Demnitarul Apostu rancezeste in cea mai rea puscarie din tara. Dupa ce a fost arestat pentru 29 de zile, Sorin Apostu a fost incarcerat in arestul IPJ Cluj, intr-o celula pentru doua persoane care are patru metri patrati. Culmea este ca mai multi politicieni au trecut prin arest, la vremea lor, s-au plans de conditiile infernale, dar niciunul, cat a mai stat in functie, n-a schimbat in bine situatia de-acolo. Aceasta deoarece exista de mai multi ani memorii ale agentilor de politie care lucreaza la arest si care solicita fonduri pentru a moderniza acest beci ramas in aceeasi stare de cateva secole. Arestul Politiei Cluj este cel mai insalubru din Romania. Cei care au trecut pe acolo il descriu ca fiind de Evul Mediu. Unul dintre acestia este chiar fostul prefect al Clujului, liberalul Calin Platon, arestat pentru comiterea unui grav accident de circulatie, relateaza EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Parlamentul a devenit liga butoanelor. "Ma, baiatule, ma, du-te si vezi-ti de treaba, ma!". Deputatul PDL, Danut Liga, a fost surprins azi de gandul votand cu doua cartele in plenul Camerei Deputatilor. El a votat si pentru deputatul PDL Valentin Rusu, cel care in urma cu o luna folosise cartela lui Liga pentru a vota de 26 de ori la doua maini. Deputatii PDL Danut Liga si Valentin Rusu sunt colegi de banca in Camera Deputatilor, iar votul cu doua cartele a devenit pentru amandoi o obisnuinta. Cei doi fac cu schimbul cand voteaza cu doua cartele. In sedinta de marti a Camerei Deputatilor, deputatul Liga a votat cu doua cartele, in timp ce deputatul Rusu iesise din sala. Cu o luna in urma, Rusu votase in locul lui Liga de 26 de ori, scrie Gandul.

CSM se reformeaza cu procurori anchetati pentru coruptie. Marcel Sampetru, un fost magistrat suspectat de fapte de coruptie si implicat in dosare penale "celebre" - cazul "Omar Hayssam" sau cel al ofiterilor SRI arestati pentru trafic de influenta - a fost angajat recent pe functia de consilier al vicepresedintelui CSM, George Balan. La ultimele alegeri generale ale magistratilor din toata tara, accederea in CSM a unor magistrati care au avut in programul electoral reformarea Justitiei, in principal prin eliminarea coruptiei din sistemul judiciar, a creat impresia ca in sfarsit, dupa 20 de ani, Justitia din Romania se va alinia practicilor statelor UE. Numirea controversatului Marcel Sampetru pe functia de consilier personal al vicepresedintelui CSM, George Balan, de la sectia de procurori, stirbeste proiectul generos al eliminarii coruptiei din randurile magistratilor. Integral in Romania Libera.

Romania, tara de vise. Consumul de droguri in randul populatiei Romaniei cu varste cuprinse intre 15 si 64 de ani a crescut fulminant in ultimii trei ani, releva Raportul national privind situatia drogurilor 2011, prezentat ieri de Agentia Nationala Antidrog (ANA). Comparand studiul similar din 2007, rezulta o crestere a consumului de droguri in randul populatiei de 15 - 64 de ani de la 1,7% in 2007, la 4,3% in 2010, ceea ce arata mai mult de o dublare a consumatorilor. Mai precis, se poate spune ca in Romania anului 2010, 4,3% din segmentul de populatie de 15 - 64 de ani a consumat cel putin o data in viata un drog legal sau ilegal, in afara de medicamente de tip tranchilizante, sedative si antidepresive, luate fara indicatia doctorilor. Daca s-ar lua in calcul si acestea, consumul ar fi de 8,3%. Canabisul, primul intre drogurile ilegale, informeaza Adevarul.

