Mai multi jurnalisti ai televiziunii publice MTV din Ungaria, aflati in greva foamei, au sfidat fortele de ordine. Garzile de securitate din Ungaria nu au reusit sa convinga un grup de persoane aflate in greva foamei sa se retraga de la intrarea principala a televiziunii de stat MTV, relateaza BBC. Cinci manifestanti, intre care si doi angajati ai televiziunii publice ungare, se afla in greva foamei inca de pe 10 decembrie. Angajatii au explicat ca au existat piedici in desfasurarea activitatii lor din partea editorilor care sustin guvernul. Angajatii aflati in greva foamei s-au hranit numai cu ceai si supa, protestul lor facand parte dintr-un sir mai lung de manifestatii impotriva politicii mass-media a guvernului. Doi angajati ai MTV au fost concediati de organizatie in aceasta saptamana. Garzile de securitate au incercat, de asemenea, sa mute tabara din fata sediului televiziunii, alcatuita din cort, scaune si pancarte. Sustinatorii, inclusiv deputatii opozitiei din Partidul Socialist, s-au intalnit cu protestatarii si au ajuns la o intelegere cu sefii postului public de televiziune, tabara protestatarilor fiind mutata cativa metri mai departe, pentru a asigura iesirea in siguranta din cladire in caz de urgenta, scrie BBC.

Presa in diagonalaFoto: Colaj foto

SUA va efectua un turneu diplomatic in Asia, dupa moarte lui Kim Jong-il. Un diplomat american de rang inalt, Kurt Campbell, va efectua la inceputul lui 2012 un turneu in China, Coreea de Sud si Japonia, in cadrul caruia vor fi abordate dosare referitoare la aceasta regiune in urma mortii lui Kim Jong-il, a anuntat joi Departamentul de Stat, citat de AFP. Kurt Campbell, adjunct al Secretarului de Stat pentru Asia de Est si Pacific, va efectua o vizita la Beijing pe 3 ianuarie, la Seul pe 4 ianuarie, iar la Tokyo pe 6 ianuarie, unde va purta discutii "cu privire la ultimele evolutii legate de Coreea de Nord", anunta Departamentul de Stat intr-un comunicat. Washingtonul a anuntat saptamana trecuta ca spera sa coopereze cu Phenianul dupa perioada de doliu urmand mortii lui Kim Jong-il. Departamentul de Stat anunta atunci ca s-au stabilit contacte telefonice prin intermediul misiunii nord-coreene la ONU, canalul utilizat in mod traditional de catre cele doua Guverne, care nu intretin relatii diplomatice. Coreea de Nord se afla intr-o perioada de tranzitie la sefia statului, in urma mortii liderului Kim Jong-il acum 12 zile. Fiul sau cel mai mic Kim Jong-un, in varsta de pana in 30 de ani, a fost desemnat succesor, perpetuand astfel dinastia initiata de bunicul sau Kim Il-sung, fondatorul Coreei de Nord comuniste. Departamentul de Stat a adaugat ca turneul lui Kurt Campbell vizeaza, de asemenea, o abordare a evolutiei situatiei din Myanmar, tara in care regimul aflat la putere a angajat recent reforme in semn de deschidere politica.

Armata SUA a construit o drona dotata cu senzori video de 1,8 gigapixeli. Noi drone asemanatoare unor elicoptere, dotate cu camere de 1,8 gigapixeli, vor fi dezvoltate de armata Statelor Unite, transmite BBC. Armata a declarat ca noua tehnologie promite "o capacitate fara precedent de a urmari si de a monitoriza activitatea de la sol". Armata a mentionat, intr-o declaratie, ca trei dintre dronele echipate cu senzori urmeaza sa fie testate in Afganistan in lunile mai sau iunie. Boeing este primul producator de drone, insa firmele pot licita pentru fabricarea altor modele. "Aceste aeronave vor fi trimise pe teren pe o perioada de pana la un an, ca o modalitalitate de a valorifica lectiile invatate si pentru a fi directionate intr-un program de inregistrare", a afirmat locotenent-colonelul Matthew Munster, manager la o divizie de modernizare a echipamentelor aeriene in cadrul armatei SUA. Sistemele Hummingbird sunt capabile sa decoleze vertical, ceea ce inseamna ca accesul la pista nu mai e necesar, informeaza BBC.

Fostul dictator argentinian Reynaldo Bignone a fost condamnat la 15 ani de detentie pentru crime impotriva umanitatii. Fostul dictator argentinian, generalul Reynaldo Bignone, a fost condamnat, joi, la 15 ani de inchisoare pentru crime impotriva umanitatii intr-un centru de detentie clandestin, in timpul mandatului sau, informeaza CNN. Reynaldo Bignone mai are de executat inca 25 de ani de detentie dintr-un proces anterior. In timpul mandatului lui Reynaldo Bignone, cel putin 22 de persoane au fost rapite si duse in centrul de detentie, aflat in interiorul unui spital si cunoscut sub denumirea de "Cabana de la Spitalul Posadas". Cinci dintre persoanele rapite au fost torturate in timpul detentiei. Bignone a fost arestat anterior si condamnat la 25 de ani de detentie pentru rapirea si torturarea a 56 de persoane, relateaza CNN.

Washingtonul considera "oribile" declaratiile lui Hugo Chavez privind inocularea cancerului. Statele Unite au apreciat joi ca "oribile si condamnabile" declaratiile presedintelui venezuelean Hugo Chavez, care a evocat miercuri o "tehnologie" americana de "inoculare a cancerului", la o zi dupa anuntul potrivit caruia presedinta Argentinei Cristina Kirchner sufera de un cancer, relateaza AFP. "Cu privire la declaratiile lui Hugo Chavez, voi spune pur si simplu ca sunt oribile si condamnabile", a declarat joi Victoria Nuland, o purtatoare de cuvant a Departamentului de Stat, intr-o conferinta de presa. Presedintele venezuelean a evocat miercuri posibilitatea ca Statele Unite sa fi creat o "tehnologie" de "inoculare a cancerului". Chavez, care afirma ca s-a vindecat de un cancer la nivelul zonei pelviene, de care a fost operat in iunie, a subliniat ca nu vrea sa "lanseze acuzatii pripite", dar a insistat asupra caracterului "straniu" al cancerelor de care au suferit presedinti si fosti presedinti sud-americani din 2009 incoace. Presedinta argentiniana Cristina Kirchner a devenit marti cel de al cincilea sef de stat din America de Sud care a fost afectat in ultimii ani de un cancer, dupa brazilienii Luiz Inacio "Lula" da Silva si Dilma Roussef, paraguayanul Fernando Lugo si venezueleanul Hugo Chavez. Washingtonul si Caracasul intretin relatii bilaterale foarte limitate si nu mai au, de anul trecut, ambasadori in cealalta tara. Chavez, aflat la putere din 1999, denunta frecvent acte de ingerinta din partea Statelor Unite in afacerile interne ale tarii sale, acuzand Washingtonul de finantarea opozitiei fata de Guvernul sau.