Olanda va monta camere video pentru supravegherea frontierelor. De la 1 ianuarie 2012, autoritatile olandeze vor instala o retea de camere video de supraveghere la 15 puncte de trecere a frontierei cu Belgia si Germania, scrie publicatia electronica EUObserver. Camerele vor vizualiza toate numerele de inmatriculare ale vehiculelor pentru a depista eventuale masini furate si situatia generala de la punctele de tranzit, a explicat ministrul olandez al Imigratiei. Masurile luate la frontiera olandeza se aseamana cu cele introduse temporar de Danemarca la inceputul anului, criticate dur de Germania si de Comisia Europeana, citeaza Mediafax. Pe 31 decembrie 2011, expira cea de-a doua perioada tranzitorie in care, conform Protocolului la Acordul de aderare a Romaniei si Bulgariei la UE, statele membre anterior anului 2007 pot restrictiona accesul pe piata muncii pentru cetatenii celor doua tari. Cu toate acestea, Olanda a anuntat ca va prelungi restrctiile pentru muncitorii romani si bulgari cu inca 2 ani. "Este regretabil ca unele state membre decid sa prelungeasca restrictiile pentru cetatenii nostri pe piata muncii, fara ca cifrele si situatia reala sa o justifice", declara ministrul Baconschi.

Presa in diagonalaFoto: Colaj foto

Barack Obama: Iranul este "o sursa majora de ingrijorare in ceea ce priveste spalarea banilor". Presedintele american Barack Obama a declarat luni ca Statele Unite, Marea Britanie si Canada vor suspenda legaturile financiare cu Iranul si a incurajat alte tari sa actioneze la fel, transmite Reuters. Obama a afirmat ca Statele Unite au identificat "intregul sector bancar iranian - inclusiv Banca Centrala a Iranului - ca o amenintare la adresa guvernelor sau institutiilor financiare care fac afaceri ca bancile iraniene". Presedintele american a precizat ca Washingtonul va cauta modalitati de a pune presiune asupra programului nuclear al Teheranului. "Cata vreme Iranul continua pe acest drum periculos, SUA va cauta modalitati, atat impreuna cu partenerii nostri cat si prin mijloacele noastre, de a izola si de a creste presiunea asupra regimului din Iran", a declarat presedintele Obama. Statele Unite au catalogat Iranul drept "o sursa majora de ingrijorare in ceea ce priveste spalarea banilor".

Soarta Iuliei Timosenko, discutata in cadrul unui meci de Champions League. Ministrii de externe ai Poloniei si Suediei se vor intalni cu cel mai bogat om din Ucraina, miliardarul Rinat Akhmetov, in incercarea de a obtine eliberarea Iuliei Timosenko, informeaza Reuters, dupa ce arestarea fostului premier ucrainean a agitat relatiile Ucrainei cu Occidentul. Presiunile membrilor Uniunii Europene, in vederea eliberarii Iuliei Timosenko, vin dupa ce organismele de monitorizare a drepturilor omului si-au exprimat ingrijorarea privind starea sanatatii fostului prim-ministru ucrainean. Nina Karpacheva, unul dintre monitorii care detine autoritate parlamentara de control a cazurilor de respectare a drepturilor omului, a vizitat-o pe Iulia Timosenko in celula sa din Kiev. "Starea de sanatate a Iuliei Timosenko este foarte proasta. Ea nu s-a putut ridica din pat atunci cand am vorbit. Ea are nevoie de un control si trebuie sa primeasca tratament in afara arestului", a declarat Karpacheva pentru postul ucrainean de televiziune Channel 5. Potrivit unei surse oficiale de la Stockholm, ministrii de externe ai Suediei si Poloniei urmeaza sa se intalneasca miercuri cu miliardarul Rinat Akhmetov, in cadrul unui meci international de fotbal din estul Ucrainei, pentru a discuta pe marginea unor probleme politice importante. Rinat Akhmetov, un magnat al otelului, are o avere estimata la 16 miliarde de dolari, potrivit Forbes. Akhmetov a finantat, de asemenea, campania electorala a presedintelui Ianukovici din 2009-2010, fiind unul dintre cei mai influenti sustinatori ai sai. El este si patronul clubului de fotbal Sahtior Donetk. Timosenko, fost prim-ministru al Ucrainei, a fost condamnata la sapte ani de inchisoare pentru abuz in serviciu in timpul mandatului, insa ea neaga acuzatiile si spune ca totul este o inscenare a presedintelui Ianukovici. Uniunea Europeana a condamnat, de altfel, intregul proces ca fiind motivat politic si l-a avertizat pe Ianukovici ca un posibil acord de asociere este acum in pericol. "Vor discuta problemele politice actuale din Ucraina. Ar fi ciudat ca acestia sa nu discute despre arestarea Iuliei Timosenko", a precizat o sursa oficiala din Suedia, precizand ca intalnirea dintre ministrii de externe europeni si magnatul ucrainean va avea loc la un meci de Champions League. Ministrul de externe polonez, Radoslaw Sikorski, a refuzat sa faca comentarii pe marginea acestor informatii, in timp ce ministrul suedez Carl Bildt a declarat ca este vorba de o intalnire informala, in care se va discuta despre evolutiile politice actuale.

