"Niciodata nu am stiut mai multe despre creier si bolile sale". Aiudul e un mic orasel sasesc pe care il poti traversa in maximum zece minute, insa aici se intoarce din cind in cind sa-si viziteze familia tinarul cercetator roman Sergiu Pasca, postdoc in prestigiosul laborator al Dr. Dolmetsch de la Universitatea Stanford. La doar 29 de ani, Sergiu se poate lauda ca fiind prim autor al unuia dintre cele mai importante studii despre cauzele autismului, publicat recent in prestigioasa revista Nature Medicine. Descoperirea a facut vilva peste Ocean fiind prima in care cercetatorii au reusit sa studieze neuronii pacientilor cu autism si sa testeze o substanta capabila sa schimbe defectele constatate, relateaza Dilema Veche.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Armata Romaniei, castigatorul anului 2011. Partenerii externi au numai cuvinte de admiratie si de lauda pentru militarii romani prezenti in teatrele de operatiuni de pe glob si considera ca Armata Romaniei a devenit un corp de elita, cu adevarat profesionist. Desi criza a muscat si din bugetul alocat apararii, nici un om nu a plecat din Armata in anul care se incheie. Problema spinoasa a pensiilor s-a rezolvat mai mult decat onorabil. 88% dintre romani au incredere in militari, procent care situeaza armata pe un onorabil loc doi in preferintele lor legate de institutiile fundamentale. Iata cateva argumente pentru care EVZ considera ca Armata Romaniei merita respectul tuturor si titlul de castigator al anului 2011. Integral in EVZ.

Ce aduce anul 2012 pentru Europa? Noul an, 2012, incepe asa cum s-a incheiat cel vechi, cu un summit de criza. Pe 30 ianuarie, sefii de stat si de guvern ai UE se intrunesc la Bruxelles in prima lor reuniune la varf din 2012. Astfel de summit-uri sunt programate lunar pana la rezolvarea crizei datoriilor. Sub conducerea cancelarei germane Angela Merkel si a presedintelui Frantei Nicolas Sarkozy urmeaza a fi elaborat acordul de uniune fiscala, din care Marea Britanie nu va face parte. Acordul urmeaza sa intre in vigoare in cursul anului 2012, scrie Deutsche Welle.

Beretele verzi. La vanatoare de talibani prin muntii afgani. Oasele lor jaloneaza Europa din Caucaz si Crimeea, pana in Muntii Tatra. Numai in al Doilea Razboi Mondial, 74.208 dintre ei au facut suprema jertfa pe campurile de bataie. In ultimii cinci ani, alti opt au cazut la datorie, la mii de kilometri departare de tara. Ii vezi rar, la defilari, cand politicienii se mandresc cu ei si ii scot pe strada. Sau, cand sunt decorati post-mortem. Altfel, ii gasesti doar in cazarmile lor de la poalele Carpatilor. Pana nu demult, sosetele albe, rasfrante peste carambul bocancilor, ii faceau de neconfundat. Uniforma li s-a schimbat de multe ori in aproape un secol de existenta. La un singur lucru n-au renuntat, in ruptul capului: la schiurile din lemn. Au fost chiar si desfiintati de rusi, care s-au razbunat astfel pentru neputinta de a-i invinge. Continuarea in EVZ.

Cine sunt cei cinci teroristi Al Qaeda care au tranzitat Romania. Acuzatii DIICOT: rapiri, crime, tortura, atacuri armate impotriva trupelor americane. Manaf Khalif Asi Sanad Al Karboului a fost emir al Al Quaeda in perioada 2003-2006 si fost implicat in mai multe atacuri impotriva trupelor americane. Omar Farid Ahmed Al Uwaid Al Karbouli i-a ajutat pe mujahedinii din Irak. Omar Kh. Asssey ataca convoaiele miliatre americane in Falujjah si a fost acuzat ca a torturat un cetatean iordanian, care lucra pentru armata americana. Muntasier Kh. Aassi se ocupa de uciderea irakienilor acuzati ca au colaborat cu armata americane. Procurorii DIICOT au trimis in judecatape irakianul Al Dulaimi Ali Asae Mohamad, acuzat de legaturi cu organizatia terorista Al Qaeda, informeaza Adevarul.

Adrian Iovan. O viata ca-n filme: aventurile unui pilot monden care a ucis un borfas. A avut o viata ca-n filme. Cand era mic vroia sa se faca gunoier sau pompier. A pus piciorul pe toate continentele, cu exceptia Antarcticii si Australiei. Unde a ajuns cu Boeingul pilotat de el. S-a insurat cu o femeie celebra si bogata. A aparat-o cu arma in mana, cand s-a trezit, noaptea, cu un individ in dormitor. L-a impuscat pe loc si nu regreta absolut deloc. A fost primul beneficiar al legii care reglementa autoapararea. Aviatorul are 53 de ani. Zeci de mii de ore le-a trait in vazduh, majoritatea la peste zece mii de metri altitudine. Statul i-a luat 85% din pensie. Cand se intampla cate un eveniment aerian il vezi mereu, la televizor, informeaza EVZ.

Cine este irakianul judecat in Romania pentru sprijinirea terorismului. Irakianul Mohamad Al Dulaimi, trimis in judecata de procurorii DIICOT pe final de an pentru favorizarea mai multor membri ai organizatiei teroriste Al Qaida, are puternice conexiuni cu mafia din justitia romana, el fiind arestat in 2008 si pus liber foarte repede. Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Structura Centrala au anuntat vineri ca l-au trimis in judecata pe Mohamad Al Dulaimi, cetatean irakian, pentru savarsirea infractiunii prev. de art. 33 alin. 1 lit. c din Legea 535/2004 privind prevenirea si combaterea terorismului, adica pentru ca a gazduit si sprijinit pentru a intra in tara mai multi membri ai Al Qaida, scrie Romania Libera.