RFI Romania organizeaza la Bucuresti, vineri, 9 decembrie, conferinta "Mai multa Europa = pierderea suveranitatii", in contextul summitului istoric desfasurat in aceeasi perioada la Bruxelles.

Uniunea Europeana se afla la cel mai mare moment de criza din intreaga sa istorie, iar miza summitului de pe 8 si 9 decembrie este fie integrarea, fie dezintegrarea. Se va stabili in cate state va functiona Uniunea mai departe, iar toate optiunile sunt deschise. Va exista o Europa federala? Acest lucru ar insemna ca deciziile importante sa nu mai fie luate de catre state ci la nivel central, iar ele isi vor pierde din rolul lor. In ce masura statele europene pot face fata acestei situatii?

"Pentru Romania este bine sau rau? Orice decizie economica importanta va avea ultimul cuvant de la Bruxelles. Este acesta un avantaj sau un dezavantaj? Care va fi efectul asupra mediului politic? Nu exista astfel riscul ca Romania sa respinga Europa?", spune redactorul-sef al RFI Romania, Luca Niculescu.

"Europa doreste o armonizarea a politicilor bugetare, pentru insanatosirea ei, dar caile de a ajunge aici includ in mod evident o cedare a suveranitatii statelor nationale in fata autoritatilor europene. Ori acest lucru naste discutii si contestari, in principal din partea Marii Britanii, unul dintre cele mai refractare state la acest tip de abordare, dar si temeri, atat ale statelor cat si ale oamenilor", spune Constantin Rudnitchi, realizatorul emisiunii "Profit si Pierdere", in cadrul cereia va fi transmisa conferinta.

Moderatori: Luca Niculescu, redactor-sef RFI Romania si Constantin Rudnitchi, analist economic si realizator programe RFI Romania.

Evenimentul este organizat in colaborare cu Universitatea Bucuresti, Facultatea de Stiinte Politice si este finantat de Parlamentul European.

Cand si unde are loc conferinta: vineri, 9 decembrie, Facultatea de Stiinte Politice (Str. Spiru Haret nr.8) incepand cu orele 10:00. Intrarea este libera in limita locurilor disponibile.