​Norvegia: Expertii contesta diagnosticul initial in cazul Anders Breivik si spun ca acesta nu sufera de schizofrenie. Expertii care se ocupa de monitorizarea lui Anders Breivik, autorul sangeroaselor atacuri din 22 iulie din Norvegia, sunt de parere ca acesta nu sufera de o boala psihica, contrar diagnosticului enuntat de o comisie medicala numita de justitia norvegiana, informeaza BBC. Echipa de experti a dat acest verdict dupa ce l-a monitorizat pe Breivik in inchisoare, a declarat procurorul care a prezentat raportul instantei de judecata. Concluzia raportului psihiatric din 29 noiembrie a stabilit faptul ca Anders Breivik sufera de schizofrenie paranoida. De asemenea, cei doi psihiatri au ajuns la acest rezultat dupa ce l-au intervievat pe Breivik de 13 ori. Raportul arata ca Breivik a trait "in propriul univers imaginar, in care toate gandurile si faptele sale sunt ghidate de iluzii". Echipa de psihiatri care l-a evaluat pe Breivik in inchisoare a contestat multe dintre concluziile initiale in cazul norvegianului. Aceeasi echipa este de parere ca Breivik nu sufera de psihoza sau schizofrenie, iar acesta nu are nevoie de medicamente. In plus, echipa considera ca exista sanse mici ca Anders Breivik sa se sinucida. Instanta de judecata va decide in urmatoarele saptamani daca Breivik va fi supus unei noi evaluari psihiatrice.

Presa in diagonalaFoto: Colaj foto

SUA nu a decis inca eliberarea detinutilor din inchisoarea de la Guantanamo, in urma discutiilor cu Afganistanul. SUA nu a decis inca daca ii va elibera pe detinutii din inchisoarea de la Guantanamo in vederea accelerarii negocierilor de pace cu talibanii afgani, a declarat miercuri, la Washington, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Victoria Nuland, citata de AFP. "In ceea ce priveste Guantanamo, pur si simplu nu a fost luata nici o decizie de eliberare", a afirmat purtatorul de cuvant. Talibanii si-au exprimat marti dorinta de a avea un birou politic in afara Afganistanului, care sa se ocupe de negocierile de pace, un prim pas istoric, dupa zece ani de conflicte cu guvernul de la Kabul si aliatii sai din cadrul NATO, intre care si SUA. Ei cer, totusi, in schimb eliberarea prizonierilor talibani inchisi in baza americana de la Guantanamo din Cuba. Intrebata daca guvernul afgan a adresat, la randul sau, o cerere de eliberare a detinutilor, Victoria Nuland a refuzat sa dea detalii cu privire la discutiile cu Afganistanul. "Ar fi contraproductiv", a precizat Nuland.

Barack Obama va contribui la adoptarea unor strategii "realiste" ale armatei americane. Presedintele Barack Obama se va alatura comandantilor de top ai Pentagonului pentru a dezvalui o viziune "mai realista" pentru armata americana, inclusiv reducerea numarului de forte de la sol ca urmare a unui buget restrans, informeaza Reuters. Secretarul american al Apararii, Leon Panetta, si generalul Martin Dempsey, din cadrul Departamentului de Aparare, vor sustine o conferinta de presa privind interesele de securitate ale Statelor Unite si revizuirea strategica a acestora. Noua strategie militara va include investitii militare in Asia, precum si imbunatatirea fortelor aeriene si maritime ale SUA, reducandu-se, totodata, ritmul de crestere a bugetelor Pentagonului. SUA urmareste, de asemenea, sa se bazeze din ce in ce mai putin pe trupele de la sol in misiunile americane din strainatate.

Un baiat din Indonezia risca cinci ani de inchisoare dupa ce ar fi furat pantofii unui politist. Cazul unui baiat de 15 ani din Indonezia, acuzat ca ar fi furat incaltamintea unui ofiter de politie, a starnit un val de proteste in randul studentilor si activistilor, care au cerut eliberarea suspectului, identificat doar ca A.A.L., relateaza The New York Times. In semn de protest, manifestantii au renuntat la vechea incaltaminte si si-au asezat slapii in fata Comisiei Nationale pentru Protectia Copilului. Cazul baiatului a devenit un subiect intens dezbatut in randul retelelor de socializare inca din 29 decembrie. Organizatorii protestului si-au propus sa colecteze 1000 de perechi de sandale in semn de protest fata de acuzatiile ofiterului de politie, insa numarul acestora a ajuns la 1200 pana miercuri. Secretarul Comisiei Nationale pentru Protectia Copilului, Muhammad Ikhsan, a declarat ca protestul reprezinta un efort de imbunatatire a procesului legislativ, astfel incat copiii sa nu fie transformati in criminali in cazurile de infractiuni minore. El a mai spus ca organizatorii marsului planuiesc sa trimita sandalele ofiterului de politie, adaugand ca publicul ii va oferi si mai multe, in cazul in care acesta se va simti nedreptatit.

Piromanul care a declansat mai multe incendii la Hollywood a fost gasit vinovat de 37 de capete de acuzare. Un barbat din Germania a fost acuzat de 37 de capete de acuzare pentru incendierea mai multor locuinte din Los Angeles, in perioada Anului Nou, relateaza Reuters. Harry Burkhart, in varsta de 24 de ani, a fost acuzat de incendierea a 13 zone din Los Angeles. Vineri noaptea, suspectul ar fi declansat 21 de incendii la Hollywood, avariind cateva masini parcate in zona. Flacarile s-au extins si au cuprins in parte si cladiri din apropiere. Una dintre acestea era vila lui Jim Morrison, solistul de la The Doors. In cateva cartiere, furnizarea cu curent electric a fost afectata. Pe langa doua persoane ranite in cursul incendiilor, pagubele materiale s-ar ridica la circa trei milioane de dolari.