Autoritatile din Suedia au deportat din greseala un barbat in Irak in loc de Iran. Politia suedeza a primit ordin sa deporteze un barbat in Iran, dar l-a trimis in schimb in Irak, unde risca acum 15 ani de inchisoare pentru ca a sustinut ca este cetatean al tarii, relateaza portalul suedez The Local. "Politia nu poate deporta pe cineva intr-o alta tara decat cea stabilita", a declarat un oficial din cadrul Biroului de Imigrari din Suedia. Barbatul in varsta de 53 de ani, care s-a nascut in Irak, a fost deportat de Saddam Hussein in anii `80, devenind ulterior cetatean iranian. In 2002, el si-a depus actele pentru rezidenta in Suedia, insa dosarul sau a fost respins, iar in octombrie 2010 politia din Gavle (nordul Suediei) a primit ordin sa-l deporteze inapoi in Iran. Nu este clar de ce barbatul a fost trimis in tara gresita, insa eroarea a fost raportata Avocatului Poporului. Potrivit unor apropiati ai surorii barbatului, acesta este inca tinut in arest intr-o sectie de politie din Bagdad. "Am mers la Bagdad si am reusit sa-mi vizitez fratele la sectia de politie. Era tinut intr-o celula intunecata, fara curent, impreuna cu mai multi detinuti. Abia l-am putut vedea de dupa gratii", a povestit sora barbatului. "Nu am mai putut lua legatura cu el de luni de zile, dar apropiatii mei din Bagdad spun ca e inca in inchisoare", a continuat aceasta. Politia din Gavle a recunoscut ca a comis o greseala si a anuntat ca si-a schimbat procedurile.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Serviciul secret american a retinut un suspect in cazul focurilor de arma auzite in apropierea Casei Albe. Politia americana a arestat miercuri un barbat in varsta de 21 de ani, suspectat ca ar fi implicat in misterioasele focuri de arma auzite in apropierea Casei Albe, scrie Reuters, dupa ce agentii federali au gasit doua gloante care au lovit resedinta oficiala, iar unul dintre ale a atins un geam blindat. Oscar Ortega-Hernandez a fost retinut de autoritatile statului Pennsylvania intr-un hotel din apropiere de Indiana, potrivit informatiilor oferite de serviciul secret american. Serviciul secret a declarat miercuri ca unul dintre gloante a lovit un geam blindat al Casei Albe, insa a fost oprit de protectia balistica a sticlei. Celalalt glont ar fi lovit partea exterioara a constructiei, potrivit purtatorului de cuvant al Serviciului Secret, Edwin Donovan. Proiectilele au fost gasite in partea de sud a Casei Albe, in vecinatatea resedintei private a presedintelui, acolo unde sunt amplasate dormitorul matrimonial si dormitorul Lincoln, precum si camerele ce pot fi locuite de familia prezidentiala. Ofiterii de securitate au auzit impuscaturile la aproximativ 730 de metri sud de resedinta presedintelui, iar doua masini au fost observate dupa ce paraseau in viteza zona. Una dintre masini a fost abandonata in apropierea Casei Albe, iar la bordul acesteia s-a gasit o pusca semi-automata. In seara accidentului, presedintele Barack Obama si sotia sa Michelle nu se aflau in oras.

14.000 de costume cu protectie impotriva armelor chimice au fost retinute de autoritatile din Grecia. Autoritatile elene au confiscat in septembrie aproximativ 14.000 de costume cu protectie impotriva armelor chimice de pe o nava nord-coreana care s-ar fi indreptat spre Siria, au declarat miercuri mai multi diplomati citati de AFP. Descoperirea a fost raportata Consiliului de Securitate, care a discutat despre revizuirea sanctiunilor impotriva programului nuclear al Coreei de Nord, potrivit diplomatilor. Operatiunea a fost derulata in septembrie de Grecia, a adaugat un al diplomat al ONU, sub protectia anonimatului. "Siria nu a fost mentionata in raportul Greciei, insa este posibil ca transportul sa fi avut ca destinatie portul Latakia", situat in nord-vestul Siriei, a afirmat un diplomat. Un diplomat britanic a precizat, intr-un comentariu postat pe Twitter, ca este "evident ca rezolutiile Consiliului de Securitate sunt incalcate in continuare de Coreea de Nord", fara a mentiona in mod direct operatiunea autoritatilor din Grecia. Consiliul de Securitate al ONU a adoptat mai multe sanctiuni impotriva Coreei de Nord, dupa ce aceasta a efectuat teste nucleare in 2006 si 2009. Coreea de Nord s-a retras din discutiile cu Japonia, China, Statele Unite, Coreea de Sud si Rusia privind programul sau nuclear, dupa ce a expulzat inspectorii Agentiei Internationale pentru Energie Atomica in 2009.

Uniunea Europeana interzice aparatele de scanare cu raze X pe aeroporturi. Uniunea Europeana a decis interzicerea utilizarii de aparate de scanare corporala bazate pe raze X in aeroporturi, conform unui comunicat publicat pe site-ul Comisiei Europene, Europa.eu. Decizia a fost luata pentru a evita orice risc pe care aparatele de acest tip l-ar putea pune sanatatii pasagerilor. Optiunea de a introduce scanere corporale pe aeroporturi ramane in continuare la alegerea tarilor membre, iar conform deciziei Comisiei, acum exista si un cadru legislativ care sa reglementeze modul in care aceste aparate pot fi folosite. Vicepresedintele Siim Kallas, comisarul responsabil cu transporturile, a declarat: "Scanerele de securitate nu sunt un panaceu, insa ofera o posibilitate reala de crestere a nivelului de securitate a pasagerilor. Fiecare stat membru sau aeroport are in continuare libertatea de a decide asupra folosirii scanerelor de securitate, prin aceste norme noi asigurandu-se doar ca, atunci cand este utilizata, aceasta noua tehnologie este supusa unor standarde la nivelul UE in ceea ce priveste capacitatea de detectie, precum si unor garantii stricte in vederea protectiei sanatatii si a drepturilor fundamentale".

Unu din patru rusi considera ca tara este blocata in cultul personalitatii lui Vladimir Putin. Din ce in ce mai multi rusi sunt de parere ca Rusia este blocata in cultul personalitatii lui Vladimir Putin, actualul prim-ministru al tarii, numarul acestora dublandu-se in ultimii sase ani, dupa cum arata un sondaj de opinie citat de The Telegraph. Sondajul, realizat de Centrul Levada, vine ca urmare a anuntului lui Vladimir Putin de a se intoarce la conducerea Rusiei in luna mai a anului viitor, pentru un al treilea mandat controversat, pe fondul semnelor ca prim-ministrul rus se considera o figura paterna a natiunii. Potrivit sondajului, un sfert dintre rusi considera ca un astfel de cult exista, in timp ce peste 30% dintre cei intervievati spun ca semnalele unui asemenea cult sunt in crestere. Sondajul realizat reflecta o mare schimbare in randul opiniei publice. Astfel, in timpul mandatului lui Putin din 2004, doar 10% dintre rusi considerau ca premierul rus incearca sa-si creeze un cult al personalitatii. Monopolul lui Vladimir Putin asupra televiziunii de stat si a vietii politice din Rusia a crescut simtitor, in timp ce suporterii sai il vedeau pe fostul sef de stat ca pe salvatorul Rusiei, cel care a redat tarii mandria nationala. Purtatorul de cuvant al premierului rus a respins rezultatele sondajului de opinie si a declarat ca Vladimir Putin nu crede in ideea de cult al personalitatii.