Barack Obama: Atacul ambasadei britanice din Iran este inacceptabil. Presedintele SUA Barack Obama a numit inacceptabil atacul asupra ambasadei Marii Britanii din Iran, avertizand ca autoritatile de la Teheran au responsabilitatea de a proteja misiunile diplomatice. "Suntem profund tulburati de atacul impotriva ambasadei britanice din Iran si indemnam cu fermitate guvernul iranian sa ia masuri impotriva celor responsabili. Protejarea reprezentantilor straini este o obligatie internationala pe care toate tarile trebuie sa o indeplineasca", a anuntat Obama. Presedintele SUA a adaugat ca din moment ce insurgentii au preluat controlul asupra ambasadei Marii Britanii, inseamna ca guvernul iranian nu ia in serios obligatiile internationale, scrie AFP.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Presedintele Boris Tadici solicita sarbilor din Kosovo deblocarea granitelor. Presedintele sarb Boris Tadici a emis un apel fara precedent catre sarbii din nordul republicii Kosovo pentru deblocarea barajelor rutiere si asigurarea pacii in regiunea lor. Etnicii sarbi majoritari in partea de nord a Kosovo nu recunosc declaratia unilaterala de independenta fata de Serbia. "Fac un apel catre autoritatile locale din nordul Kosovo pentru a le cere cetatenilor sa ridice aceste blocaje care nu ajuta Serbia, ci mai degraba pun in pericol interesele nationale", a declarat marti presedintele sarb Boris Tadic. Etnicii sarbi din Kosovo au blocat drumurile de acces catre granita, dupa ce autoritatile kosovare au impus embargo comercial Serbiei la punctele de control vamal, anunta Novinite.

Slovacia: Stare de urgenta dupa ce 2.000 de medici au demisionat. Medicii slovaci condamna decizia guvernului de a declara starea de urgenta in 15 spitale, fortandu-i sa ramana la locurile de munca, dupa ce 2.000 de cadre medicale si-au depus demisiile din cauza salariilor mici. Asociatia Sindicatelor Medicale a anuntat ca masura guvernului este inadecvata si nu va rezolva problema sistemului sanitar, cerand si demisia ministrului Sanatatii, Ivan Uhliarik. Medicii slovaci si-au depus demisiile care devin efective incepand cu data de 1 decembrie, dupa ce le-a fost respinsa solicitarea de majorare a salariilor. Guvernul a oferit o marire de 300 de euro, fata de o crestere de aproape trei ori mai mare decat salariul mediu ceruta de medici, informeaza AP.

Rusia se opune embargoului asupra armelor care ajung in Siria. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat marti ca Rusia este impotriva impunerii unui embargou asupra armelor care ajung in Siria. In urma unei intalniri cu ambasadorii tarilor arabe din Rusia, Lavrov a anuntat ca trebuie invatate niste lectii din situatia Libiei, unde embargoul asupra livrarilor de arme a fost aplicat doar pentru armata libiana. Statele Unite ale Americii si Uniunea Europeana au interzis deja livrarile de arme catre Damasc, iar Liga Araba va urma acelasi exemplu. Rusia este un important furnizor de armament catre Siria, scrie Ria Novosti.

Nigeria va pedepsi cu 14 ani de inchisoare casatoriile intre persoane de acelasi sex. Un proiect de lege privind interzicerea casatoriilor intre persoane de acelasi sex a fost aprobat marti de senatul nigerian. Nigeria este natiunea cea mai populata din Africa si una dintre putinele care nu au cedat presiunilor occidentale privind drepturile homosexualilor. Proiectul de lege prevede o pedeapsa de 14 ani de inchisoare si va ajunge pe masa presedintelui Goodluck Jonathan dupa ratificarea in Camera Reprezentantilor. Conform noii legi si grupurile care sustin drepturile homosexualilor vor fi interzise. Unul dintre senatorii care a votat legea a anuntat ca homosexualitatea este "o boala mintala", in timp ce alt senator a propus ca "aceste elemente ale societatii ar trebui ucise". In partea musulmana a Nigeriei persoanele care practica homosexualitatea pot fi condamnate la moarte prin lapidare, anunta The Guardian.

Consiliul de Securitate ONU condamna atacul ambasadei britanice din Iran. Consiliul de Securitate ONU a condamnat marti atacul impotriva misiunii diplomatice britanice de la Teheran, ocupata de manifestanti care au vandalizat sediul ambasadei. Membrii Consiliului de Securitate reamintesc principiul inviolabilitatii resedintelor diplomatice si consulare si obligatia guvernelor statelor gazda de a lua toate masurile necesare pentru a le proteja, au subliniat cele cincisprezece membre ale Consiliului intr-o declaratie, informeaza AFP.