Mario Monti, viitorul prim-ministru al Italiei: Italienii trebuie sa faca sacrificii. Viitorul premier al Italiei, Mario Monti, a declarat luni ca italienii trebuie sa faca sacrificii, ca parte a masurilor necesare pentru a scoate tara din criza, informeza AFP. In ceea ce priveste soarta italienilor, noul prim-ministru italian a afirmat, in cadrul unei conferinte de presa, ca nu poate fi vorba "nici de sange, nici de lacrimi, poate de sacrificii". Fostul comisar european a cerut, de asemenea, timp pietelor pentru a restabili situatia in tara, amenintata sa se asfixieze de greutatea datoriilor. "Nu neg importanta pietelor, insa suntem o democratie si termenele limita sunt necesare", a declarat Monti, legat de consultarile politice pe care le-a inceput luni. Mario Monti a precizat ca "pietele vor fi rabdatoare si vor intelege". Mai mult decat atat, in timp ce anumite formatiuni ale Ligii Nordului, condusa de Umberto Bossi, reclama alegeri anticipate, inainte de termenul prevazut din primavara anului 2013, Monti subliniaza ca nu se pune problema de scurtare a termenului. Desi nu se cunoaste deocamdata daca viitorul guvern va fi unul tehnocrat sau daca va include personalitati politice, Monti a afirmat ca "fortele politice au inteles gravitatea situatiei". In ceea ce il priveste pe noul premier italian, prezenta partidelor politice in guvern este "o dorinta", insa el a precizat ca "nu este esential ca secretarii de partid sa faca parte din noul guvern". Mario Monti a fost desemnat duminica seara de presedintele Giorgio Napolitano sa formeze un nou guvern. Pana la instituirea viitorului guvern, Silvio Berlusconi va fi responsabil de agenda zilnica.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Regele Abdullah al Iordanei ii cere presedintelui sirian Bashar al-Assad sa demisioneze. Regele Abdullah al Iordaniei a declarat pentru BBC ca, daca s-ar afla in pozitia presedintelui sirian Bashar al-Assad, s-ar asigura ca "oricine ar veni dupa mine are capacitatea de a schimba status quo-ul". Regele Iordaniei i-a cerut presedintelui Siriei sa comunice cu opozitia pentru a efectua o tranzitie ordonata. Liderii arabi au criticat in nenumarate randuri represiunile din Siria, ca urmare a lunilor de proteste si violente. Ambasadorii Arabiei Saudite si ai Qatarului au parasit, de altfel, Damascul ca semn de protest la represiunile sangeroase. "Daca lui Bashar ii pasa de tara sa, el s-ar retrage, dar ar crea, de asemenea, o posibilitate de reconciliere in vederea inceperii unei noi faze in viata politica siriana". "Aceasta este singura solutie pe care o vad functionand si nu cred ca oamenii isi pun aceasta intrebare", a adaugat regele Iordaniei. Mai multe puteri occidentale i-au cerut presedintelui Bashar al-Assad sa se retraga, iar Uniunea Europeana si Statele Unite sustin ca el si-a pierdut legitimitatea, insa au exclus o posibila interventie militara. Uniunea Europeana a inasprit totodata sanctiunile impotriva Siriei.

Anders Fogh Rasmussen si-a rupt o mana dupa ce a cazut cu bicicleta. Secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, si-a fracturat o mana dupa ce a cazut cu bicicleta in apropiere de Bruxelles, anunta AFP. Fostul premier danez, in varsta de 58 de ani, a declarat ca a avut o "cazatura puternica" duminica, suferind o fractura la umarul stang. "Dragi prieteni, mersul pe bicicleta este un sport delicat. Bratul meu stang este imobilizat", a transmis Rasmusssen pe pagina de Facebook, precizand ca vindecarea va necesita "timp si rabdare". "Din nefericire, am fost nevoit sa imi anulez vizita in Estonia, Lituania si Letonia", adauga secretarul general NATO.

Ministrul francez de externe: O interventie militara in Iran ar declansa o spirala de necontrolat. Ministrul de externe francez, Alain Juppe, a subliniat, la finalul reuniunii ministrilor de externe din tarile UE, ca intentia Iranului de a se dota cu arme nucleare, evidentiata intr-un raport al AIEA, ar reprezenta "un pericol major pentru stabilitatea regiunii si a lumii", informeaza AFP. "O interventie militara ne-ar aduce intr-o spirala de necontrolat", a avertizat Juppe. Ministrii de Externe au indemnat Iranul sa raspunda "preocuparilor internationale in legatura cu programul nuclear cooperand in totalitate cu Agentia Internationala pentru Energie Atomica", potrivit unui comunicat dat publicitatii la finalul reuniunii. Seful diplomatiei franceze a confirmat, de asemenea, ca Uniunea Europeana va inaspri sanctiunile impotriva Iranului. "Suntem pregatiti mereu pentru dialog, insa am constatat ca Iranul manifesta o vointa egala cu zero. Drept urmare, vom inaspri sanctiunile", a explicat ministrul francez. Potrivit lui Juppe, UE va cere Bancii Europene pentru Investitii sa suspende investitiile in Iran.

Rusia doteaza armata cu rachete si fluturasi de badminton, pentru antrenamentul lunetistilor. Ministerul Apararii din Rusia va dota armata cu 10.000 de rachete si cateva zeci de mii de fluturasi de badminton pentru a antrena lunetistii, un sport "foarte util", pe care presedintele Dmitri Medvedev l-a promovat recent inclusiv printr-un meci cu premierul Vladimir Putin, relateaza AFP, citand cotidianul Izvestia. "Acest sport este util mai ales pentru formarea lunetistilor de elita, pentru ca urmarirea fluturasului antreneaza muschii oculari, intareste sistemul cardio-vascular si contribuie la viteza de reactie," a declarat seful departamentului de Formare fizica din cadrul ministerului. Un purtator de cuvant al ministerului a declarat insa pentru AFP ca "praticarea badmintonului nu va fi obligatorie pentru toti militarii". La finalul lunii octombrie, Dmitri Medvedev a fost subiect de gluma din partea mai multor bloggeri, dupa ce Kremlinul a difuzat un clip de doua minute in care presedintele prezinta beneficiile badmintonului, un sport care te "ajuta sa iei decizii rapid". Cu racheta in mana, seful statului se confrunta cu premierul Vladimir Putin, cel care detine centura neagra la judo. Putin, un obisnuit al aparitiilor sportive in presa, urmeaza sa candideze in 2012 pentru un nou mandat la presedintie.