Povesti de pe front. 100 de euro ca sa intalnesti moartea in fiecare zi. Soldatii romani care merg in Afganistan spun ca este nevoie de ei acolo. Insa a doua lupta dupa razboi o dau acasa, cand trebuie sa-si revina psihic. Clima insuportabila, praful pe care-l simti intens cand respiri, apoi teama de moarte, care pluteste la tot pasul in atmosfera de front, sunt primele probleme pe care le intalneste fiecare soldat in Afganistan. Frica de scorpioni sau de serpii veninosi pare o copilarie. De acestia te poti feri - "scuturi bocancii de serpi sau de paianjeni imensi si ii faci mascote", povesteste maiorul Sebastian Cucos, fost sef al detasamentului de jandarmi care s-a intors din Afganistan la sfarsitul lunii noiembrie. Dar merita 100 de euro fiecare zi in care vezi moartea cu ochii, relateaza EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Cum a ajuns sa primeasca titlul de "Sir" din partea Reginei Marii Britanii un fost inginer din economia socialista. George Iacobescu ne-a explicat, in 2007 - cu patru ani inainte de a primi titlul de "Sir" de la regina Marii Britanii, Elisabeta a II-a - cum a ajuns din pozitia de inginer angrenat in economia socialista la cea de presedinte si director executiv al grupului Canary Wharf. "Regimul comunist a avut o influenta importanta in alegerea carierei. Bunicul meu care mi-a fost un far calauzitor a fost avocat si ziarist la Adevarul. A trait in mizerie multi ani, pana cand unul din fostii sai studenti, ajuns ministru, i-a dat o pensie. Tatal meu a fost medic hematolog si unul dintre inventatorii trombinei. Cand a murit, la 56 de ani, din averea agonisita reusise sa isi cumpere o Dacie", informeaza Romania Libera.

Povesti de peste Ocean. Studentii romani vor la munca in America. Aproximativ 4.000 de studenti au plecat vara trecuta sa munceasca pentru cateva luni in Statele Unite, potrivit datelor Biroului de Presa al Ambasadei Statelor Unite la Bucuresti. Daca unii si-au pus in cap sa stranga dolar dupa dolar, altii recunosc cu seninatate ca s-au intors cu povesti, si nu cu bani. Orisicum, spun ei, experienta, buna, rea, cum o fi fost, merita drumul epuizant cu avionul. In birourile firmelor care recruteaza forta de munca sezoniera pentru americani deja e aglomerat, desi ultima tura de studenti s-a intors cam acum o luna jumatate. Au oferte ieftine pentru dosare, dar si cele mai bine platite joburi, scrie EVZ.

Ghid pentru pedepsirea corecta a coruptilor. Daca s-ar aplica recomandarile Inaltei Curti, coruptii cu functii si "baietii de milioane" n-ar mai fi condamnati la inchisoare cu suspendare. Un grup de judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a redactat, in urma cu doua luni, o serie de recomandari privind individualizarea pedepselor aplicate coruptilor. Ghidul cu pricina a fost transmis magistratilor, insa din analiza ultimelor condamnari ale anului trecut pentru fapte de coruptie nu rezulta ca toti judecatorii sunt dispusi sa tina cont de acele recomandari. Integral in EVZ.

Cea mai incremenita zona din Capitala. Am intrat in 2012, iar lucrarile din centrul istoric nu s-au incheiat. In schimb, edilii, proprietarii cladirilor respective, au inceput deja sa faca promisiuni, dar fara a da termene si detalii concrete. "Daca terminam sa lucram la strazi, pana la sfarsitul anului (2011 - n.r.) ne apucam de fatade. Sigur, si in functie de dimensiunea financiara, de banii pe care ii avem la dispozitie. Nu prea multi, nici nu exageram, ca sunt atatea lucrari de investitii", a spus recent primarul Sorin Oprescu. In alte cazuri, primaria a scapat mai ieftin pentru ca actualii ocupanti ai spatiilor s-au ocupat si de refacerea fatadelor. Continuarea in Romania Libera.

Discursul de Revelion trece pe online. Traian Basescu a renuntat, de doi ani, sa mai tina obisnuitul discurs de Anul Nou, preferand un mesaj pe site-ul Administratiei Prezidentiale. Lui Traian Basescu ii plac discursurile. Mai ales cele tinute in fata unor mari mase de oameni. Intre 2004 si 2009, Basescu si-a petrecut revelioanele in piete publice, tinandu-si speech-ul liber si, la final, stropind cu sampanie din buza scenei. Chiar si pe vremea cand era doar primar general al Bucurestiului onora trecerea anului cu cateva vorbe vesele, din popor. De doi ani incoace, insa, Basescu isi petrece Revelioanul la Predeal si nu mai spune nimic. Lasa doar cate un comunicat pe site-ul Administratiei Prezidentiale, relateaza Adevarul.

Danemarca a preluat presedintia prin rotatie a UE. Ce valoare mai are astazi aceasta functie? La 1 ianuarie Danemarca a preluat presedintia Consiliului European. Intre timp a fost insa creata functia de presedinte permanent al Consiliului, ocupata de Herman van Rompuy, iar cancelarul german, Angela Merkel, si presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, isi impun revendicarile la nivelul UE si in afara acestui cadru institutional. Danemarca nu are deci mari sanse sa devina vioara intai la nivel comunitar pe durata urmatoarelor sase luni. Cu jumatate de an in urma, Danemarca avea inca o proasta reputatie in Europa. Vara trecuta, guvernul liberal-conservator aflat in acel moment la putere, reintrodusese controalele la frontiera, in ciuda faptului ca Danemarca face parte din spatiul Schengen, scrie Deutsche Welle.

Horatius Dumbrava, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii: "Coruptia si indecenta unor magistrati afecteaza credibilitatea Justitiei". Peste aproximativ o luna, Comisia Europeana anunta rezultatele noului raport interimar pe justitia din Romania in cadrul asa-numitului Mecanism pentru Cooperare si Verificare (MCV) impus din 2007. Daca progresele sunt suficiente, in vara lui 2012, am putea asista la ultimul raport. Implicit, Olanda ar fi multumita si Romania ar putea sa primeasca si unda verde pentru aderarea la Schengen. Suntem pe aproape? Nu tocmai. Presedintele CSM, Horatius Dumbrava, a vorbit de mai multe ori cu expertii Comisiei Europene in aceasta iarna. Integral in Adevarul.