Florin Calinescu. Marele mistocar de la Teatrul Mic:"Sunt cum era coana Leana". Cand zice ca nu stie ceva, mai adauga niscaiva vorbe, sa-ti lase impresia ca, de fapt, stie. Are un soi de aroganta, nu sa te faca inferior, cat pe el superior. E perfectionist, rateurile le considera victorii. Histrionismul meseriei sale l-a ajutat in afaceri. Are carciuma si face "bisnis" cu tehnica militara. Era cat p-aci sa ajunga senator. Ii place sa conduca si s-a facut regizor. Filmele si teatrul nu l-au facut celebru. Ca actor n-a prea contat. Notorietatea si-a capatat-o, insa, la televizor. Emisiunile lui aveau rating cat o finala de campionat mondial la fotbal. Se crede un fel de Alfa si Omega. Cu "manutele alea doua" a strans o caruta de bani. Pana la cap e un tip misto. Doamnelor si domnilor: Floriiiiiiiiiiin Caliiinescuuuuuuu! Continuarea in EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Povestea ceasornicarului Dan Butunoiu, care fabrica in tinerete ustensile pentru un chirurg oftalmolog: ,,Daca un tanar mi-ar bate la usa, l-as lua ca ucenic". Un barbat imbracat la patru ace, in varsta de 65 de ani, mestereste de peste cinci decenii ceasuri cu cuc, desteptatoare, pendule, cesulete cu lant sau cu clopotei si orologii. In atelierul sau de doar 13 metri patrati din zona Pietei Gemeni, intra zilnic clienti pentru a-si repara sau reconditiona ceasurile. Ramas printre ultimii mohicani din bransa, Dan Butunoiu vorbeste cu mare pasiune despre meseria sa, la care nu ar renunta niciodata. Chiar daca e in pragul pensionarii, maistrul ceasornicar va mai trage de timp sa practice ceea ce stie cel mai bine: ,,ceasornicaria", scrie Gandul.

Misiune imposibila: cum pot "infia" homosexualii romani un copil. In Romania, sa adopti un copil, ca homosexual, este o misiune imposibila: te lovesti din start de cadrul legal ostil (adoptia de catre un cuplu gay este interzisa), iar daca iti faci curaj sa adopti singur/a, iti treci sub tacere adevarata orientare sexuala, ori daca iti doresti cumva un copil al tau, te casatoresti formal si si-l concepi. Daca, in cele din urma, ai reusit sa faci unul din aceste lucruri, te confrunti cu mentalitatea romanilor- cum ca un gay nu poate sa creasca un copil, pentru ca homosexualitatea e... contagioasa. "Cand se refera la persoane gay ca posibili parinti, majoritatea oamenilor se gandeste la copiii adoptati. Si ceea ce majoritatea trece cu vederea e ca o parte din copii au deja parinti gay: sunt copiii nascuti de persoane care se identifica drept gay, lesbiene sau bisexuale. Sunt copiii care, biologic, au un parinte de sex masculin si unul de sex feminin, dar, la un moment dat, ajung sa fie crescuti in familii gay", puncteaza directoarea Asociatiei ACCEPT. Integral in Romania Libera.

Marian, omul care isi da doctoratul in prostituate. In 1999, in septembrie, Marian Ursan intra ca lucrator social intr-un proiect - pilot al Asociatiei Romane Anti Sida (ARAS), care avea ca scop protejarea "grupurilor vulnerabile" din Bucuresti. In 15 ani, a facut atata munca de teren, de-a ajuns sa cunoasca dintr-o privire o prostituata sau un consumator de droguri. Este lector asociat la Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala, iar de ceva vreme lucreaza la teza lui de doctorat: un studiu etnografic - urban despre consumatori de droguri si prostitutie in Centrul Vechi al Capitalei. In '99, UNAIDS incepuse, in Romania, o cercetare despre prostitutia de strada, pentru ca la noi nu se facuse nimic, desi multe romance incepusera se castige bani din serviciile sexuale. Integral in EVZ.

Cat costa reteta "secreta" a salamului de Sibiu. Zeci de companii de lactate si de carne produc aceleasi tipuri de salamuri dupa care am suspinat in comunism: salam de vara sau de Sibiu, cascaval Rucar etc. De altfel, orice persoana poate cumpara reteta acestor produse, in 10 minute, platind 8 euro. Cea mai importanta strategie de marketing pentru producatorii de mezeluri si de lactate este sa apeleze la memoria colectiva a romanilor si la "nostalgia" acestora dupa "fineturile" din lumea comunismului. Cine nu a stat la coada, de pilda, pentru salam Victoria? Asa ca, azi, il produc firme din Bistrita, Bucuresti, Poiana Marului, Oradea, Timisoara, Brasov, Bacau, informeaza Romania Libera.

