Provocarile UE dupa summitul de la Bruxelles: testul politic, testul juridic si testul pietelor financiare

48 de ore pe HotnewsFoto: Colaj foto

Summitul UE a produs o lista consistenta de raspunsuri cu efecte amestecate: exista semnalul ca UE este decisa sa salveze euro, dar printr-un angajament mai putin convingator – acordul interguvernamental – decat prin reformarea tratatului UE, din cauza opozitiei Marii Britanii. Reactiile? Investitorii nu au aplaudat, pietele au reactionat, euro s-a depreciat, iar ratingul datoriilor suverane este in continuare in pericol. Motivul? Nu exista inca solutii credibile si decisive, pe termen scurt, la criza din zona euro. Pietele asteapta inca "the big bazooka", adica o interventie in forta a liderilor UE care sa linisteasca pietele.

Doctorand roman la MIT: Care este elementul central al sistemului american de invatamant

Andreea Bodnari este doctoranda la MIT si a absolvit cu Bachelors of Science de la Worcester Polytechnic Institute. In Romania, a absolvit liceul "Stefan cel Mare" din Suceava, profilul matematica-informatica, intensiv engleza. Elementul central al sistemului american de invatamant este "Onestitatea. In facultatea americana este de neconceput sa iti asumi munca altcuiva, sa copiezi o tema, sa cauti pe internet eseul de care ai nevoie", a povestit pentru HotNews.ro Andreea Bodnari, intr-o relatare despre conditiile de studiu din SUA.

Seful Erste, Andreas Treichl: Masurile de austeritate luate de guvernul roman au fost brutale, de neimaginat in Vest

Masurile de austeritate luate de Romania au fost "brutale", de neimaginat in tari din Vest precum Germania sau Franta, dar oamenii din Est sunt "obisnuiti cu brutalitatea", a declarat, directorul general al grupului austriac Erste, Andreas Treichl, citat de Mediafax.

Normele de venit trebuie adoptate in trimestrul al IV-lea din 2011, pentru a fi aplicate din 2012. Vezi ce modificari au adus vineri Finantele

"Pentru aceeasi prestatie efectuata, la nvelul tarii vor fi norme diferite de venit. Normele de venit trebuie adoptate in trimestrul al IV-lea din anul in curs, pentru aplicarea acestora in anul urmator. Serviciile de prelucrari date, serviciile informatice nu se mai regasesc in acest nomenclator, acest fapt conducand la impozitarea lor in sistem real din 2012", explica Adrian Benta esenta Ordinul MFP privind aprobarea Nomenclatorului activităţilor independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit, publicat vineri dupa amiaza in Monitorul Oficial nr. 0871 din 09 Decembrie 2011.

VIDEO Ce nu s-a vazut la televizor la dezbaterile pe buget din plenul Parlamentului. Vezi ce tur de forta a facut Geoana printre fostii sai colegi de partid

Parlamentarii Romaniei au inceput dezbaterile in plen pe legea bugetului pe 2012 cu o amanare. Dupa partea de declaratii politice, parlamentarii au parasit rand pe rand sala de sedinte si, in final, constantandu-se lipsa cvorumului, sedinta in care urma sa fie dezbatut bugetul pe 2012 a fost suspendata. In prima parte a sedintei, cand liderii politici faceau declaratii de la tribuna, parlamentarii si ministrii prezenti si-au vazut de ale lor, s-au jucat pe telefoane, au citit tot felul de site-uri, au facut poze cu telefoanele mobile, s-au tinut de glume si unii au mai picotit.

​AUDIO VIDEO De ce nu vrea USL ca regulile guvernantei fiscale stabilite la Bruxelles sa fie introduse in Constitutie. Vezi in text explicatiile senatorului PSD Dan Sova

"Fiind o intelegere interguvernamentala, veti vedea ca nimeni, nici un stat european nu va introduce aceasta regula la nivel constitutional. Constitutia nu este orice lege, pe care o poti modifica in orice moment. Este posibil ca peste un an de zile, avand in vedere evolutiile crizei, un alt acord interguvernamental sa prevada altceva. Noi nu putem ca, la fiecare acord interguvernamental cu privire la disciplina bugetara, sa modificam Constitutia nationala", a declarat senatorul-jurist Dan Sova (PSD), la Discutia de Luni, o emisiune HotNews.ro - RFI realizata de Dan Tapalaga. Sova sustine ca este suficient ca un eventual acord, care ar urma sa fie definitivat in martie 2012, sa fie votat in Parlament in baza articolelor 11 si 148 din Constitutie.

Ahmad Majidyar, American Enterprise Institute: Israelul nu poate distruge complet instalatiile nucleare ale Iranului. Atacul ar putea fi lansat cu sau fara aprobarea SUA

Ultimele luni au fost marcate de cresterea rapida a tensiunilor in jurul dosarului nuclear iranian. Mai multi oameni de stiinta iranieni au fost asasinati, cel putin doi virusi informatici (Stuxnet si Duqu) au afectat sistemele computerizate din Iran, explozii suspecte au distrus mai multe instalatii militare folosite de regimul de la Teheran la realizarea rachetelor balistice si o drona americana a fost capturata de Garda Revolutionara. Sunt aceste evenimente simple accidente, operatiuni sub acoperire ale Mossad si CIA ce urmaresc sa saboteze programul nuclear iranian sau primele semne ale unui razboi despre care vorbeste deja toata lumea?

Ravasul englezesc (partea I)

Parasind intempestiv reuniunea de la Bruxelles a celor 27 de sefi de state si guverne ale tarilor UE, primul-ministru britanic David Cameron i-a lasat presedintelui francez Nicolas Sarkozy un ravas ascuns intr-o sticla de sampanie:

Proiectul de lege privind confiscarea extinsa a averilor, aprobat in Comisia juridica a Senatului. Vezi ce amendamente au fost aduse la proiect

Comisia juridica a Senatului a aprobat in unanimitate, marti, un raport de admitere a proiectul de lege privind confiscarea extinsa a averilor ilicite. Proiectul de lege care va ajunge in Plenul Senatului a fost amendat, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) astfel incat sa contina criterii mai stricte de aplicare: extinderea perioadei pentru care averea este verificata si confiscata, aplicarea legii la persoane cu care inculpatul a stabilit relatii asemanatoare acelora dintre soti sau dintre parinti si copii, precum si includerea unei prevederi care permite confiscarea de bani, daca nu se gasesc bunurile supuse confiscarii. Pe langa aceste completari, proiectul de lege al Guvernului a fost amendat si cu o lista de infractiuni pentru care se aplica confiscarea extinsa.

Legea prin care Ministerul Justitiei poate porni actiuni disciplinare impotriva judecatorilor si procurorilor, aprobata in Comisia juridica a Senatului / Presedintele CSM: "Politicienii nu trebuie si nu pot fi lasati sa se indrepte impotriva magistratilor"

Comisia juridica a Senatului a dat un raport de admitere a proiectului de lege al Guvernului care da prerogative ministrului Justitiei, presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) si procurorului general sa sesizeze Inspectia Judiciara si sa porneasca actiuni disciplinare impotriva judecatorilor si procurorilor, dupa ce pe 5 decembrie Camera Deputatilor a respins initiativa legislativa.