NASA confirma prezenta unei exoplanete care ar permite dezvoltarea vietii. NASA a confirmat luni prezenta unei planete care apartine unui alt sistem planetar decat sistemul nostru solar, fiind detectata in 2009 de sonda spatiala Kepler, anunta AFP. Astfel, sonda Kepler descopera a treia exoplaneta de acest tip, a carei existenta a fost confirmata de comunitatea stiintifica internationala. Este pentru prima data cand sonda Kepler, dotata cu un puternic telescop, confirma prezenta unei planete care orbiteaza in jurul unei stele, alta decat Soarele si ale carei caracteristici sunt favorabile pentru aparitia vietii. Confirmarea vine dupa ce astronomii de la NASA au surprins planeta orbitand in cel putin trei reprize in jurul stelei sale. Cu toate acestea, ei nu pot confirma daca exista forme de viata pe aceasta planeta, insa conditiile de acolo permit dezvoltarea vietii. Astfel de planete se gasesc la o distanta propice pentru existenta apei in stare lichida. Temperatura lor si atmosfera pot determina astfel aparitia vietii si a evolutiei sale. Planeta este de 2,4 ori mai mare decat Pamantul, se gaseste la o distanta de aproximativ 600 de ani-lumina si orbiteaza in jurul stelei sale in 290 de zile. Temperatura in apropiere de suprafata sa ar putea fi de 22 de grade Celsius, insa oamenii de stiinta nu stiu deocamdata daca planeta este alcatuita din roca, gaz sau lichid.

Presa in diagonalaFoto: Colaj foto

Proteste in Rusia: Peste 300 de manifestanti au fost arestati la Moscova. Peste 300 de manifestanti, printre care si blogger-ul Alexei Navalni, au fost arestate luni seara la Moscova, in momentul in care au incercat sa organizeze un mars de protest impotriva rezultatului alegerilor legislative de duminica, transmite AFP. Peste 5000 de persoane s-au adunat luni, in centrul Moscovei, pentru a denunta modul in care s-au desfasurat alegerile. Este vorba de o mobilizare a opozitiei cum rar s-a mai intamplat in tara, in urma unor alegeri marcate de numeroase acuzatii de frauda. Dupa miting, cateva sute de activisti au incercat sa marsaluiasca catre Comisia Electorala Centrala, insa politia a blocat accesul pe mai multe strazi si a inceput arestarile. Multe dintre arestari au avut loc in piata Loubianka, in apropiere de fostul KGB. Printre cei arestati se afla si jurnalisti de la Reuters, Bloomberg sau ai cotidianului rusesc Izvestia, insa unii dintre ei au fost rapid eliberati, dupa cum anunta RIA Novosti.

Serbia afla vineri daca va adera la Uniunea Europeana. Sarbii minoritari din Kosovo au inceput sa elimine baricadele. Sarbii minoritari din Kosovo au inceput sa elimine baricadele din nordul tarii, inainte de anuntul Uniunii Europene de vineri, daca Serbia se poate alatura blocului comunitar, informeaza Reuters. Dupa saptamani dure de negocieri ale ministrilor de externe de la Bruxelles, sarbii si kosovarii au ajuns la un acord in ceea ce priveste gestionarea punctelor de trecere a frontierei. Unii lideri sarbi din nordul Kosovo au respins insa acordul si l-au catalogat drept o tradare. Pe de alta parte, cancelarul german Angela Merkel a declarat saptamana trecuta ca impasul in care se afla Kosovo arata faptul ca Belgradul nu este pregatit pentru aderare. Sarbii resping declaratia de independenta a Kosovo din 2008, insa Belgradul se afla sub presiune pentru a-si imbunatati legaturile cu fosta sa provincie din sud, in cazul in care doreste sa obtina aderarea la Uniunea Europeana. Tari precum Germania, Marea Britanie, Austria si Olanda, in special, vor sa primeasca asigurari ca acordul nu va fi abandonat, potrivit unui diplomat. De cealalta parte, Franta si Spania sunt in favoarea acordarii statutului de tara candidata pentru Serbia, temandu-se ca un refuz sa nu agraveze situatia politica din interiorul Serbiei.

FMI aproba plata unei noi transe din imprumutul pentru Grecia, in valoare de 2,2 miliarde de euro. Fondul Monetar International (FMI) a aprobat luni acordarea unei noi transe din imprumutul pentru Grecia, in valoare de 2,2 miliarde de euro, si a conditionat continuarea colaborarii sale cu aceasta tara de un acord "aproape unanim" al creditorilor privati pentru reducerea datoriei, transmite AFP. Institutia de la Washington a precizat intr-un comunicat ca s-a votat in Consiliul de administratie pentru deblocarea acestei sume, a sasea transa dintr-un imprumut de 30 de miliarde de euro acordat in mai 2010. Ea ridica totalul fondurilor acordate de FMI Atenei la 20,3 miliarde de euro. Grecia asteapta in plus fonduri de la partenerii sai europeni, care au promis 80 de miliarde de euro in mai 2010. In total, opt miliarde de euro trebuie sa-i fie acordati in curand.

Scurgere de 45 de tone de apa la centrala nucleara Fukushima. Muncitorii de la centrala nucleara Fukushima din Japonia au descoperit o scurgere de 45 de tone de apa radioactiva, a anuntat luni compania Tokyo Electric Power, potrivit CNN. Este posibil ca o parte din apa contaminata sa fi ajuns in oceanul Pacific. Scurgerea a fost descoperita duminica dimineata in jurul unui condensator din apropierea sistemelor de decontaminare a apelor uzate. TEPCO a declarat ca a oprit scurgerea de apa contaminata cu ajutorul sacilor de nisip depozitati in jurul fisurii. Reprezentantii companiei au mentionat ca apa din jurul scurgerii continea un nivel usor mai ridicat de substante radioactive - cesiu 137 - decat de obicei si ca incearca sa determine ce cantitate de apa contaminata a ajuns in ocean.