Printul Charles si comoara numita Transilvania. Nu cu mult timp in urma, primit cu onorurile cuvenite la Presedintia Romaniei, in legatura cu plecarea Altetei Sale Regale din Romania, Printul Charles, mostenitorul tronului Marii Bitanii, a facut o declaratie deloc de circumstanta, ca sa ma exprim asa: "Nu exista un produs de export mai bun pentru Romania decat Transilvania. Nici Marea Britanie nu are o astfel de comoara". Asa ca, trebuie sa recunosc, orgoliul meu de ardelean get-beget nu numai ca a fost extrem de magulit, dar mi-a adus in memorie cum Printul Charles s-a straduit cu pasiune sa transforme unele zone ale Transilvaniei intr-un "muzeu in aer liber", destinat turismului national si international. Aceasta, in ceea ce ma priveste, m-a miscat cu atat mai mult, cu cat unele din actiunile pe care le voi aminti aici sunt legate de comuna mea natala, Laslea, din judetul Sibiu, de unde au fost demarate, de catre Fundatia "Mihai Eminescu", patronata de Alteta Sa Regala, cu sprijinul U.E, informeaza Romania Libera.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Maidanezii, specie rara in patru-cinci ani. Noua legea a maidanezilor ii obliga pe stapanii acestor animale sa le inregistreze la primarie, sa le puna cip, iar daca vor pui sa isi asume responsabilitatea pentru ei. Mai mult, daca aceasta va fi aplicata in totalitate de catre autoritatile locale, pe strazi nu vor mai fi caini comunitari in urmatorii patru-cinci ani, iar 30.000-40.000 de romani nu vor mai fi muscati, potrivit deputatului PDL Stefan Pirpiliu. Actul, care va fi trimis pentru promulgare presedintelui Traian Basescu, prevede ca autoritatile locale pot sa adopte doua solutii in ceea ce priveste maidanezii, relateaza EVZ.

Moldovenii destrama mitul angajatului lenes. Din dorinta de a afla ce fac basarabenii din Romania dupa ce termina studiile si cum se descurca la locul de munca, VerticalNews a luat legatura cu cativa dintre acestia. Am aflat ca multi dintre acestia se stabilesc definitiv in Romania, o parte pleaca in alte tari europene, fie cu burse, fie la munca si foarte putini se intorc in Republica Moldova. Din toti basarabenii pe care i-am contactat (angajati legal la momentul respectiv), cinci au stat de vorba cu echipa noastra. Nu vom dezvalui numele reale ale celor intervievati dat fiind ca trei dintre ei au muncit ilegal in perioada studentiei. Cel mai proaspat fost moldovean cu care am discutat a obtinut recent cetatenia. Ilie este de cinci ani in Romania, acum urmeaza un masterat in domeniul IT si detine postul de software developer in cadrul unei companii cu capital american, relateaza VerticalNews.ro

Puii care cresc in greutate de 60 de ori intr-o luna. In prezent, puii de carne cresc in greutate de doua ori mai repede decat acum 20 de ani, ajungand sa cantareasca 1,5-2 kg in 42 de zile in loc de 80. Sunt pasarile cu cea mai rapida rata de crestere de pe planeta. Isi maresc greutatea de 60 de ori intr-o luna, pentru ca ciugulesc permanent si dorm doar o ora pe noapte. Un fermier descrie pas cu pas procesul cresterii uriasilor inaripati, iar nutritionistii analizeaza cat este de sanatoasa carnea puilor crescuti pe repede inainte. Puii cantaresc initial 30-50 de grame. In doua-trei saptamani ajung la 1 kg. In urmatoarele trei saptamani isi dubleaza greutatea si sunt gata de taiere. Sunt sacrificati, in general, dupa sase saptamani, insa puii pentru rotisor sunt taiati si mai devreme, la 29-30 de zile. In fermele romanesti, pasarile sunt tinute in baterii, la temperaturi de 20-34 de grade Celsius, iluminate artificial. Integral in EVZ.

Mioara Zamfir, medicul de la Primiri Urgente care a facut resuscitare amenintata cu cutitul la gat. A decis sa se specializeze in medicina de urgenta dupa ce parintii i-au murit intr-un accident de masina. "La inceputul anului II de facultate, inainte de Revolutie, parintii mei au murit intr-un accident de masina. Stand cu ei in terapie intensiva, la Spitalul Floreasca, mi-am dorit foarte mult sa pot face pentru altii ceea ce nu stiam sa fac pentru parintii mei. Poate asta e motivul pentru am ajuns aici, unde, din pacate, zilnic ma confrunt cu astfel de cazuri", marturiseste pentru gandul dr. Mioara Zamfir, unul dintre medicii Spitalului Universitar din Bucuresti. Mioara Zamfir lucreaza la UPU, pe romaneste Unitatea de Primiri Urgente. Practic ea este prima mana prin care trec cazurile grave care ajung la Municipal, asa cum este cunoscut spitalul bucurestean. Sta mult in garda, care ajunge sa adune 30 de ore si nu 24. Nu stie ce inseamna aniversari, revelion, craciun pentru ca la camera de garda timpul curge altfel, scrie Gandul.

