Cum arata Pasajul Pipera vazut din aer. In ce stadiu se afla proiectul care trebuia finalizat acum trei luni. Pasajul Pipera, care are o lungime totala de 1,5 kilometri si o latime de 34 de metri, va fi deschis in perioada urmatoare, lucrarile de supralargire ale soselei Pipera si cele de supratraversare ale Bulevardului Barbu Vacarescu si a Caii Floreasca fiind finalizate. Valoarea totala a proiectului este de 120 de milioane de lei, la care s-au adaugat si cheltuieli de aproximativ 11 milioane de lei legate de exproprierile facute pentru realizarea lucrarilor de constructie, respectiv circa 31 de milioane de euro in total. Initial, in proiect era prevazuta si o bretea care sa faca legatura intre pasaj si Calea Floreasca, la ea renuntandu-se ulterior, in luna iunie 2011, din cauza faptului ca reprezentantii Primariei Capitalei nu au avut suma necesara pentru a despagubi firma Lukoil pentru terenul de care aveau nevoie pentru construirea arterei de circulatie respective. Lucrarile, realizate de catre companiile PA&Co International SRL si F. Kirchoff Streinbau GmbH Co KG, au inceput in luna martie 2010 si ar fi trebuit sa fie finalizate pana in luna septembrie a anului trecut, anunta Gandul.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Am luat o transa FMI de la pompa! Cartelul romanesc al benzinei, cea mai mare amenda din UE. Companiile petroliere vor trebui sa plateasca statului roman o amenda de circa 205 milioane de euro pentru ca s-au inteles intre elesa scoata de pe piata un sortiment de benzina. Ieri a fost o zi de doliu pe piata petroliera romaneasca, dar una cu lauri pentru autoritatile statului. Intr-o conferinta de presa sustinuta cu sala arhiplina si peste 50 de jurnalisti veniti cu toata artileria grea sa transmita in direct marea stire, presedintele Consiliului Concurentei a anuntat triumfator ca, in sfarsit, se da verdictul in cazul unei anchete incepute acum sase ani. Cele sase companii petroliere de pe piata romaneasca au primit amenzi de 890 de milioane de lei in total, adica 205 milioane de euro, pentru ca s-au inteles intre ele sa scoata de pe piata un sortiment de benzina, Eco Premium, informeaza Adevarul.

Ce-i asteapta pe profesori in 2012. Cum vor putea ocupa un post fara titularizare, dar cu examen. Examenul de titularizare va deveni amintire din anul scolar 2012-2013, cand cadrele didactice se vor angaja pe baza de concurs, asa cum se intampla si in alte domenii. Dupa rezultatele dezastruoase de la examenele de titularizare din ultimii ani, Ministerul Educatiei a schimbat modul in care se ocupa locurile de profesori si invatatori. Cei care vor sa lucreze in invatamant sau sa isi gaseasca un post mai bun vor fi nevoiti sa sustina un concurs la unitatile scolare care au posturi disponibile. Ei vor semna un contract de munca direct cu scoala respectiva, iar acesta poate fi pe o perioada determinata, stabilita de consiliul de administratie al unitatii. Legea Educatiei stabileste criteriile pe care trebuie sa le indeplineasca fiecare candidat la un post - sa aiba studii superioare in specialitatea respectiva, un master didactic de doi ani si un stagiu practic de un an, sub supravegherea unui profesor mentor. Cei interesati vor putea consulta lista cu posturile disponibile la sediile inspectoratelor scolare si ale unitatilor de invatamant, scrie Romania Libera.

Fuga de Bucuresti. Oamenii care au dat capitala pe Sibiu. Nu m-as muta niciodata din Bucuresti. Nu ca-mi place prea tare orasul, dar ceva din sentimentul de a fi "in miezul lucrurilor" s-ar pierde definitiv daca as pleca de-aici. Insa dupa ce mi-am petrecut ultimele zile vorbind cu oameni care au decis sa se decupleze de la aparatele care-i tin legati de capitala am reusit sa-mi fac o imagine despre ce inseamna viata departe Bucuresti. Nu ma grabesc sa-mi fac bagajele, dar am priceput ce i-a facut pe cativa dintre noi sa spuna "Gata, plec de-aici". La prima vedere, motivele care i-au imboldit sa plece par marunte: ce-i asa de rau ca auzi mereu vrajba dintre vecinul de deasupra si consoarta lui? Chiar daca tine mai mult de o iarna. Te obisnuiesti. Si ce mare chestie ca pustanii de cartier trag de doua ori pe saptamana cate o betie in scara blocului? Dar mi-a picat fisa cand mi-am imaginat cum ar fi sa nu mai aud, macar o noapte, sforaitul vecinului de dedesubt, anunta Great News.

