Ziua in care Iliescu s-a albit: Cum? Exista supravietuitori? Rasturnarea lui Ceausescu trebuia sa se faca intr-o baie de sange pentru a escamota complotul de sorginte sovietica si a legitima noii lideri drept "emanati ai revolutiei". Adusi de valul puterii populare. Televiziunea a fost tragaciul pe care FSN a apasat pentru a provoca masacrul de care avea nevoie. EVZ: Cornel Mihalache, incheiam ieri cu eforturile pe care noua putere le-a facut pentru a scalda schimbarea lui Ceausescu intr-o baie de sange. De altfel, multi observatori au vazut in asasinarea sotilor Ceausescu in ziua sfanta a Craciunului de-a dreptul un gest satanist. Cornel Mihalache: Asa e. Ultimul lider sovietic, Mihail Gorbaciov, a declarat in aprilie 2010 la Bucuresti, in prezenta fostului presedinte Ion Iliescu, ca sotii Ceausescu nu trebuiau impuscati "ca niste animale", indiferent cat de grea era situatia in Romania. Nu vreau acum si nici nu putem da aici toate secventele criminale din acele zile. Dar le putem aminti pe cele mai groaznice. Comandanti ai Armatei, cu ajutorul televiziunii complice, condusa de noua putere complice, au indus in mentalul colectiv sintagma "securisti-teroristi", "antiteroristi-teroristi". Au pus fata in fata, sa se lupte armata cu armata, armata cu securitatea, armata cu civilii. Integral in EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Lupu a candidat singur la Presedintia Moldovei si tot a pierdut. Republica Moldova isi bate propriul record mondial - doi ani si trei luni fara presedinte. Incercarea de ieri de a alege in Parlament seful statului a esuat. Pentru singurul candidat, democratul Marian Lupu, s-au pronuntat 58 dintre cei 62 de deputati care au intrat in cabina de vot. Trei voturi, ale transfugilor din PCRM - Igor Dodon, Zinaida Greceanai si Veronica Abramciuc - au fost impotriva, iar un buletin a fost declarat nevalabil. Comunistii nici n-au fost prezenti in sala, cu exceptia celor patru care au facut parte din comisia speciala pentru alegerea sefului statului. "Este o farsa, un joc si noi nu participam", a taiat-o scurt liderul PCRM Vladimir Voronin, dupa plenara formatiunii care s-a intrunit ieri dimineata special pentru a decide comportamentul in ziua scrutinului. Voronin a precizat, suparat, ca Marian Lupu nici macar n-a incercat sa discute cu fractiunea PCRM, anunta Adevarul.

Cum au disparut gloantele de la revolutie si despre mortii in salopete negre. Pe profesorul chirurg Silviu Constantinoiu Revolutia l-a prins la Spitalul Grivita. Avea 37 de ani. Acum este seful sectiei de chirurgie a aceluiasi spital, numit dupa revolutie Sfanta Maria. In cei 21 de ani trecuti de la momentul decembrie 1989 a vazut toata lumea si s-a specializat in tehnici performante de chirurgie. Isi aminteste momentul decembrie 1989 cu exactitate, cu detasare, cu umor si chiar cu autoironie, definindu-se pe el, cel de atunci, ca fiind un "entuziast naiv". Pe 21 privea, cu speranta, de pe terasa blocului operator, alaturi de personalul de la chirurgie, trecerea manifestantilor pe Bd. 1 Mai, actualmente Ion Mihalache. Se simtea o schimbare majora, lumea era bucuroasa. Seara, acasa, intr-un fel de triunghi al Bermudelor, cum i s-a parut atunci a fi zona in care locuia, in Drumul Taberei - Cimitirul Ghencea, Ministerul Apararii Nationale si Centrala telefonica nr. 2 -, a inceput un schimb de focuri infernal in care nu se stia cine in cine trage. Lui si sotiei le era teama mai ales pentru fetita lor, cu atat mai mult cu cat mai operase niste copii din acea zona impuscati din elicopter. A doua zi, s-a dus la spital unde au inceput sa soseasca ranitii, informeaza Romania Libera.

Japonia la a doua lansare militara in 2011. Japonia a lansat luni 12 decembrie al doilea satelit militar pe anul in curs, la mai putin de 3 luni fata de precedenta lansare (23 septembrie). Este un lucru interesant pentru o tara care a avut o atitudine complet pacifista de la incheierea celui de al Doilea Razboi Mondial ca ambii sateliti pe care ii lanseaza in 2011 sunt unii militari. Aceasta ar putea da de gandit despre ingrijorarile guvernului de la Tokio cu privire la viitorul securitatii din regiune. Lansarea, a 75-a in 2011, s-a facut de la baza Tanegashima Space Center la bordul unei rachete H-2A. Plecata la ora 01:21 UTC, racheta a plasat pe orbita 20 de minute mai tarziu noul satelit japonez IGS 7A (Radar 3) care a primit astfel numarul 37954 in catalogul obiectelor spatiale. Zborul de luni care a purtat indicativul F20 (zborul cu numarul 20 in istoria rachetei H-2A), a folosit varianta H2A202 adica peste configuratia standard a rachetei au fost montate 2 "boostere" auxiliare de tip SRB-A. Capsula protectoare a satelitului a fost una de tip 4S cu un diametru de 4m, scrie Space Alliance.

