Dosarul "Matusa Tamara" - varianta neromantata. Scandalul "Matusa Tamara" care s-a incheiat, intr-o prima faza, prin declararea ca nevinovati a celor trei protagonisti a fost pe prima prima pagina a ziarelor la inceputul anului 2006. O ruda a Danielei Nastase, despre care nu se stia nimic, a devenit peste noapte "vedeta" din perspectiva bunurilor pe care le-a lasat mostenire sotiei fostului premier Adrian Nastase. In ciuda veniturilor modeste, la moarte, Tamara Cernasov a lasat tablouri, papirusuri, bijuterii care, o data vandute, au adus aproximativ 400.000 de dolari in conturile sotiei deputatului. Cel putin asta a sustinut fostul prim-ministru. Dupa ce in presa au inceput sa apara noi amanunte, institutiile statului s-au autosesizat si au inceput sa investigheze tranzactia. Astfel, s-a descoperit ca, in noiembrie 2000, Ioan Melinescu, in calitate de membru al Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB) i-a contactat pe Ristea Priboi si Adrian Nastase si le-a spus de existenta unei lucrari ce o privea pe Dana Nastase, in care aparea o tranzactie de 400.000 de dolari pe numele sotiei fostului premier. Integral in EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Marturia care arunca revolutia in aer. Petre Roman: "Teroristii au fost o diversiune!". Un urias mecanism perfect pus la punct pentru a inspaimanta, manipula si controla multimile. Pentru a masca, sub aspectul unei revolutii, lovitura de stat de sorginte sovietica. Meseria mi-a dat sansa asta, sa fiu prezent in cateva locuri, nu doar sa aud despre sau sa vad imagini la televizor. Pe 21 decembrie am fost la Piata Romana, pentru ca la pranz eram la bunul meu prieten si coleg de IATC, Tudor Petrut (actor din Liceenii si nepotul marelui Emanoil Petrut). Care locuia intr-un bloc, la "Coloane". Noaptea, l-am sunat pe colegul meu, operatorul Alexandru Doru Spataru, (de la Sahia Film, unde lucram) si l-am intrebat cata pelicula are. Mi-a zis ca are 1.000 de metri de pelicula pentru un film cu partidul, ceva... La 8 jumatate dimineata eram prima echipa de filmare care iesea din Studioul de film documentar Sahia. La 9 fara un sfert eram la Scala si filmam. Continuarea in EVZ.

Fa un tur virtual al noului sediu al Bibliotecii Nationale, inaugurat joi. Prima biblioteca in care poti veni doar ca sa bei o cafea si sa asculti muzica. Dupa 54 de ani de planuri, amanari, anulari si lucrari, noul sediu al Bibliotecii Nationale este in sfarsit gata si a fost inaugurat joi. Premierul Emil Boc si ministrul Culturii, Kelemen Hunor, au taiat panglica. Boc i-a dat apoi o bucata din ea lui Theodor Paleologu, fostul ministru al Culturii care a semnat actul de incepere a lucrarilor la noul sediu. Apoi primul ministru a adaugat: "Daca ar fi fost si domnul Adrian Iorgulescu (si el fost ministru al Culturii- n.r.), i-as fi dat si lui o bucata". A pornit apoi intr-un tur al Bibliotecii Nationale, lucru pe care publicul il va putea face abia mai tarziu. Asta pentru ca Biblioteca Nationala se va deschide oficial abia in primavara, spune Elena Tarziman, directoarea institutiei, care spera ca lucrul acesta sa se intample de Ziua Bibliotecarului, pe 23 aprilie, informeaza Gandul.

Povestea globului fabricat la Cluj care a cucerit America. Flori din matase, margele, foite de aur si strasuri - cu toate acestea a fost impodobit cel mai bine vandut glob fabricat in Cluj, peste Ocean. Reprezentanti ai unui cunoscut lant de magazine de desfacere din SUA ( care detine 1.150 de magazine) au facut comanda pentru aproape 100.000 de globuri din acest model inca de anul trecut. "Un astfel de glob costa, la pret de fabricatie, in jur de 12 lei. In State, globul ajunge sa coste in jur de 13 dolari, adica vreo 40 de lei", explica Mihaela Turcu, managerul fabricutei din Cluj. Potrivit managerului, raportul de vanzari realizat in SUA a aratat ca acest model se afla pe primul loc, anul acesta, in topul vanzarilor. Managerul fabricii ne explica sursa de inspiratie pentru acest glob. "In general, globurile urmeaza moda feminina. Asa s-a intamplat si cu cel mai bine vandut glob de anul acesta", relateaza Adevarul.