Cum a ajuns seria Robotzi un fenomen social in Romania. Pentru un serial de animatie caruia nu i s-a facut reclama la televizor in prime-time, pentru care nu s-au pus bannere sau afise pe la colturile strazilor, este aproape de neinteles cum au reusit Robotzii sa devina un adevarat fenomen social intr-un timp atat de scurt. Totusi, explicatia este departe de a fi complicata: secretul este folosirea inteligenta a Internetului. La inceputul acestui an, trei tineri talentati din Cluj si Sibiu - Codin Sebastian Pop, Ramona Cordos si Mihai Banea - lansau primul episod din Robotzi, gandit initial ca un fel de introducere pentru un tutorial de Photoshop. Imediat, clipul a avut un succes senzational, link-ul cu MO si F.O.C.A fiind trimis din prieten in prieten. Ca un fel de bulgare de zapada care se face tot mai mare pe masura ce se rostogoleste, relateaza VerticalNews.ro

Ce n-ati vazut la TV: Muntii Bucegi, furati cu acte-n regula. Starea justitiei romane se evalueaza dupa stadiul proceselor de mare coruptie. Solutiile definitive si irevocabile se lasa asteptate si inculpatii, sub umbrela prezumtiei de nevinovatie, se victimizeaza politic si zburda in libertate. Ce se intampla in acest timp cu justitia noastra cea de toate zilele, la "talpa tarii", in milioanele de procese penale si civile de pe rolul instantelor? "Evenimentul zilei" propune un studiu de caz in care justitia a ajuns intr-un timp rezonabil la o decizie definitiva si irevocabila investita cu titlu executoriu. Potrivit acestei hotarari judecatoresti aproape incredibile, trei romani care au mostenit 1,64 hectare de teren intravilan in orasul Fieni ar trebui sa fie improprietariti cu 300 de hectare de teren extravilan in comuna Moroeni, localitatea cu cel mai mare potential turistic din judet, anunta EVZ.

"Aselenizarea" elvetianului Marc Cannizzo: Cand am ajuns la Bucuresti m-am simtit ca pe Luna. Totul era gri, gri, gri. Dar ce a urmat ..." Pe Marc Cannizzo l-au adus la Bucuresti afacerile, dar l-au convins sa ramana oamenii. La inceput, speriat de "jungla urbana" in care aterizase, ramanea ore intregi in birou si apoi se refugia la Ateneu. Acum spune ca se simte cu adevarat acasa cand isi petrece serile cu oamenii de aici, care ii lipsesc cel mai mult atunci cand trebuie sa plece pentru perioade scurte de timp din Romania. In ultimii 18 ani, elvetianul cu origini siciliene a petrecut perioade relativ lungi de timp in Romania. Primul job care l-a adus in Bucuresti, in 1993, a fost un proiect de-ale omului de afaceri Ion Tiriac, pentru care a mai lucrat si ulterior. A urmat apoi Deloitte, Creditanstalt Bankverein si Raiffeisen. In prezent, Marc Cannizzo administreaza o firma de training in domeniul financiar. Inainte sa vina in Romania, Marc Cannizzo a lucrat 10 ani pentru Citibank in Zurich, informeaza Gandul.

Populismul lui Orban scufunda Ungaria. Situatia financiara a Ungariei se afla din nou, dupa criza economica dintre 2006 si 2009, intr-un punct critic. In decurs de cateva zile, forintul s-a devalorizat accelerat, ultima emisiune de obligatiuni a fost un esec, iar agentiile de rating au amenintat ca vor retrograda datoria maghiara la nivelul "junk" ("nerecomandat investitiilor"). Prognoza privind cresterea economica pentru 2012 este si ea sub asteptari. Chiar daca guvernul lui Viktor Orban invoca progresele inregistrate anul acesta in reducerea deficitului bugetar, analistii considera ca in 2012 nu va avea incotro si va fi nevoit sa ceara ajutorul FMI, scrie Adevarul.

