Surprize la mormantul lui Ceausescu. "Zoe nu a fost niciodata la mormantul parintilor. Zicea ca nu duce flori la un musuroi". Pe o ploaie caineasca, doar maturatorii cimitirului si fostul ginere, Mircea Oprean, au fost prezenti la mormantul lui Nicolae Ceausescu in dimineata zilei de Mos Nicolae. Desi cele mai numeroase vizite la mormantul fostului secretar General al PCR, se intampla de Craciun sau cu prilejul zilei sale de nastere, 26 ianuarie, si de Sfantul Nicolae personalul Cimitirului Ghencea civil se afla in stare de asediu. Intri in cimitir, intrebi pe unde-o fi mormantul si imediat incepe o ancheta. Turist sau ziarist? Turist ar fi mai simplu. Dar nici ziarist nu este asa de complicat. Ziarul trebuie sa faca o adresa stampilata, parafata, catre Seful cimitirelor, din Bucuresti. Se aproba. Cu faxul respectiv mergi la Ghencea Civil si oamenii de ordine sunt intelegatori. Mai trebuie acordul familiei. Noroc, mare noroc. Domnul Mircea Oprean, ginerele lui Nicolae Ceausescu se afla chiar la mormant si este de acord. Intr-un final pe care cu greu l-am putea numi cu happy-end, dat fiind locul unde ne aflam. In cimitir, langa mormantul lui Nicolae Ceausescu, scrie EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Gandul care ne misca. Experiment video intr-o lume mult prea grabita: Tu la cine te gandesti? V-ati intrebat vreodata la ce se gandesc necunoscutii care merg pe strada alaturi de voi, pe care ii lasati in urma in pas grabit sau care va depasesc ducandu-se inspre ale lor? gandul a facut un experiment si, timp de patru zile, a oprit din drumul lor oameni pe strada in diverse locuri din centrul Bucurestiului rugandu-i sa scrie pe o foaie de hartie un gand sau un mesaj pentru cineva drag. I-am rugat sa-si tina mesajul in fata camerei, i-am filmat si fotografiat si am montat imaginile intr-un videoclip, anunta Gandul.

Cu ce mandat merge Basescu la Bruxelles? Victor Ponta i-a cerut presedintelui sa prezinte mandatul cu care negociaza la Bruxelles in numele Romaniei. Dar trebuie cineva sa-i dea un asemenea mandat sefului statului? Copresedintele Uniunii Social Liberale, Victor Ponta, i-a cerut, luni, presedintelui Traian Basescu sa prezinte public mandatul cu care va participa la reuniunea cruciala a Consiliului European, din 8-9 decembrie. "Traian Basescu este singurul sef de stat care participa la acest Consiliu fara primul ministru si fara a avea niciun fel de mandat public pentru a vota in numele Romaniei", a spus Ponta. Dar cine ar trebui, de fapt, sa-i acorde mandatul? Exista in mediul politic opinii potrivit carora presedintele este deja mandatat de popor, in momentul alegerii, astfel ca nicio alta institutie nu-i poate impune un anumit mandat de negociere, informeaza Adevarul.

"Trubadurul" canta pentru CNSAS de 1.000.000 de lei. Reprezentantii Consiliului sunt acuzati de fostul vicepresedinte al CJ Timis ca au cerut instantei sa constate calitatea acestuia de colaborator al Securitatii, desi aveau cunostinta de falsurile existente la dosar. Ulterior, chiar CNSAS a renuntat la proces. Fostul vicepresedinte al Consiliului Judetean Timis, liberalul Liviu Borha, cere daune Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) pentru faptul ca institutia l-a declarat colaborator al Securitatii in baza unui dosar plin de falsuri. Acum, Borha solicita in instanta despagubiri de peste 1,3 milioane lei, dupa ce s-a constatat oficial ca dosarul intocmit de fostul serviciu secret ceausist a fost intocmit pe baza unor acte false. Dincolo de suma imputata CNSAS, inca si mai curios este un alt amanunt: potrivit avocatului fostului vicepresedinte al CJ Timis, reprezentantii Consiliului ar fi avut cunostinta de informatiile contrafacute inainte de momentul la care au sesizat Curtea de Apel Bucuresti cu solicitarea de a se constata ca Borha a fost colaborator al Securitatii, scrie Romania Libera.

Comasarea, acrobatie electorala fara plasa de siguranta. Suprapunerea alegerilor le va da candidatilor la functii publice o singura sansa, fara varianta de rezerva in care isi puteau incerca norocul la Parlament daca ratau la primarie. Daca, la prima vedere, comasarea alegerilor are avantajul economiilor financiare aduse partidelor si bugetului de stat, candidatii insisi nu au motive de bucurie. In conditiile in care noua lege va interzice unei persoane sa candideze in acelasi timp la un post de primar sau sef de CJ si la unul de parlamentar, s-a zis cu candidaturile onorifice, menite doar "sa traga lista" de consilieri sau cu plasa calduta de siguranta care le permitea celor care esuau la locale sa isi incerce norocul peste cateva luni, la Parlament. Ca urmare, multi vor avea probabil parte de ceva nopti nedormite inainte de a alege intre primarie si Parlament, anunta EVZ.

