Ban Ki-Moon: Iranul trebuie "sa dovedeasca ca programul sau nuclear are scopuri pasnice". Secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon, a cerut, vineri, intensificarea eforturilor pentru reducerea tensiunilor dintre Iran si tarile occidentale, subliniind ca Teheranul trebuie "sa dovedeasca ca programul sau nuclear are scopuri pasnice", informeaza AFP. Cele doua parti ar trebui "sa faca tot posibilul pentru a aplana tensiunile din regiune, sa incerce sa rezolve orice problema, sa impace toate opiniile divergente cu ajutorul dialogului si prin mijloace pasnice", a declarat Ban Ki-Moon jurnalistilor. El s-a declarat, de asemenea, ingrijorat de raportul Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) din luna noiembrie a anului trecut, potrivit caruia Iranul lucreaza la dezvoltarea de arme nucleare. In consecinta, secretarul general al ONU a mai cerut guvernului iranian sa dovedeasca natura programului sau nuclear.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Marina Regala Britanica va trimite cea mai puternica nava in Golful Persic. Dupa ce Iranul a amenintat ca va bloca Stramtoarea Ormuz, comandantii navali britanici considera ca trimiterea navei HMS Daring, un distrugator de Tipul 45, va transmite un mesaj important iranienilor datorita capacitatilor sale de atac si a tehnologiei superioare la nivel mondial existente pe o nava de razboi, relateaza The Telegraph. Ministrul Apararii, Philip Hammond, a avertizat public Iranul ca orice incercare de blocare a Stramtorii Ormuz va fi "ilegala si lipsita de succes". Potrivit Daily Telegraph, nava HMS Daring a fost dotata cu o noua tehnologie, capabila sa doboare orice racheta din arsenalul iranian. Nava de razboi, care valoreaza un miliard de lire sterline, va parasi Portsmouth miercurea viitoare, la bordul sau aflandu-se unul dintre cele mai sofisticate radare de la nivel mondial, capabil sa detecteze amenintari precum avioane de lupta sau rachete. HMS Daring, avand un echipaj format din 190 de persoane, va tranzita Canalul Suez si va intra in Golf la sfarsitul acestei luni, pentru a inlocui actuala fregata britanica. Philip Hammond a declarat ca "prezenta navei britanice in Golful Persic" a fost "esentiala pentru mentinerea comertului international in Stramtoarea Ormuz". O sursa din Marina Regala a indicat faptul ca mai multe nave britanice ar putea fi trimise in Golf, in cazul in care va fi necesar.

Noul premier al Jamaicai cere transformarea insulei in republica. Noul prim-ministru jamaican, Portia Simpson Miller, intentioneaza sa transforme insula in republica, prin eliminarea Reginei Elisabeta de la sefia statului, scrie BBC. In discursul inaugural, Portia Miller a declarat ca a venit timpul ca Jamaica sa se rupa de monarhia britanica si sa aiba propriul presedinte. Anuntul noului premier marcheaza 50 de ani de independenta pentru Jamaica fata de Marea Britanie. "O iubesc pe Regina, este o doamna frumoasa si, dincolo de faptul ca este o doamna frumoasa, este o doamna inteleapta si extraordinara", a declarat Miller, dupa depunerea juramantului. "Insa cred ca a venit timpul", a mentionat noul prim-ministru. "Pe masura ce sarbatorim realizarile ca natiune independenta, acum avem nevoie sa completam acest ciclu de independenta", a adaugat Miller. Ca raspuns, un purtator de cuvant al Palatului Buckingham a declarat ca "problema sefului de stat al Jamaicai este o chestiune ce tine exclusiv de guvernul si poporul jamaican". Simpson Miller, in varsta de 66 de ani, a devenit pentru a doua oara prim-ministru, dupa ce Partidul National Popular a castigat alegerile din 29 decembrie. Noul premier planuiesre sa revigoreze economia insulei, care se confrunta cu o saracie generalizata, somaj ridicat si datorii uriase.

Premierul Boiko Borisov a negat iminenta unui atac terorist in Bulgaria pus la cale de gruparea Hezbollah. Premierul Bulgariei, Boiko Borisov, a cerut vineri mass-mediei sa nu mai publice informatii senzationale cu privire la iminenta unui atac terorist in tara, informeaza Novinite. Declaratiile prim-ministrului bulgar au venit ca reactie in urma unor rapoarte in care se spunea ca Israelul a avertizat Bulgaria in ceea ce priveste un posibil atac terorist. Presupusele atacuri teroriste ar fi avut legatura cu aniversarea mortii unui militant libanez, liderul grupului Hezbollah, Imad Mughnieh, care a murit pe 12 februarie 2008. "Bulgaria are relatii remarcabile cu lumea araba, in afara faptulului ca, o zi mai devreme, i-am invins pe ambasadorii arabi intr-un meci de fotbal", a declarat Boiko Borisov.

Marina americana a eliberat 13 iranieni tinuti ostatici de piratii somalezi. Un vas de lupta american a salvat 13 marinari iranieni care erau tinuti ostatici de catre pirati, in Marea Arabiei, a anuntat vineri Pentagonul, preluat de Reuters. Vasul american face parte din grupul de lupta pe care iranienii l-au avertizat recent sa nu se intoarca in Stramtoarea Ormuz. "Iranienii si vasul traditional dhow pe care se aflau au fost eliberati si sunt in drum spre casa", a declarat capitanul John Kirby, un purtator de cuvant al Departamentului american al Apararii. Iranienii au fost tinuti ostatici timp de mai multe saptamani. Kirby a spus ca USs Kidd a capturat 15 pirati, despre care se crede ca sunt de origine somaleza. Piratii sunt arestati la bordul portavionului USS John C. Stennis.