Moncef Marzouki este noul presedinte al Tunisiei. Tunisia si-a ales luni un nou presedinte, un fost disident, care a fost inchis si apoi exilat pe motiv ca se opunea regimului fostului lider Zine al-Abidine Ben Ali, informeaza Reuters. Membrii Adunarii Constitutionale si parlamentul interimar al Tunisiei l-au votat ca presedinte pe Moncef Marzouki, a doua si cea mai importanta functie dupa cea de prim-ministru. Marzouki, in varsta de 66 de ani, a castigat respectul tunisienilor prin opozitia categorica fata de Ben Ali. "Promit tuturor tunisienilor ca voi lucra pentru tara cu toate puterile mele", a declarat Marzouki dupa vot. "Reprezint o tara, un popor, o revolutie. Traiasca Tunisia!", a mai spus presedintele tunisian.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Doisprezece membri ai retelei al-Qaeda au evadat dintr-un penitenciar din Yemen. Doisprezece detinuti, posibili membri ai retelei teroriste al-Qaeda, au evadat dintr-o inchisoare din orasul yemenit Aden, a anuntat un oficial din cadrul serviciilor de securitate, citat de AFP. In total, 14 detinuti au evadat din penitenciarul situat in cartierul Al Mansura sapand un tunel cu lungimea de sase metri, a declarat un oficial yemenit. "Printre evadati se numara 12 membri ai retelei Al-Qaeda", a mai precizat oficialul. Unii dintre cei 12 evadati fusesera condamnati pentru un jaf armat comis la o banca din Aden in 2009, iar altii pentru asasinarea unor membri ai servicilor de securitate. Pe 22 iunie, circa 60 de membri Al-Qaeda evadasera din inchisoarea de la Mukalla, situata in sud-estul Yemenului.

Barack Obama: Istoria va judeca decizia initiala de a merge la razboi in Irak. Presedintele Barack Obama a declarat luni ca Washington-ul va ramane un partener de nadejde pentru Irak si ca trupele americane se vor retrage pana la sfarsitul acestui an, cu riscul ca aceasta retragere sa creeze un vid de putere de care Iranul ar putea profita, informeaza Reuters. Retragerea trupelor americane din Irak a provocat incertitudine intr-un moment in care regiunea ramane tensionata dupa Primavara Araba, in timp ce instabilitatea din Siria ar putea produce conflicte sectare in vecinatatea Irakului. Obama a asigurat insa, in cadrul unei conferinte de presa alaturi de prim-ministrul irakian Nuri al-Maliki, ca Statele Unite vor avea o prezenta puternica in Orientul Mijlociu. "O data cu terminarea acestui razboi, poporul irakian trebuie sa stie ca nu va ramane singur. Aveti un partener solid si permanent in Statele Unite ale Americii", a afirmat presedintele Obama. Obama, care s-a opus cu tarie razboiului din Irak declansat de fosta administratie a fostului presedinte George W. Bush in martie 2003, a estimat ca "istoria va judeca decizia initiala de a merge la razboi in Irak", avand consecinte in special asupra finantelor publice. Plecarea trupelor americane din Irak ridica, de asemenea, intrebari cu privire la capacitatea fortelor de securitate irakiene de a mentine pacea intr-o tara zguduita de razboiul civil dintre anii 2006-2007, in care mii de oameni au murit in urma conflictelor etnice.

O scrisoare-capcana a ajuns la ambasada Greciei din Paris. Un pachet anonim, adresat ambasadei Greciei de la Paris si expediat din Italia, a fost dezamorsat luni de expertii francezi, relateaza Reuters. In continutul pachetului se afla material explozibil. Serviciile pirotehnice franceze au efectuat o explozie controlata a pachetului, care a fost descoperit dimineata si suspectat din cauza ca datele expeditorului nu erau afisate, potrivit declaratiilor unui purtator de cuvant al ambasadei grece. Ministrul de externe grec a confirmat, de asemenea, ca pachetul provenea din Italia si a adaugat ca nimeni nu a fost ranit. O alta scrisoare cu continut explozibil, care era adresata directorului Deutsche Bank, Josef Ackermann, a fost interceptata saptamana trecuta, in Germania, inainte de a fi deschisa. Un grup de anarhisti din Italia si-a asumat responsabilitatea pentru expedierea scrisorilor.

Ministru israelian: Regimul din Iran trebuie sa aleaga intre bomba nucleara si propria supravietuire. Ministrul israelian al Afacerilor strategice, Moshe Yaalon, a avertizat regimul iranian ca ar putea avea de ales intre "bomba atomica si propria supravietuire" daca va continua controversatul sau program nuclear, transmite AFP. "Ne gandim ca, pentru a stopa programul nuclear iranian, regimul de la Teheran trebuie pus in fata alegerii: bomba sau propria supravietuire", a declarat Yaalon jurnalistilor, luni, la Ierusalim. Ministrul israelian a apreciat, insa, ca membrii comunitatii internationale, si nu Israelul, trebuie sa faca presiuni asupra Iranului. "Preferam ca membrii comunitatii internationale, sub conducerea Statelor Unite, sa convinga regimul iranian ca aceasta este dilema cu care se confrunta, pentru a renunta astfel la programul nuclear", a spus Yaalon.