarde, apoi 200 de miliarde de dolari, asa cum am prevazut", a declarat premierul rus Vladimir Putin pe site-ul sau oficial, citat de AFP. "Cred ca aceasta este cea mai buna dovada privind relatiile si perspectivele colaborarii noastre", a afirmat, la randul sau, premierul chinez Wen Jiabao. Moscova si Beijingul negociaza un acord de gaze care prevede livrarea de gaze rusesti in China, adica aproximativ 70 de miliarde de metri cubi pe an in urmatorii 30 de ani. Vladimir Putin a salutat, de asemenea, inceputul shimburilor bursiere ruble-yuani si considera ca moneda nationala devine mai stabila in schimburile comerciale. "Avand in vedere problemele financiare mondiale, acest sistem de plata creste stabilitatea relatiilor noastre economice", a declarat Putin. Rusia si China au propus inca de la inceputul crizei economice mondiale o reforma majora a sistemului financiar, prin adoptarea unei monede care sa fie impusa la nivel international, cu scopul de reduce dependenta comertului mondial fata de dolar.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Rusia solicita sprijin international pentru planul de pace al Ligii Arabe in Siria. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a cerut luni sprijinul comunitatii internationale in ceea ce priveste planul de pace propus de Liga Araba in Siria, informeaza RIA Novosti. Conform planului propus de Liga Araba, Siria va elibera detinutii politici retinuti de la inceputul conflictelor, iar echipamentele militare vor fi retrase din orase. Siria va fi, de asemenea, obligata sa permita accesul organizatiilor Ligii Arabe si a presei internationale in tara. "Aplicarea acestor masuri si a altor dispozitii prevazute in initiativa Ligii Arabe deschide calea catre un dialog constructiv si detaliat intre autoritatile siriene si opozitie, avand scopul unei reconcilieri si a unor reforme fara o implicare straina", a declarat ministrul rus de externe. Siria a adoptat in mod oficial planul Ligii Arabe pe 2 noiembrie, insa opozitia siriana l-a respins si a motivat ca nu va dialoga niciodata cu autoritatile actuale. Potrivit estimarilor ONU, peste 3000 de persoane au fost ucise in Siria de la inceputul protestelor impotriva regimului lui Bashar al-Assad.

Grecia: Acord intre Georgios Papandreou si conservatorul Antonis Samaras pentru numirea unui nou prim-ministru. Premierul grec Georgios Papandreou si rivalul sau conservator Antonis Samaras au ajuns la un acord luni seara in ceea ce priveste numirea unui nou sef al guvernului de coalitie format duminica, potrivit postului public de televiziune Net, citat de AFP. Numele noului prim-ministru grec va fi anuntat marti seara, la fel ca si componenta noului cabinet, care are rolul de a scoate Grecia dintr-o grava criza economica si politica. Noul guvern va implementa, inainte de alegerile anticipate de la finalul lunii februarie, planul de reducere a datorilor din zona euro, adoptat la sfarsitul lunii octombrie, la Bruxelles. "Un acord care intarzie nu este deloc usor. Georgios Papandreou si Antonis Samaris comunica permanent si incearca sa gaseasca solutiile necesare", a afirmat pentru AFP o sursa guvernamentala. "Daca va fi necesar, discutiile vor continua pana maine", a adaugat aceeasi sursa. Numele lui Lucas Papademos, fost vicepresedinte al Bancii Centrale Europene, fost guvernator al Bancii Centrale din Grecia, precum si mana dreapta a lui Jean-Claude Trichet, este avansat de cateva zile in Grecia, insa televiziunea publica nu a dat informatii cu privire la numele viitorului premier grec.

Ministrul german de externe: Dezbaterile privind o lovitura militara impotriva Iranului sunt periculoase. Dezbaterile privind o lovitura militara impotriva Iranului sunt periculoase si intaresc conducerea Republicii Islamice in loc sa o slabeasca, a declarat ministrul german de externe, Guido Westerwelle, citat de Reuters. Mass-media israeliene au abundat in speculatii potrivit carora prim-ministrul Benjamin Netanyahu lucreaza la asigurarea acordului intre membrii cabinetului pentru un posibii atac asupra instalatiilor nucleare iraniene. "Am avertizat in privinta ideii de optiuni militare", a declarat Westerwelle pentru mass-media germane. "Aceste dezbateri mai degraba consolideaza conducerea iraniana decat sa o slabeasca", a adaugat ministrul german de externe. Agentia Internationala pentru Energie Atomica urmeaza sa prezinte in aceasta saptamana un raport detaliat privind presupusul program nuclear al Iranului, insa Consiliul de Securitate al ONU nu va impune sanctiuni mai dure in urma rezultatului. Westerwelle a precizat ca, in eventualitatea in care Iranul nu coopereaza, "comunitatea internationala nu se va intoarce pur si simplu la treburile ei". El a afirmat ca Iranul are dreptul sa foloseasca energia nucleara in scopuri civile, dar are, de asemenea, datoria de a exclude scopurile militare. Puterile occidentale suspecteaza Teheranul de faptul ca urmareste sa obtina arme nucleare si au impus mai multe sanctiuni in incercarea de a pune capat programului. Iranul neaga acuzatiile si insista, pe de alta parte, ca programul sau are doar o componenta civila si anume generare de energie electrica.

Italia: Silvio Berlusconi neaga zvonurile unei demisii. Premierul italian Silvio Berlusconi neaga zvonurile potrivit carora ar urma sa demisioneze in urmatoarele ore, titreaza Reuters. Supus unei presiuni imense din partea pietelor internationale si a membrilor rebeli din propriul partid, premierul italian a decis sa isi joace ultima carte si sa se agate de putere, estimeaza agentia de stiri. Pietele financiare pariau pe o demisie a lui Berlusconi, reactionand la zvonuri din presa italiana. In urma zvonurilor demisiei, bursa a inregistrat o crestere in timp ce nivelurile obligatiunilor au inceput sa se destinda, in ciuda problemelor politice din Italia. Actiunea premierului de a nega zvonurile a cauzat o reactie inversa pe pietele financiare, indicand felul in care o astfel de decizie este vazuta de actorii economici. In prima parte a zilei de luni, Giuliano Ferra, editor al ziarului Foglio si fost ministru considerat unul dintre apropiatii lui "Il Cavaliere", a scris pe site-ul lui ca "este clar ca Silvio Berlusconi urmeaza sa demisioneze. Este o chestiune de ore, unii spun chiar de minute". Franco Bechis, editor al ziarului de centru-dreapta Libero, a scris si el pe Twitter ca premierul va demisiona luni seara sau marti dimineata. Berlusconi a scris insa pe pagina sa de Facebook ca "zvonurile demisiei mele sunt lipsite de orice fundament."