Vasile Siretchi, Seful Statului Major al Apararii Civile din timpul Revolutiei: Toti aveam gloantele pe teava! Vasile Siretchi a avut arma in mana in timpul Revolutiei, fiind sef de stat major la Apararea Civila. Dupa decembrie 1989, au ramas documentele care-i atesta faptele, precum si amintirea unor clipe de groaza, in care gloantele suierau pe deasupra capului. A pazit aeroportul Otopeni cu arma in mana, timp de trei zile, fara hrana si fara echipamentul corespunzator. "A fost o stare de razboi, nu stiai pe ce lume traiesti", a declarat el, pentru Romania Libera. Care este povestea lui? Integral in Romania Libera.

Dezvaluiri din dosarul "Apostu". Surprize mari: Interceptari si numele tuturor celor cercetati. Despre coruptia endemica din jurul primarului este suficient sa pomenim faptul ca in dosar este incriminat si patronul firmei KIAT SRL, care derula cu Primaria Cluj contracte de sute de milioane de euro, cat si un biet cultivator de pepeni. Aceasta deoarece Sorin Apostu lua spaga de la amandoi, adica de la "vladica pana la opinca". Apostu are nu mai putin de 319 convorbiri telefonice cu unul dintre marii beneficiari ai contractelor publice, in valoare de zeci de milioane de lei. Numele acestuia va va fi dezvaluit de "Evenimentul zilei".

Generalul cecurilor neacoperite. Generalul moldovean-ucrainean arestat zilele trecute la Iasi a mai operat in Romania, unde a fost implicat in afaceri cu cecuri fara acoperire. Printre pagubiti, si o firma administrata de fostul ministru de Interne George Danescu. Valeriu Gaichuk activeaza si in Panama, unde controleaza o televiziune prorusa. Intre 1992 si 1994 generalul (r) moldo-ucrainean Valeriu Gaichuk, arestat saptamana trecuta la Iasi, a pacalit 11 firme din Romania. Metoda: a achizitionat diferite marfuri pe care le-a platit cu cecuri fara acoperire, arata o sentinta a Tribunalului Bucuresti. Generalul cu dubla cetatenie, prins de procurorii DIICOT la Iasi alaturi de alti doi complici - Konsantin Ossipov si Vitalie Matei, in timp ce incerca sa deturneze un milion de dolari, va afla astazi daca va ramane dupa gratii. Continuarea in Romania Libera.

Halal justitie romana: ieri milionar, azi sarac lipit. Nicolae Burdea, un octogenar din Iasi, a obtinut la Judecatorie aproape 70 de milioane de lei intr-un proces de retrocedare, dar a pierdut toata "averea" la Tribunal. Magistratii Tribunalului Iasi au dat o sentinta de infarct in dosarul unui iesean care a fost despagubit initial cu 69,4 milioane de lei dupa ce institutiile statului i-au tergiversat ani de zile un dosar de punere in posesie. Judecatorii ieseni au reanalizat sentinta care a stabilit daunele-record si au decis ca Nicolae Burdea (81 de ani) nu este indreptatit sa primeasca decat 20.000 de lei drept compensatie pentru prejudiciile ce i-au fost pricinuite de indolenta functionarilor publici cu care a avut de-a face. Saga octogenarului iesean a inceput in 2005 si este o proba privind diferentele uriase dintre sentintele pronuntate in aceeasi speta, scrie Adevarul.

Subventiile naturii. Cum se obtine cea mai ieftina incalzire. 150 de lei este intretinerea pentru ianuarie a unui apartament cu trei camere si 50 de lei pentru o garsoniera. O parte din romani se incalzesc cu 80% mai ieftin decat restul populatiei. S-ar putea extinde acest model la nivel national? Inca de pe vremea lui Ceausescu, municipiul Oradea a fost campul experimental pentru testarea timida a potentialului energiei geotermale, in cateva cartiere preponderent de case, precum si la cateva institutii publice. In prezent 20% din locuintele Oradei, 70% din orasul Beius, o parte din orasele Marghita, Sacuieni si cateva sate din judetele Bihor si Satu Mare sunt incalzite geotermal. Pretul de productie al gigacaloriei e atat de mic, incat Beius e orasul care detine recordul national al celei mai ieftine gigacalorii: 77,6 lei, anunta Romania Libera.

Pacatul de a fi intelectual. Intelectualii cei mai vizibili sunt tinta predilecta a forumistilor si a bloggerilor care aspira la o identitate din anonimatul in care se afla. "Imi trebuie o pauza. Si vreau sa ofer o pauza si altora" - asa si-a intitulat Andrei Plesu editorialul sau de miercuri din ziarul "Adevarul", prin care isi anunta cititorii ca acesta va fi si ultimul. "De la o vreme, spune Andrei Plesu, scrisul a devenit, din ce in ce mai apasat, o specie a razboiului. A scrie e a iesi la bataie. Imi e tot mai clar ca ma misc intr-o lume straina, pentru care nu sunt pregatit si pe care nu pot si nu vreau sa o asum." Ofensele si insultele pe care i le aduc forumistii saptamina de saptamina, par a sta la baza deciziei lui Andrei Plesu de a renunta la rubrica sa din ziarul citat, relateaza DeutscheWelle.