Cum va arata Romania in noua Europa. Participarea Romaniei la noul pact de stabilitate va avea efecte semnificative asupra economiei si asupra modului de elaborare si de aprobare a bugetului national. Liderii europeni vor consolidarea integrarii fiscale si crearea unui "bloc fiscal compact". Practic, se doreste mai multa disciplina fiscala si mai multa putere pentru sanctionarea eventualelor derapaje. Acesti doi factori reprezinta punctele de baza ale noului tratat. Statele care nu-si vor respecta tintele fiscale vor fi sanctionate, iar o mare schimbare este ca, prin noul tratat, sanctiunile vor putea fi impuse de o "majoritate calificata" si nu una absoluta. Deocamdata nu se stie ce inseamna aceasta "majoritate calificata". Statele membre care se afla in procedura de deficit excesiv vor supune Comisiei Europene si Consiliului European un program (parteneriat economic) care va detalia reformele structurale necesare pentru asigurarea unei imbunatatiri de durata a deficitelor excesive, scrie Adevarul.

Matei Visniec, dramaturg, scriitor, jurnalist: "Am fugit de-acasa, ca sa caut un liceu la Bucuresti". "Matei e tare la romana", stiau parintii, inca din clasa I. Prima poezie, in clasele primare. Primul contact cu marea literatura, pe la 10 ani. Primele 20 de piese de teatru, interzise de cenzura. Niciuna nu a vazut luminile scenei inainte ca Matei Visniec sa paraseasca Romania. Cele mai multe teatre din tara numara insa in repertoriul lor din ultimele doua decenii cel putin un text scris de el. Cel mai important, mai cunoscut si mai apreciat dramaturg roman de dupa Eugen Ionescu continua sa scrie mult, "niciodata pentru sertar", dupa cum singur marturiseste, inspirandu-se din absurdul vietii de zi cu zi, asa cum apare el din depesele agentiilor internationale de stiri. La ultimul targ de carte, scriitorul a lansat nu mai putin de sase volume: poezie, texte erotice, teatru, roman, anunta Adevarul.

Cea mai sigura dovada ca pe Marte a fost apa lichida. Rover-ul Opportunity, trimis de NASA pe planeta Marte, a descoperit filoane dintr-un material stralucitor care seamana foarte tare cu ghipsul (sulfat de calciu). Daca descoperirea se confirma, avem de-a face cu cea mai clara dovada adusa de actuala misiune ca pe Marte a existat apa lichida. Desi se afla de aproape opt ani pe suprafata planetei vecine, rover-ul a reusit sa ramana in miscare si sa trimita pe Pamant informatii remarcabile, noteaza BBC. "Pentru mine, este cea mai puternica dovada pentru apa lichida pe Marte care a fost descoperita de rover-ul Opportunity", a declarat omul de stiinta Steve Squyres, informeaza GreatNews.ro

Va participa Romania la tratatul celor 17? Potrivit anuntului oficial, din cauza opozitiei Marii Britanii, liderii Uniunii europene se vor limita la un tratat interguvernamental intre cele 17 tari membre ale zonei euro, un acord care va fi deschis insa oricui doreste sa participe. Tinand cont de pozitiile exprimate, ar ramane 6 tari care s-ar putea alatura voluntar acordului, printre care si Romania. Aici se afla insa aspectul principal. Romania, ca tara care nu a adoptat inca moneda comuna, nu este obligata sa participe la acest tratat. Romania ramane libera sa delibereze si sa aleaga daca va participa sau nu la programul comun de restrictii bugetare, sau daca se va alatura acestuia la un moment dat, atunci cand se va considera mai bine pregatita, scrie DeutscheWelle.

Fenechiu a amutit. DNA a reinviat dosarul unui tun de 2,8 milioane de euro. Cam 7 ani mai are de tras vicepresedintele PNL, Relu Fenechiu, cu Dosarul "Transformatorul" pana sa iasa la liman. Atat mai trebuie sa treaca pana se prescriu faptele de care este acuzat, comise in 2004. De-atunci, la fiecare inceput de perioada electorala, deputatul iesean, considerat printre cei mai influenti lideri PNL, este chemat la DNA sa dea explicatii. Tacerea sa deplina din ultimele zile confirma efectul pe care il poate avea un dosar deschis in 2007 si nefinalizat nici la sfarsitul lui 2012. Deputatul PNL de Iasi, Relu Fenechiu, este acuzat de DNA ca a vandut, catre Electrica Moldova, transformatoare vechi in locul unora noi. Trei societati unde penelistul apare ca si actionar semnificativ au vandut transformatoare vechi la Electrica Moldova contra unor sume ce totalizeaza 2,8 milioane de euro, relateaza EVZ.