Regele Mihai ii domina pe liderii republicii. Regele Mihai are o cota de incredere de 25,7% in luna decembrie 2011, potrivit sondajului realizat de IMAS pentru ziarul "Adevarul". Popularitatea Maiestatii Sale depaseste cota de incredere cumulata de presedintele Traian Basescu - 12,9% impreuna cu premierul Emil Boc - 9,7%. Regele este depasit, la capitolul incredere, in luna decembrie, doar de presedintele PNL Crin Antonescu, cotat cu 27,1%. Dintre personalitatile masurate de IMAS in 2011, doar Mugur Isarescu, cotat in iunie cu 32,2%, l-a mai depasit pe Rege. Regele Mihai a bulversat ierarhiile politice din Romania anului 2011 printr-un singur eveniment major: discursul tinut in Parlamentul Romaniei pe 25 octombrie cand a implinit 90 de ani, scrie Adevarul.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Comoara Bisericii: 100 milioane de euro ascunsi in padurile Sucevei. 11 ani, 8 luni si 16 zile au trecut de la inceputul celui mai mare razboi dintre Biserica Ortodoxa si Statul roman. Miza este uriasa: o comoara de 2 miliarde de euro, valoarea la care sunt evaluate cele 167.000 ha ravnite de Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor. Razboiul ar mai putea dura ani multi de acum inainte, iar IPS Pimen, care a declansat totul, s-ar putea sa nu-i prinda deznodamantul in viata. Dar Biserica are deja un diamant ascuns in padurile Sucevei, judetul cu cea mai mare suprafata forestiera din Romania. Arhiepiscopia condusa de IPS Pimen administreaza unul dintre cele mai mari ocoale silvice din tara, cuprinzand 10.223 ha de padure. Valoarea de piata a fondului forestier este de circa 100 milioane de euro, fiind practic una dintre cele mai mari afaceri din zona Moldovei. Integral in EVZ.

Revelion la drumul mare. Multe dintre petrecerile organizate in centrul oraselor se anunta a fi spectaculoase. Centrele oraselor vor fi locurile unde romanii vor avea parte gratuit de muzica si distractie in aer liber. Nu peste tot insa. Sunt si orase in care autoritatile locale n-au prevazut in buget bani pentru petrecerile de strada din noaptea dintre ani. Acolo unde au fost programate spectacole, vedetele ajung sa faca naveta intre reprezentatii. Bucurestenii, dar si toti cei care se vor afla in Capitala de Revelion vor avea ocazia sa participe la nu mai putin de trei megapetreceri. Astfel, trecerea dintre ani va fi sarbatorita in pietele Constitutiei si Revolutiei, precum si in Parcul Drumul Taberei din sectorul 6, anunta Adevarul.

"Evele" dictatorilor si tristetea lor. Poate ca Eva Peron, Eva Braun si Inessa Armand - iubita lui Lenin - s-au bucurat de viata alaturi de dictatori. Poate s-au intristat cateodata, umil si in liniste, atunci cand toata lumea le invidia. Incepem cu o femeie draguta, destul de culta, extrem de geloasa, care a crescut, desigur, in umbra unui dictator bine-cunoscut: Eva Braun. Femeia care a fost amanta lui Adolf Hitler si sotia lui in ultimele momente din viata (sotie doar pentru 24 de ore). Uneori, datele personale ale unei asemenea femei parca nici nu mai sunt necesare. Prima imagine care apare in fata ochilor, cand auzi numele ei, este chipul dur impodobit cu mustata mica si dreptunghiulara al lui Hitler. Abia mai tarziu apare, ceva mai in ceata, chipul femeii cu care acest dictator a impartit taina noptilor "cazone". Totusi, stergand usor cu puterea mintii chipul lui Hitler, iese la iveala viata femeii. Continuarea in EVZ.

Marele Vanghelion national. Cat costa "surprizele" pregatite de primari pentru Revelion. Oprisan: "Banii pentru referendum, alocati Revelionului cu artisti din perimetrul international". Trupe internationale, dar si ansambluri folclorice, artificii care danseaza pe muzica, sampanie din partea casei, tuica si vin fiert sunt argumentele cu care primarii incearca sa-si convinga cetatenii, inaintea anului electoral 2012, ca se gandesc la binele lor. Marian Vanghelie a reinviat Vanghelionul, dupa ce anul trecut nu l-a mai organizat din cauza crizei economice, dand astfel semnalul petrecerii nationale. Marian Oprisan si primaria din Focsani au alocat aproximativ 200.000 de euro pentru petrecerea dintre ani organizata in Piata Unirii. "Pentru vrancenii mei, ca merita", se lauda Oprisan. Nici finul presedintelui Basescu, Gheorghe Falca, nu se lasa mai prejos si organizeaza la Arad un Revelion de pomina, relateaza Gandul.

2012: (Nu) E sfarsitul lumii. Potrivit unor oameni foarte invatati - sau ceea ce trece in lumea de azi drept "invatati" -, pe 21 decembrie 2012, dupa calendarul mayas, ar trebui sa se produca o aliniere nemaiintalnita a planetelor ori a galaxiilor, un eveniment care se pare ca va avea cateva consecinte neplacute asupra Terrei, printre care cea mai notabila ar fi sfarsitul lumii. Suntem in masura sa va informam ca, din fericire, sfarsitul lumii se amana la o data ulterioara. Din nefericire, anul 2012 vine cu cateva schimbari politice insemnate printre care nu se va numara insa si sfarsitul crizei, informeaza Romania Libera.

Etica recenta a "tupeului". Dupa un mars alert care a inceput in anul 2000 si s-a incheiat la finele anului 2006, Romania devine membra a UE la 1 ianuarie 2007. Dar dupa 5 ani , ca membra a Uniunii, pozitia Romaniei nu este mai puternica, ci, dimpotriva, mai slaba, de la imaginea publica a romanilor pana la aspecte institutionale foarte precise. Anul 2011 este anul in care Romaniei i se refuza accesul in spatiul de libera circulatie. In ciuda unei mobilizari agresive a diplomatiei romanesti, frizind chiar amenintarile de santaj, mai multe state occidentale se opun admiterii unei tari care produce o "imigratie" masiva, laolalta cu o infractionalitate extrem de vizibila. Din nefericire, dupa 5 ani de zile, o perioada egala cu aceea a pregatirilor de aderare, Romania nu poate fi considerata nici institutional, nici ca imagine publica, o tara cu statut consolidat in Uniunea Europeana. Integral pe Deutsche Welle.

"Protestatarul 2011" in varianta romaneasca. "Protestatarul" a fost declarat personajul central al anului 2011 de revista americana "Time". Va propunem o alternativa autohtona: istoricul rebel Mihai Bumbes. Revista "Time" a declarat personajul colectiv "Protestatarul" drept "Omul Anului 2011" in lume. Cine, cand, unde si de ce a protestat in Romania? Desi nu am avut nici dictaturi de rasturnat, nici nu am trecut dincolo de marginea prapastiei financiare, ca grecii, le avem si noi pe ale noastre. Vi-l propunem, deci, pe Mihai Bumbes, omul revoltat autohton, istoric la baza si protestatar de vocatie. Urmeaza un portret in tuse ample, din care se va afla ce a fost, de fapt, acel "occupy" din noiembrie de la Facultatea de Istorie a Universitatii din Bucuresti, primul protest studentesc organizat in Romania in ultimii - atentie! - 16 ani, relateaza Adevarul.