Strict autentic: ultimul roman in viata care n-a aflat de teapa "scrisorii nigeriene". Tudor P. are 32 de ani, este inginer la Iasi, necasatorit si, in general, un tip blajin. Profilul perfect pentru a pica intr-una dintre cele mai cunoscute tepe din lume: "Scrisoarea nigeriana". Pare greu de crezut, dar inca mai sunt naivi care nu-si pot reprima .... ispita: "Si daca e adevarat?". In acest caz, Tudor P. s-a purtat lasat pe valurile fanteziei, indragostindu-se de frumoasa negresa pe care o vedea in pozele primite. Totul e strict autentic. A inceput in august 2010. Mailul pe care l-a primit parea lovitura secolului. O anume Viviene Utazi ii scria ca este mostenitoarea unei averi de 2,9 milioane de dolari si ca ii va da 10% din acesti bani daca o ajuta sa evadeze dintr-o tabara de refugiati din Senegal, relateaza EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

O noua rascruce pentru Justitie. Ce drum aleg sefii magistratilor? Membrii Consiliului Superior al Magistraturii si-au ales vineri presedintele si vicepresedintele - Alina Ghica si Oana Haineala. Aceste alegeri sunt importante prin prisma reformelor mult asteptate in justitie. Cele doua magistrate alese in functiile de conducere si reprezentare vor avea de ales intre a continua reformele incepute cu mare greutate de fosta conducere sau sa se intoarca la practcile tandemului Dan Lupascu-Lidia Barbulescu, din anturajul carora face parte Alina Ghica. Acestia s-au opus reformelor si i-au protejat pe magistratii corupti, scrie Romania Libera.

Raj Tunaru. Amintiri din puscariile americane. S-a nascut la Tantareni, Gorj, si a fost vagonetar in minele de carbune din Valea Jiului, chelner si barman pe litoral, revolutionar in '89, administrator si proprietar de hotel si deputat de Tulcea, fara sa fi trecut vreodata prin Delta. Olteanul a candidat la presedintia Romaniei si, de pe urma unui scandal amoros, a facut aproape patru ani jumate de puscarie in America. A trait ce vazuse doar in filme: batai, crime, droguri, traficanti, homosexuali si mafioti. Un pumn in cap l-a invatat ca n-are voie sa se joace cu negri. L-au prins in lanturi de maini si de picioare. A invatat sa se uite in urma daca tine la viata. A fost multimilionar si a scapatat. Integral in EVZ.

Cum a aratat ziua de Boboteaza pe Dealul Patriarhiei. 6.000 de litri de agheasma au fost impartiti celor 3.000 de credinciosi care au asistat la slujba oficiata de Patriarh. Mii de bucuresteni s-au strans vineri pe Dealul Patriahiei pentru a asista la slujba de Boboteaza oficiata de Patriarhul Daniel, dar si pentru a duce acasa "agheasma mare", apa sfintita despre care traditia ortodoxa spune ca aduce sanatate si sterge pacate. Cele doua cozi din jurul recipientelor in care se aflau 6.000 de litri de apa au inceput sa se formeze inca de la primele ore ale diminetii. Primii ajunsi spun ca au urcat dealul pe la opt-opt si jumatate. In ciuda ploii mocanesti, oamenii nu s-au plans si au povestit ca o data pe an este "o onoare" sa astepti la rand pentru a primi un pet de 0,5 litri de agheasma. Continuarea in Gandul.

Elena Ceausescu juca, de ziua ei, in propriul film. "La multi ani, mult stimata si iubita tovarasa Elena Ceausescu!"... Este urarea pe care "intaia femeie a tarii" o auzea din plin la fiecare 7 ianuarie din anii dictaturii comuniste. O urare cu care se obisnuise acest personaj caruia prezentul i-a adaugat si alte valente necunoscute. Ziua de nastere a Elenei Ceausescu parea la fel in fiecare an: o aniversare pregatita din timp, telegrame si scrisori de felicitare, cadouri extravagante... De fapt, ziua de 7 ianuarie era mult mai mult, era precum un film rar si de colectie, sau precum o piesa de teatru buna pentru un public restrans. "Elena Ceausescu a fost cea mai buna actrita a mea", isi aminteste cineastul Pantelie Tutuleasa, fost operator de film al familiei Ceausescu, scrie EVZ.

