Siria ar putea fi suspendata din Liga Araba. Cei 22 de membrii ai Ligii Arabe se vor intalni sambata la Cairo pentru a discuta pe marginea suspendarii Siriei. Solicitarea a venit atat din interiorul Ligii, cat si din partea mai multor state europene pe fondul esuarii intelegerii cu Damascul. La inceputul lunii noiembrie se stabilise de comun acord ca Damascul sa retraga trupele si tancurile din orasele greu incercate de violente Homs, Hama si Idlib. Cu toate acestea, ciocnirile dintre protestatari si fortele de ordine nu s-au atenuat. Cel putin noua oameni au murit vineri la Homs si alti sapte in diferite zone siriene. Intelegerea mediata de Liga Araba ar fi putut incetini agresiunile si calma violentele dupa opt luni de lupte sangeroase care au alarmat atat Europa cat si SUA. In ciuda esecului, SUA si Europa considera ca Liga Araba trebuie sa ramana in centrul problemei continuand sa medieze aceasta criza, scrie The Guardian.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Vladimir Putin: Fortele internationale nu opereaza eficient in Afganistan. In cadrul unei intalniri a Clubului International de discutii Valdai, Vladimir Putin a declarat vineri ca fortele internatonale din Afganistan, desi nu opereaza foarte eficient cel putin in problema amenintarii ce o reprezinta drogurile, au jucat totusi un rol pozitiv. Tocmai de aceea Rusia a luat o decizie fara precedent si a permis NATO sa tranziteze spatiul aerian rus spre Afganistan, anunta Ria Novosti.

Solicitarea de aderare la ONU a Palestinei a ajuns la Consiliul de Securitate. Solicitarea Palestinei pentru obtinerea statutului de membru ONU a ajuns vineri in fata Consiliului de Securitate. Pentru acordarea statutului, Palestina trebuie sa obtina o recomandare din partea Consiliului, adica minim noua voturi si sa nu se opuna niciun membru cu drept de veto. SUA a avertizat de la inceput ca isi va folosi dreptul de veto impotriva solicitarii palestinene. Jose Filipe Moraes Cabral, presedintele Consiliului de Securitate a declarat ca vor studia raportul dar nu a anuntat cand se va pronunta verdictul. Palestinienii au doua posibilitati, fie isi conving sustinatorii din cadrul ONU sa initieze o rezolutie prin care se recomanda acceptarea lor, fie se adreseaza Adunarii Generale a ONU. Avantajul celei de-a doua optiuni este ca in cadrul Adunarii nu exista drept de veto. In discutiile preliminare de saptamana trecuta, China, Rusia, Brazilia, India, Africa de Sud si Libanul s-au declarat in favoarea palestinienilor, iar Franta, Italia, Columbia si Bosnia au declarat ca se vor abtine. Nigeria, Gabonul, Germania si Portugalia nu si-au precizat pozitia, dar diplomatii cred ca cel mai probabil primele doua tari vor sustine Palestina, in timp ce ultimele doua se vor abtine sau vor fi impotriva, informeaza Fox News.

Nigerul ii acorda azil politic lui Saadi Gaddafi. Presedintele nigerian Mahamadou Issoufou a confirmat vineri ca tara sa a acordat azil politic pe motive umanitare lui Saadi Gaddafi. Totodata, Issoufou declara ca nu are cunostinta despre soarta sau ascunzatoarea lui Saif al-Islam Gaddafi, pe care il cauta Tribunalul de la Haga. Cu toate acestea, presedintele nu a promis ca il preda Tribunalului International daca va fi descoperit pe teritoriul tarii sale, adaugand ca pozitia oficiala a Nigerului fata de Saif va fi stabilita la momentul respectiv. Saadi, care a trecut granita in Niger in luna august, va beneficia de statutul de refugiat dar nu va putea angaja nicio actiune politica sau subsersiva. CNT din Libia doreste ca Saadi Gaddafi sa fie judecat pentru posibile crime comise in timp ce se afla la conducerea Federatiei Libiene de Fotbal, scrie The Guardian.

Noul premier libian Abdel Rahim al-Kib vrea un guvern transparent. Noul premier libian a promis vineri in Piata Tahrir din Benghazi ca in guvernul sau transparenta va fi o trasatura de baza si ca nu vor exista elemente din regimul trecut. Abdel Rahim al-Kib ar trebui sa alcatuiasca guvernul pana la 23 noiembrie. Cu toate acestea, premierul i-a avertizat pe libieni ca nu trebuie sa se astepte la minuni, intrucat tara traverseaza o noua etapa si un important moment istoric ce va fi un test al vointei intregii populatii. Kib a cerut tuturor libienilor sa se uneasca in efortul de a coopera si conlucra pentru interesul Libiei, subliniind ca de acum nu va mai exista discriminarea pe baza regionalizarii si ca toti libienii vor fi tratati egal. Noul guvern va avea misiuni grele precum dezarmarea populatiei si restabilirea economiei. Oamenii adunati in piata Tahir au cerut vineri formarea cat mai rapid a armatei nationale scandand lozinci impotriva militiilor independente. Unele brigazi de luptatori refuza momentan sa predea armamentul, anunta AFP.