Leon Panetta: Israelul trebuie sa iasa din "izolare". Israelul trebuie sa actioneze pentru a iesi din "izolarea" sa din regiune, a afirmat, vineri, seful Pentagonului, Leon Panetta, referindu-se la relatiile tensionate dintre Israel, Egipt si Turcia, informeaza AFP. "Din nefericire, pe parcursul anului trecut, am vazut cum creste izolarea Israelului in raport cu partenerii sai din regiune, in timp ce demersurile pentru pace ale Orientului Mijlociu se afla in asteptare", a declarat Panetta. Leon Panetta a subliniat ca Israelul nu este singura tara vinovata pentru pozitia dificila in care se afla si a facut referire la o "campanie internationala" destinata sa izoleze tara. Mai mult, seful Pentagonului a subliniat ca Primavara Araba a oferit sansa Israelului de a-si construi singura o pozitie in regiune. Israelul trebuie sa "faca eforturi pentru a ajunge la pace cu palestinienii", a mai spus Panetta, dar si sa restabileasca "relatii bune" cu tari precum Egiptul, Turcia sau Iordania in vederea stabilitatii regionale. Washington-ul a asigurat, de asemenea, ca va continua sa asigure sprijinul militar al Israelului, prin furnizarea de sisteme performante anti-racheta si avioane de lupta de tipul F-35.

Presa in diagonalaFoto: Colaj foto

Agentia Spatiala Europeana a incetat sa mai contacteze sonda ruseasca Phobos-Grunt. Agentia Spatiala Europeana a declarat vineri ca a incetat sa mai stabileasca legaturi cu sonda Phobos-Grunt, dupa ce aceasta a ramas blocata pe orbita terestra, informeaza RIA Novosti. Echipele Agentiei Spatiale Europene au declarat ca raman disponibile la sol pentru a sprijini misiunea Phobos-Grunt, in cazul in care apar schimbari. Sonda Phobos-Grunt a fost lansata pe 9 noiembrie, insa motoarele sale nu au reusit sa se apropie de Marte. Sonda se deplaseaza in jurul pamantului si a fost conceputa pentru a recolta roci si probe din sol de pe satelitul Phobos. Potrivit NASA, Rusia a esuat in toate cele 17 incercari de a studia de aproape planeta Marte din 1960 pana in prezent. Cel mai recent esec dateaza din 1996, cand Rusia a pierdut satelitul Mars-96 chiar in timpul lansarii. Sonda Phobos-Grunt fusese lansata pe 8 noiembrie de o racheta Zenit, de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan si se indrepta catre Phobos, una dintre cele doua Luni ale planetei Marte.

ONU: Sanctiunile impotriva Iranului sunt "epuizate", potrivit Rusiei. Rusia considera ca nici o noua sanctiune a ONU impotriva Iranului nu este valabila din cauza programului nuclear controversat al Teheranului, a declarat vineri ambasadorul rus la ONU, Vitali Tchourkine, citat de AFP. Ambasadorul rus a cerut continuarea negocierilor cu Iranul. Ambasadorul Vitali Tchourkine este de parere ca "sanctiunile Consiliului de Securitate au fost epuizate". Vitali Tchourkine, care este si presedintele in exercitiu al Consiliului de Securitate pentru luna decembrie, a condamnat, de asemenea, "amenintarile" Occidentului la adresa Siriei si Iranului. Rusia a acceptat pana in prezent doar patru serii de sanctiuni ale Consiliului de Securitate impotriva Iranului, insa, alaturi de China, se opune unor noi sanctiuni.

Italia planuieste masuri de austeritate in valoare de aproximativ 20-25 miliarde de euro. Guvernul premierului italian Mario Monti va face publice masurile de austeritate pentru urmatorii doi ani, in valoare de aproximativ 20-25 miliarde de euro, potrivit unor surse din guvern, citate de Reuters. Italia isi doreste, astfel, sa consolideze finantele publice si sa preintampine o criza acuta a datoriilor. Aproximativ 10-12 miliarde de euro din total vor fi utilizate pentru a reduce din deficitul bugetar, lucru care va echilibra bugetul Italiei pana in 2013, in ciuda recesiunii economice si a cresterii rapide a pretului de creditare. Guvernul italian se va reuni luni pentru a aproba noile masuri. Masurile prevad prelungirea varstei de pensionare pentru muncitori, liberalizarea serviciilor profesionale si noi taxe pentru proprietatile private. Anuntul de luni va fi un pas vital in restabilirea credibilitatii Italiei pe pietele financiare, dupa o serie de reforme esuate ale fostului guvern Berlusconi. Noul plan de reforma prevede accelerarea taierilor din sistemul public de sanatate intr-un singur an, reducerea cheltuielilor cu 2,5 miliarde de euro in 2012 si cu cinci miliarde de euro in 2013, conform informatiilor furnizate de o sursa guvernamentala. Surse politice sustin ca impozitul pe locuinta, abolit de guvernul lui Berlusconi, va fi reintrodus, aducand venituri de pana la 3,5 miliarde de euro pe an.

Egipt: Rata de participare in prima etapa a scrutinului a fost de 62 la suta. Rata participarii in prima etapa a scrutinului parlamentar din Egipt a fost de 62 la suta, a anuntat Abdel Moez Ibrahim, presedintele Comisiei Electorale, citat de AFP. Aceasta cifra, cea mai ridicata din istoria Egiptului, a fost inregistrata in scrutinul desfasurat luni si marti intr-o treime din circumscriptiile electorale egiptene. Scrutinul, organizat in trei etape, se va desfasura in restul regiunilor pana pe 11 ianuarie pentru desemnarea membrilor Adunarii Poporului (Camera inferioara a Parlamentului) si pana pe 11 martie pentru desemnarea membrilor Shura (Camera superioara).