Curtea de la Haga: Fostul presedinte ivorian Laurent Gbagbo este acuzat de crime impotriva umanitatii. Fostul presedinte al Coastei de Fildes, Laurent Gbagbo va aparea in fata Curtii Penale Internationale pentru a face fata acuzatiilor de crime impotriva umanitatii, inclusiv omor si violuri. Gbagbo a fost transferat din Coasta de Fildes in Olanda, intr-un centru de detentie de la Haga. Peste 3.000 de oameni au fost ucisi, potrivit estimarilor ONU, in razboiul civil din Coasta de Fildes care a durat patru luni, dupa ce Gbagbo a refuzat sa-i cedeze puterea lui Alassane Ouattara in urma alegerilor de anul trecut. Mandatul de arestare i-a fost inmanat lui Laurent Gbagbo in prezenta celor doi avocati ai fostului presedinte, la Korhogo, in nordul Coastei de Fildes, unde acesta este incarcerat din 11 aprilie 2011, scrie Reuters.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Lider anti-taliban ucis intr-un atentat cu bomba in Pakistan. Hashim Khan, un lider tribal anti-taliban, a fost ucis miercuri in nord-vestul Pakistanului, dupa ce o bomba ascunsa in masina sa a fost detonata, au declarat surse ale politiei locale. Doi dintre apropiatii care il insoteau pe Khan au fost si ei raniti. Explozia a avut loc in orasul Hangu, una dintre cele sapte regiuni semi-autonome tribale din nord-vestul Pakistanului. Khan era un important lider tribal care a condus rezistenta locala impotriva talibanilor. Pana acum atacul nu a fost revendicat, anunta CNN.

Siria a eliberat peste 900 de persoane arestate in urma protestelor. Autoritatile siriene au eliberat miercuri 912 protestatari arestati in timpul manifestarilor desfasurate in tara, a anuntat agentia de presa oficiala Sana. Persoanele eliberate faceau parte dintre cele care "nu au fost patate de sange". Eliberarea celor arestati in timpul revoltelor a fost una dintre principalele cerinte ale liderilor opozitiei siriene, aceasta miscare fiind necesara pentru inceputul unui dialog pasnic in vederea solutionarii crizei. Protestele au inceput in Siria la mijlocul lunii martie si conform estimarilor ONU mai mult de 3.500 de persoane au fost ucise pana acum. Liderii de opozitie sustin ca autoritatile siriene continua sa foloseasca forta impotriva demonstratiilor pasnice, informeaza Ria Novosti.

Fiica lui Muammar Gaddafi cere inlaturarea noului regim libian. Aisha Gaddafi, fiica fostului lider libian Muammar Gaddafi, a lansat un apel la inlaturarea noului guvern interimar libian, conform unui mesaj audio trimis postului de televiziune Arrai, cu sediul la Damasc. "Razbunati sangele martirilor. Revoltati-va impotriva noului Guvern", declara Aisha Gaddafi. Aisha impreuna cu fratele sau Hannibal, mama ei Safia si numerosi membri ai familiei se afla in Algeria. Aisha a subliniat ca tatal ei, fostul lider libian Muammar Gaddafi, capturat si ucis de trupele Consiliului National de Tranzitie (CNT), "nu abandonase poporul libian". In septembrie, Aisha Kadhafi afirmase ca noii lideri libieni sunt tradatori, scrie AFP.

Bulgaria isi va retrage trei sferturi din trupele din Afganistan pana in 2014. Guvernul Bulgariei a decis sa retraga majoritatea trupelor bulgare prezente in Afganistan, a anuntat ministrul apararii Anyu Angelov, in urma sedintei de miercuri a cabinetului. Bulgaria va retrage trei sferturi dintre cei peste 600 de militari dislocati in cadrul misiunii NATO. Conform graficului de retragere, la sfarsitul anului 2012 se vor intoarce cele doua echipe medicale din provincia Herat, in 2013 trupele care pazesc aeroportul din Kabul, iar in 2014 trupele de paza de la aeroportul din Kandahar. Acest interval de retragere corespunde cu planurile SUA pentru transferul securitatii catre fortele afgane, pana in anul 2014. Dupa acest an, Bulgaria intentioneaza sa se implice in continuare in instruirea fortelor de securitate din Afganistan, anunta Novinite.