Cum se schimba Piata Romana din Capitala. Trei investitii care o vor transforma complet. Neglijata pentru mult timp de investitori si de autoritati, Piata Romana din centrul Capitalei pare a intra intr-un anotimp mai fast. Doua case boieresti din zona au fost renovate de doi investitori privati, iar municipalitatea vrea sa construiasca un pasaj subteran care sa rezolve problema aglomeratiei din zona. La inceputul lunii trecute, aici a fost deschis cel de-al treilea concept store din lume al retailerului de moda Stefanel, iar cu doar o saptamana in urma grupul Librium a intrat si el pe piata din Bucuresti, deschizandu-si tot in Piata Romana, o librarie concept. Atunci cand vine vorba despre planurile autoritatilor locale pentru imbunatatirea infrastructurii acestei zone si fluidizarea traficului pietonal, anul viitor va fi pus, cel mai probabil, in practica un proiect ce vizeaza construirea unui pasaj pietonal subteran si reabilitarea carosabilului din fata Academiei de Studii Economice, informeaza Gandul.

70 de ani de cand japonezii "au dezlantuit iadul" asupra americanilor, la Pearl Harbor. Cativa supravietuitori ai atacului care a provocat intrarea Americii in al Doilea Razboi Mondial si familiile lor se vor aduna astazi pe Muntele Diablo (din California) pentru a comemora evenimentul. Ceremonia aniversara din acest an va fi ultima pentru Asociatia Supravietuitorilor de la Pearl Harbor, o organizatie fondata in 1958, care se va desfiinta la sfarsitul acestui an deoarece s-a diminuat, iar membrii sai au imbatranit. Organizatia nu mai are suficienti veterani. "E coplesitor. Copiii vin sa-ti stranga mana si iti cer sa vorbesti despre razboi", spune unul dintre veterani, John Egan, care era pe nava USS San Francisco pe 7 decembrie 1941. Vasul tocmai andocase si descarcase munitia. "Iadul s-a dezlantuit. Nu aveam arme sa tragem", isi aminteste el, scrie Adevarul.

Cum ajunge statul vinovat de prabusirea trustului Realitatea. Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a fost pe punctul de a fi scoasa responsabila de insolventa SC Realitatea Media, societatea care detine licenta pentru televiziunea Realitatea. Mai concret, ANAF a contestat la Tribunalul Bucuresti raportul intocmit de lichidatorul judiciar al SC Reali- tatea Media, Rovigo, in legatura cu motivele care au dus la intrarea in insolventa a societatii care detine televiziunea de stiri cu acelasi nume. Asta, dupa ce Rovigo a precizat in document ca Fiscul ar fi "periclitat si ingreunat activitatea societatii prin instituirea masurilor asiguratorii". Practic, Rovigo sustine ca o institutie cu atributii de control a statului, in speta ANAF, a periclitat actitvitatea unei firme, in acest caz SC Realitatea Media, intrucat in urma neregulilor descoperite la societate a instituit mai multe sechestre pentru recuperarea prejudiciului. Ca atare, ANAF a solicitat in instanta inlaturarea respectivelor mentiuni, se arata intr-un raspuns trimis RL de oficialii Fiscului. Rovigo este controlat de Vasile Deleanu, fost ofiter de Securitate, apropiat de Sorin Ovidiu Vintu, fostul patron al Realitatii TV, anunta Romania Libera.

Cine blocheaza reforma electorala. In ciuda tuturor aparentelor, singurul partid care refuza astazi dialogul pe tema reformei sistemului electoral este PDL. Proiectul de lege referitor la comasarea alegerilor de anul viitor contine tacit pastarea sistemului electoral actual. PDL renunta la sistemul de vot majoritar - sau la "uninominalul pur", cum este numit in mod impropriu - renunta, de asemenea, la votul prin corespondenta acordat preferential diasporei, dupa cum renunta la reducerea numarului de parlamentari. Dar cu toate ca schimbarea aceasta pare dramatica, nu s-a intamplat nimic nou pe scena politica romaneasca. PDL revine, pur si simplu, la o atitudine realista. Partidul guvernamental a pretins ani de zile ca poate intreprinde o reforma fara sa aiba mijloacele necesare. Daca PDL ar fi castigat alegerile in 2008 ar fi putut initia macar o parte din reformele anuntate. Dar PDL a guvernat in 2009 impreuna cu PSD, iar din 2010 in coalitie cu UDMR si cu un partid creat in laborator. In aceste imprejurari lipsite de glorie, un minim realism sau o buna crestere politica ar fi pretins democrat-liberalilor sa caute o formula de consens, informeaza Deutche Welle.