Presedintele turc Abdullah Gul: Siria are nevoie de "reforme fundamentale". Presedintele turc Abdullah Gul a declarat, intr-un interviu acordat BBC, ca Turcia nu va ramane indiferenta la criza din Siria si va sprijini toate cererile poporului sirian. Andullah Gul a afirmat ca Siria are nevoie de "reforme fundamentale", precum si faptul ca Turcia nu mai are incredere in fostul sau aliat, presedintele sirian Bashar al-Assad. "In aceste vremuri, regimurile autoritare sau un singur partid la guvernare nu mai sunt acceptate, in primul rand de oamenii din aceasta tara si, bineinteles, de regiune si pe plan mondial", a precizat Gul. Comentariile presedintelui turc vin ca reactie la declaratiile premierului Recep Tayyip Erdogan, care a declarat ca viitorul Siriei nu poate fi construit din "sangele celor oprimati". Presedintele turc a subliniat ca, in ciuda contactului personal cu Bashar al-Assad, asigurarile de reformare a Siriei nu au fost urmate de schimbari concrete. "Din nefericire, era prea putin, prea tarziu, de fiecare data", a spus Gul. "Prin urmare, nu mai avem incredere", a adaugat el. Abdullah Gul a mentionat ca Siria are nevoie de schimbari radicale, mai degraba decat simpla eliminare de la putere a presedintelui sirian. El a spus ca aproximativ 10.000 de refugiati iranieni au trecut granita in Turcia si ca statul sau va oferi in continuare sprijin noilor veniti. Presedintele Gul a mai afirmat ca, din motive umanitare, Turcia nu intentioneaza sa opreasca furnizarea de energie electrica catre vecinul sau.

Uniunea Europeana pregateste noi sanctiuni impotriva Iranului. Guvernele Uniunii Europene ar putea ajunge marti la un acord preliminar privind anuntarea de noi sanctiuni impotriva Iranului, informeaza Reuters. Astfel, 190 de persoane sunt amenintate cu inghetarea activelor si cu interdictia de a calatori, potrivit declaratiilor unor diplomati. Diplomati sub protectia anonimatului au declarat ca noile masuri vizeaza industrii precum transportul maritim, iar acestea urmeaza sa fie adoptate la urmatoarea reuniune a ministrilor de externe europeni, din 1 decembrie. Uniunea Europeana ar putea decide urmatorii pasi in ceea ce priveste presiunile asupra programului nuclear al Teheranului in zilele urmatoare, la Bruxelles, potrivit diplomatilor. Franta a cerut luni inghetarea activelor bancii centrale a Iranului, precum si oprirea achizitiilor de petrol iranian. Marea Britanie a ordonat, de asemenea, suspendarea legaturilor financiare cu Iranul. Canada va interzice, de altfel, exportul catre Iran a tuturor marfurilor utilizate in industria petrochimica, de petrol si gaze, ca parte a unui pachet international de sanctiuni, a anuntat ministrul de externe John Baird.