CEDO nu poate clarifica raspunderile morale. Sentinta CEDO privind reducerea salariilor bugetarilor cu 25% a reactivat o dezbatere politica care se complace pe mai departe intr-o grava confuzie morala. Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a respins la sfarsitul anului trecut cererile facute de doi reclamanti romani care s-au adresat Curtii impotriva reducerii salariilor din sistemul public cu 25%. Sentinta aceasta cu totul neinteresanta pentru jurisprudenta CEDO conteaza insa foarte mult in Romania. Ea atinge nervul sensibil al unei dezbateri sociale cu implicatii majore. Sindicatele si Opozitia au pretins ca reducerea salariilor ar reprezenta nu doar o forma de violenta politica, ci si o incalcare a drepturilor omului. Ulterior incurajati de acest masiv discurs public, doi functionari de la primaria din Chisinau-Cris, Felicia Mihaies si Adrian Gavril Sentes, dupa ce au pierdut toate procesele in tara, au reclamat statul roman la CEDO, informeaza Deutsche Welle.

De la "Focul cel Mare", la cel de la Sf. Pantelimon. Istoria Capitalei e plina de incendii devastatoare, cel de la Biserica Sf. Pantelimon fiind doar ultimul dintre ele. In 1847 a fost inregistrat cel mai mare dezastru provocat de foc. Era zi de Pasti. 23 martie 1847. Bucurestiul cu mahalele lui construite din lemn, cu acoperisuri cu sindrila sau trestie, isi petrecea inca o zi sub domnia lui Gheorghe Bibescu. In Tara Romaneasca, cu doar cateva zile inainte, se facuse istorie. Fusesera eliberati "toti tiganii mitropoliei, ai episcopiilor, ai manastirilor si metocurilor, ai bisericilor si ai oricarui alt asezamant public", dupa cum arata documentele vremii. Departe, peste intreaga Europa Occidentala si inca un ocean, se nascusera "nume mari": Alexander Graham Bell si Thomas Edison, inventatorii americani ale caror idei aveau sa schimbe soarta omenirii, venisera deja pe lume, primul pe 11 februarie, celalalt pe 3 martie. Iar la Bucuresti, in sfanta zi de Pasti, in casa "culceresei Draguneasca", feciorul acesteia se tinea numai de prostii. Baiatul a descarcat o arma in tavan, a aprins fanul din pod. Ce a urmat a intrat in istorie cu numele de "Focul cel Mare", cand 20% din oras a ars saptamani intregi, scrie EVZ.

Mizele scandalului de la Urgenta. Cine raspunde la 112. Concurenta stat-stat privat in sistemul de urgenta, departe de a fi o realitate, a facut deja o victima. Fondatorul SMURD, Raed Arafat, a demisionat din postul de subsecretar de stat, fara a astepta ca lucrurile sa fie batute in cuie intr-un proiect definitiv de noua lege a sanatatii. Premisele, a spus el, sunt ca sistemul public de urgenta sa dispara intr-o concurenta neloiala cu privatul. De partea cealalta, prin vocea presedintelui Traian Basescu, a ministrului Sanatatii, Ritli Ladislau si a sefului CNAS, Lucian Duta, scenariul invocat de Arafat nu ar putea deveni realitate, de vreme ce Ministerul Sanatatii, dar si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate vor fi cele care vor avea ultimul cuvant, atat in privinta acreditarii operatorilor privati, cat si in stabilirea standardelor cost-calitate, anunta Gandul.

Fals cu Ciuhandru pentru Cornu - "regele asfaltului". Semnatura falsificata a primarului Timisoarei, Gheorghe Ciuhandu, apare pe o "recomandare" depusa de firma milionarului Georgica Cornu la o licitatie pe bani publici a Primariei Arad. Scandalul falsurilor in care sunt implicati edilii timisoreni, al caror nume a fost folosit de mafia imobiliara tiganeasca, a ajuns la cel de-al doilea episod. Primarul Gheorghe Ciuhandu a dezvaluit ieri, in timpul unei conferinte de presa, ca semnatura sa falsificata apare si intr-un document intocmit in favoarea unui om de afaceri. Ilegalitatea a fost descoperita in urma cu o jumatate de an, dar nu a fost facuta publica pana acum, informeaza Adevarul.