Revolutie in Sanatate. Comisia prezidentiala de sanatate si Ministerul Sanatatii lucreaza la un proiect al unei legi privind organizarea si functionarea sistemului sanitar din Romania, care modifica fundamental felul in care vor fi gestionati banii din acest domeniu. Legea deschide calea caselor de asigurari private din Romania si introduce astfel o concurenta intre diversii furnizori de servicii: spitale, clinici, cabinete medicale, farmacii. Astfel, acestia din urma vor trebui sa negocieze cu asiguratorii, ceea ce, sustin initiatorii legii, va fi in beneficiul pacientilor. Care vor putea alege intre mai multe case de asigurari de sanatate, intre mai multi furnizori de servicii si vor putea opta si pentru plata unei asigurari suplimentare, informeaza Adevarul.

Recolta buna i-a ingropat pe tarani in datorii. 20 de bani kilogramul de varza, 30 de bani kilogramul de cartofi, 50 de bani kilogramul de mere. Acestea sunt preturile cu care taranii sunt obligati acum sa-si vanda recolta. In aceste conditii se naste intrebarea: la ce le-a folosit acestora anul agricol exceptional care a fost 2011? Nici macar intr-un an agricol bun, cum e 2011, taranul roman nu e fericit. Desi pamantul a dat rod bogat, oamenii care muncesc ogorul cat e ziua de lunga, din primavara pana-n toamna, se cauta acum prin buzunare si vad ca sunt goale. Nu s-au ales cu mai nimic, desi au vandut stive de varza si de cartofi, tone de mere sau munti de cereale. Integral in Romania Libera.

Argentina: cum a aratat falimentul si ce a urmat. Economisti de renume sunt de parere ca Grecia ar trebui sa aplice "modelul" de tip argentinian: faliment si devalorizare masiva a monedei. Situatia celor doua tari nu e identica, dar e similara. Opozitia de la Atena refuza cu incapatanare sa semneze masurile de austeritate cerute de UE si FMI in schimbul banilor. Oficialii europeni si unii economisti vorbesc de iesirea din zona euro si de un eventual faliment al Greciei ca despre un scenariu de groaza. Altii, precum Paul Krugman, laureat al Premiului Nobel pentru Economie, considera ca nu e chiar o idee rea. Grecia se regaseste intr-o situatie nu neaparat identica, dar similara cu cea din Argentina, in urma cu zece ani. Cum a aratat insa falimentul din Tara Tangoului? Integral in Adevarul.

Nu puteau urmari hotii pentru ca-si furau singuri benzina. Peste 65 tone de combustibil s-au evaporat in trei ani din gestiunea inspectoratelor de politie Tulcea si Arad si ale inspectoratelor pentru situatii de urgenta Sibiu si Brasov. Nu mai putin de 182 de institutii din cadrul Ministerului de Interne (Politie, Jandarmerie, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta) au fost verificate din dispozitia ministrului de Interne, Traian Igas. "Am declansat verificari la stocurile de combustibil deoarece, in ultimul timp, sefii acestor institutii spuneau ca nu pot lucra din cauza lipsei combustibilului, desi se alocau suficienti bani. Spre exemplu, numai la Inspectoratele de Politie, lunar sunt alocate pentru combustibili circa 2 milioane de euro. Am descoperit un management defectuos, in alte locuri cu furturi, anunta Romania Libera.

Arsinel. Revolutia de Revista. Coplesitor a fost drumul actorului de la Gara catre Radio. Nici nu poate sa il redea in cuvinte, fara sa experimenteze, ca atatia revolutionari inaintea sa, piloerectia (i se ridica parul pe mana!): "M-am oprit in Piata Matache. A fost un cosmar! Nu era nimeni in Piata Matache! Acolo, in spate, erau puncte de tragatori de la fereastra. Dupa copaci erau ascunsi ostasi, erau oameni din Garzile Patriotice, mobilizati atunci. M-au oprit la Matache, in Piata: "Domnu' Arsinel, nu mergeti, se trage!" Ce se trece pe aici, se trage! S-a tras, nu s-a tras, asa mi-a spus. Zic: "Uita-te, in intersectia cutare se afla un TAB, as vrea sa te duci sa ii spui comandantului". "Nu ma crede, daca nu mergeti dumneavoastra, sunteti o garantie, domnule Arsinel!" Si drumul ala de 150 de metri mi s-a parut cel mai lung drum din viata mea. Tot timpul aveam senzatia ca cineva ma ocheste si ma impusca in cap! Ma si durea undeva intr-un loc deasupra capului. Parca m-ar fi impuscat deja, asa tensionat am fost! Am ajuns acolo, la Radio, am anuntat", relateaza Adevarul.

100.000 impotriva minei de la Rosia Montana. Cum sta compania si ce sperante trag contestatarii. O petitie semnata de 100.000 de romani, care se opun proiectului minier de la Rosia Montana, a fost depusa joi la Parlamentul Romaniei. Numarul urias de semnaturi a fost strans in doar cateva saptamani. Si asta deoarece "multi dintre cei care au semnat petitia au devenit, la randu-le, activisti", a spus unul dintre organizatorii strangerii de semnaturi, Raluca Dan, citata de AFP. "Campania va continua, deoarece vrem sa dovedim ca majoritatea romanilor se opune proiectului", a adaugat ea. Organizatorii spera sa convinga parlamentarii sa voteze impotriva unui proiect de lege care propune ca "lucrarile miniere sa fie socotite de interes public", masura care le-ar permite companiilor miniere sa exproprieze proprietarii dupa bunul plac, informeaza GreatNews.ro