Casa din pamant. O locuinta calda, cu mai putin de 70.000 de lei. Casele din chirpici sunt des intalnite in peisajul rural romanesc, insa un grup de studenti si arhitecti de la Universitatea de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu" a aratat ca pamantul nu este doar materialul saracului, ci o solutie de preferat la constructia unei case. De ce o solutie? In primul rand, ar fi costul redus al unei astfel de locuinte, asa cum ne explica, mai jos, arhitectul Ana-Maria Goilav, care a luat parte la proiectul constructiei unei case de pamant la Bunesti, cea pe care o vedeti mai sus. Apoi, este confortul termic si satisfactia oferita de o locuinta ecologica, relateaza GreatNews.ro

De ce moare CFR-ul. Singurul prost cu bilet in trenul blatistilor. La scurt timp dupa urcarea in tren, am inteles de ce, dis-de-dimineata, casierita din gara Bucuresti Obor s-a uitat mirata la mine atunci cand am cerut bilet spre Oltenita. Pe langa regretabila aparitie la casierie, doar un inadaptat cere astfel un bilet la un personal: "Un bilet la trenul de 7.13". Si asta pentru ca trenul pleaca atunci cand vrea el, nu cand e scris pe bilet. Au fost zile in care a plecat la 07.30 sau la 8.00. Intarzierea asta e si prilej de glume intre calatori. Nu neaparat bune, dar uneori razi si la o gluma proasta. Oricum, rasul te incalzeste. Intr-o dimineata, un calator suparat ca locomotiva sta in triaj cu farurile aprinse, dar nu misca vagoanele spre peron, a dat o gluma care, prin viu grai, s-a transformat intr-un laitmotiv al cursei Bucuresti-Oltenita: "Ba, vaca aia se uita cu ochii beliti la noi, dar nu vrea a dracu' sa se miste. Ia hai sa-i aruncam un brat de fan, sa vezi cum vine!". Si omul a jumulit un manunchi de iarba, crescuta in terenul fertil din crapaturile din peron, si l-a aruncat intre sine. Integral in EVZ.

Mihai Tatulici, fost angajat al TVR: "Iliescu nu putea lua puterea fara Televiziune". Intr-un interviu ce va continua si in ziarul de maine, Mihai Tatulici "spala" Televiziunea Romana Libera de orice implicare in diversiunea din decembrie 1989. In decembrie 1989, Mihai Tatulici era un tanar realizator din Televiziunea Romana despre care colegii vorbeau pe la colturi ca ar fi in gratiile lui Nicu Ceausescu. Cand a venit Revolutia, s-a facut util alimentand si el Studioul 4 cu biletele pe care Teodor Brates le citea pe post, ingrozind o tara intreaga cu fel si fel de zvonuri terifiante. Apoi, dupa evenimente, a realizat un serial de investigatii despre Revolutie in care, printre altele, a "spalat" si imaginea Televiziunii, serios sifonata dupa manipularile grosolane din decembrie '89, aruncand vina pe umerii unor cetateni (printre care si un domn din Baicoi) care ar fi livrat anunturi iresponsabile prin telefon, scrie Adevarul.

Ce poate face China pentru Romania. Schimburile dintre Romania si China, intretinute in timpul regimului Ceausescu prin vizite si politica, s-au redus dupa 1990. Demnitari din cadrul Ministerului de Externe Chinez spun insa ca nu a fost vorba de "o racire", ci mai degraba de o consecinta a faptului ca "fiecare a avut alte preocupari". In plina criza economica, intreaga Europa cauta de partea chineza sprijin si investitii. Romania nu face exceptie. In urma vizitei facute de Emil Boc in China, in luna august, a aparut o avalansa de ipoteze legate de domeniile in care chinezii ar putea veni sa investeasca la noi in tara. S-a vorbit de autostrazi, de energie nucleara, de banci. O parte dintre oficialii si expertii chinezi au sugerat, insa, pentru EVZ, in termeni precauti, ca e totusi devreme pentru a spune exact unde "vin chinezii", relateaza EVZ.