Povestea unui "camarad"- erou din Afganistan. "Orice s-ar intampla, trebuie sa cauti puterea in tine, sa mergi mai departe", este indemnul pe care il transmite Laurentiu Serban, militar decorat pentru acte de eroism in Afganistan. A ramas fara un picior, in 2006, incercand sa-si salveze camarazii aflati in pericol de moarte. Dupa accident, a pus bazele unei asociatii caritabile pentru ajutorarea militarilor romani. "Dupa accident n-am mai putut sa plang", marturiseste Laurentiu Serban. Pune pe laptop chiar filmuletul incidentului din 2006, din Afganistan. Se vad cateva transportoare blindate. Se intorceau dintr-o misiune de patrulare. Una dintre camerele de filmat era montata pe un blindat. Soldatii romani si canadieni din patrula erau la mica distanta de baza militara din Kandahar. Deodata, se vede blindatul din fruntea coloanei in flacari. Blindat romanesc, informeaza Romania Libera.

Cum se distrau romanii odinioara. Istoricul Adrian Majuru documenteaza in cartea sa o epoca neatinsa de globalizare, in care oamenii se simteau bine in orasele lor. "Weekend Adevarul" continua seria articolelor care prezinta fragmente din cartile Editurii Adevarul lansate la Targul Gaudeamus din toamna anului trecut. Intertitlurile apartin redactiei. "Un pariu delicat si curajos, o carte care se citeste cu placere", spunea Adrian Cioroianu despre volumul "Cum se distrau romanii odinioara", de Adrian Majuru. Cartea documenteaza mai ales perioada interbelica a istoriei Romaniei, iar Adrian Majuru povesteste "cu zambetul pe buze" si cu acuratete documentara despre felul in care traiau romanii pe-atunci. Integral in Adevarul.

Presedintele apara piata libera in detrimentul culturii. Senatul a adoptat in 7 decembrie o lege care obliga televiziunile sa rezerve "saptamanal cel putin 120 de minute pentru emisiuni sau stiri cu continut cultural sau educativ, exceptand intervalul orar 1:00 - 7:00. "Noutatea importanta consta insa nu in enuntul general, ci in definirea precisa a ceea ce se intelege prin "emisiuni cu caracter cultural sau educativ". Pentru prima data in legislatia romaneasca recenta se impune o definitie conservatoare a culturii, preocupata cu precadere de protejarea canonului clasic al culturii europene si nationale. Potrivit legii votate de toate grupurile politice, televiziunile ar trebui sa difuzeze concerte sau recitaluri de muzica clasica si contemporana culta, spectacole de opera, emisiuni de istoria muzicii, ar trebui de asemenea sa prezinte colectiile unor muzee, opere de arta, emisiuni de istoria artelor plastice, piese de teatru prezentate intr-un cadru critic, emisiuni de istoria arhitecturii, a cinematografiei, spectacole de dans si balet, dar si emisiuni de stiinta, relateaza Deutsche Welle.

Talmes-balmes in actele E.ON Romania si GDF Suez. Mii de kilometri de retele de gaze au disparut fara urma. Documentele transmise de GDF Suez si E.ON catre Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) din cadrul Ministerului Economiei arata ca investitorii nu si-au realizat obligatiile din contractele de privatizare ale Distrigaz Sud, respectiv Distrigaz Nord, potrivit raportului pentru 2010 al Curtii de Conturi. In actele transmise de cei doi investitori catre OPSPI exista neconcordante cu privire la date precum lungimea conductelor modernizare si a numarului de statii din proprietatea companiilor, se precizeaza in raport, informeaza Adevarul.