Cum se explica toleranta Justitiei in cazul Nastase. Intr-o tara in care lipsesc completamente exemplele de virtute, Justitia isi pierde reperele, caci actul de judecata nu este si nici nu trebuie sa fie o aplicare mecanica a legii. Comparatia cu fostul presedinte al Frantei vine de la sine. Mai ales ca sentintele au fost pronuntate in aceeasi zi. Jacques Chirac pentru o vina mai mica a primit doi ani cu suspendare, Adrian Nastase pentru o vina, in aparenta, mai mare a fost achitat. E adevarat ca nu putem spune acum, prin comparatie, care a fost calitatea probelor administrate in instanta si care a fost calitatea reala a marturiilor, dar la nivelul imaginii publice justitia romaneasca s-a dovedit mai toleranta decat cea franceza. Si in Franta exista destui care cred ca sentinta impotriva fostului presedinte a fost prea severa, cu atat mai mult cu cat nimeni nu se indoieste ca favorurile pe care le-a facut fostul primar al Parisului sunt destul de raspandite, anunta Deutche Welle.

Marian Munteanu, omul care a dezamagit o generatie rebela. Legenda Pietei Universitatii s-a retras in lumea sa. Spune ca "democratura" manevreaza oamenii si ca, la noi, statalitatea a fost abandonata. In urma cu 20 de ani, toate ziarele publicau poze cu el pe prima pagina. Azi, refuza sa fie filmat si fotografiat. Cuvintele ii erau ascultate de mii de insi. In prezent mai vorbeste, din cand in cand, doar cu studentii. Avea plete si o figura de Crist. Acum e carunt si tuns scurt. Cearcanele i-au ramas. Multi isi pusesera speranta in el, ca intr-un Mesia. A fost la un pas sa fie linsat in public. Astazi se plimba pe strada nerecunoscut de nimeni. Dupa zece ani a simtit iar tentatia puterii. Asocierea de catre presa a numelui sau cu al unui temut personaj l-a compromis. S-a scris ca a facut avere din afaceri cu armament. Nimeni nu are, insa, dovezi. Are aproape 50 de ani si s-a retras la munte. A fost un simbol al democratiei. Acum e unul al dezamagirii multora. Il cheama Marian Munteanu, informeaza EVZ.

Cititorul de la Basarabasa. Gabriel Brebenar s-a retras la tara, unde da cu coasa, face baie in Cris si citeste. Restul e, oricum, inutil. Si-a publicat "Jurnalul" si l-a cucerit pe Gabriel Liiceanu, care vorbeste despre el ca despre un Cioran care da Parisul pe Coasta Boacii. Randurile urmatoare ii spun povestea. Gabriel Brebenar este un absolvent de filosofie care s-a retras la doar 32 de ani la tara, la Basarabasa, in judetul Hunedoara, ca sa citeasca tot ce s-a scris mai important in ultimii doua mii de ani pe planeta Pamant. Pentru a castiga bani sa isi cumpere macar sosete, da cu coasa, ingrijeste o vaca, Steluta, si tine un jurnal de cititor. Un prim volum din jurnal (caietele 27-38) a fost publicat la Editura Humanitas, in aceasta toamna. Gabriel Liiceanu insusi a scris prefata la "Jurnalul unui cititor" si l-a elogiat pe acest "cititor borgesian". Imaginati-va un Cioran care da Parisul pe Coasta Boacii, ne propune Liiceanu. Nu ne-am imaginat. Am fost sa il intalnim, scrie Adevarul.

Cine face profit din munca detinutilor? Intermediarii folosesc forta de munca ieftina din penitenciare, dar o factureaza dublu Companiei de Autostrazi. Constructorii de autostrazi din Romania folosesc forta de munca ieftina pusa la dispozitie de Administratia Nationala a Penitenciarelor (AND) la realizarea autostrazilor. Potrivit datelor furnizate ziarului Romania libera de catre AND, puscariile asteapta incasari de 1,5 milioane lei in acest an din prestatiile efectuate de persoanele lipsite de libertate la realizarea autostrazilor Constanta-Cernavoda, Deva-Orastie si Arad-Timisoara. Acum trei zile, un autobuz in care se aflau 22 de detinuti de la Penitenciarul Poarta Alba, transportati la munca pe un santier al autostrazii Cernavoda-Medgidia, s-a rasturnat. Purtatorul de cuvant al Penitenciarului Poarta Alba, inspectorul Gabriel Botezan, a precizat ca cei 22 de detinuti sunt in regim semideschis si erau dusi la lucrarile arheologice care se fac pe un tronson al Autostrazii Cernavoda-Medgidia, anunta Romania Libera.