Arafat-Duta, dezbatere pe noua lege a sanatatii. Arafat: Am cerut o intalnire cu Emil Boc, dar am fost refuzat. Fostul subsecretar de stat Raed Arafat sustine ca a incercat sa aiba o discutie despre noua lege a sanatatii cu premierul Emil Boc, insa a fost refuzat de acesta pe motiv ca "este impotriva concurentei". Declaratia a fost facuta la o dezbatere VIDEO, transmisa pe stirileprotv.ro si gandul.info, si la care a participat si presedintele CNAS Lucian Duta. Discutia a fost moderata de Claudiu Pandaru si Catalin Radu Tanase. Seful CNAS a recunoscut, la randul sau, ca proiectul legislativ privind sanatatea a fost lansat in dezbatere publica fara a se face inainte un studiu de impact. Continuarea in Gandul.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Fenomen grav: Caritas-urile unguresti fac ravagii in Ardeal. Caritasul a reinviat la Cluj. Si nu mai e unul singur, ci a capatat mai multe fete, infiltrandu-se prin publicitate agresiva in media locala si speculand disperarea multor familii care vor sa faca rost de un ajutor financiar. Mii de amarati au ramas cu buzele umflate dupa ce au cotizat la niste case de imprumut fantoma. Sunt acei oameni aflati practic in situatia de faliment familial si care cauta o gura de oxigen venita de oriunde, pentru ca au datorii la banci, cheltuielile le depasesc veniturile si nu mai au acces la nicio forma de finantare institutionala. Caritasurile vin acum din Ungaria, umfla banii si dispar. Politia, DIICOT sau alte instrumente ale statului n-au avut nicio reactie, desi firmele care promiteau imprumuturi au stat in Cluj un an intreg. Integral in EVZ.

De ce veneau strainii sa invete sa schieze in Romania. A fost o vreme cand primii fulgi de zapada marcau inceputul unui "an scolar" cu totul special in Romania, pe parcursul sezonului rece. Cursantii invadau statiunile montane, iar lectiile se desfasurau pe partiile de schi. Tara noastra era destinatia preferata de mii de olandezi, germani si englezi care veneau la noi sa invete sa schieze, in anii '70, '80, '90, stiindu-se ca aici exista o scoala de schi foarte bine cotata pe plan mondial. "Instructorii romani s-au remarcat in toata lumea pentru ca ofereau, in primul rand, siguranta cursantilor. Instructorii nostri creeaza o atmosfera relaxata in timpul lectiilor, nu exista nici un moment o stare de tensiune", ne-a spus Emil Farcasanu, scrie Romania Libera.

Presedintele CNAS descifreaza Legea Sanatatii. Ce va contine pachetul de baza, ce aduc in plus politele suplimentare. Mult discutata lege a Sanatatii ar urma sa fie implementata in doi ani, dupa indelungi dezbateri si o eventuala aprobare in Parlament. Principala schimbare va consta in intrarea pe piata a companiilor de asigurari private, care vor inlocui casele judetene de sanatate. Vor exista doua tipuri de asigurari de sanatate: asigurari obligatorii, care se vor retine din venituri, cum se intampla acum, dar si polite suplimentare. Din mai 2012, se va introduce coplata. Integral in EVZ.

Saptamana neagra a miliardarului Ioan Niculae. Patronul InterAgro, Ioan Niculae, invinuit la inceputul saptamanii pentru complot si subminarea economiei nationale, a dat din nou de probleme! Niculae a fost trimis in judecata, ieri, de catre procurorii DNA, fiind acuzat de complicitate la fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata. Dosarul priveste o sponsorizare "mascata" de un milion de euro pe care ar fi trebuit sa o faca Niculae pentru campania prezidentiala din 2009 a fostului presedinte al PSD Mircea Geoana. In acelasi dosar a fost trimis in judecata si Bunea Stancu, presedinte al Organizatiei Judetene Braila a Partidului Social Democrat, cel care i-ar fi cerut "favorul" omului de afaceri, scrie Adevarul.

Miza lui Arafat: controlul achizitiilor pentru Urgenta. Raed Arafat s-a lansat intr-o serie de atacuri la adresa membrilor comisiei care au elaborat noua lege a sanatatii, uitand ca alaturi de multi dintre acestia s-a aflat in boardul unei fundatii fondate de miliardarul George Soros, unul dintre primii finantatori ai SMURD. Raed Arafat nu a adus ieri date suplimentare pentru lamurirea legaturilor sale cu prietenul sau, patronul firmei Deltamed SRL, Gogan Vasile, cel care a livrat in ultimii patru ani peste 1.000 de ambulante pentru Ministerul Sanatatii, SMURD, SRI, SIE, STS etc. In schimb, Raed Arafat a folosit in emisiunea lui Mihai Gadea, "Sinteza Zilei", de marti seara, cuvinte grele la adresa unor membri ai comisiei de redactare a noii legi a sanatatii alaturi de care a facut parte, pana in 2005, ca membru in Comitetul Director al Fundatiei Centrul pentru Politici si Servicii de Sanatate, relateaza EVZ.

Incasezi chirie sau castigi la poker, platesti CAS! Daca incasati venituri din chirii sau ati facut investitii care va aduc profit, veti plati contributii la asigurarile de sanatate. Aceasta este doar una dintre prevederile controversate ale noii legi a sanatatii. Noul act normativ referitor la sanatate, aflat deocamdata in dezbatere publica de doua saptamani, contine prevederi cel putin controversate. Specialistii in economie sustin, de pilda, ca legea sanatatii avantajeaza in mod cert firmele private, in defavoarea statului, care colecteaza pana la urma fondurile publice, informeaza Romania Libera.

Voluntar de cursa lunga, invatacel la Harvard. A intrat in galeria voluntarilor din Romania la doar 11 ani, a devenit trainer in adolescenta, iar la 20 de ani a coordonat proiecte de cercetare. Cristina Catana-Buca are acum 25 de ani si ii invata deja pe altii cum sa faca investitii profitabile. O aplicatie depusa la finele anului trecut i-a facut bucuria extraordinara de a se vedea acceptata la Universitatea americana Harvard, la cursurile de antreprenoriat social, domeniu pe care-l vrea mult mai vizibil si mai activ in Romania. A fost implinirea unei dorinte mai vechi, aceea de a capata informatii despre acest univers, multe dintre ele nefiind furnizate in scolile din tara, relateaza Adevarul.

Guantanamo acum zece ani, Guantanamo acum. In urma cu zece ani, la inchisoarea militara de la Guantanamo Bay, erau trimisi primii detinuti. Desi presedintele american Barack Obama anuntase ca, la un an de la instalarea sa in functie, penitenciarul urmeaza sa fie inchis, acesta functioneaza si in prezent. Guantanamo a fost "o solutie de moment", afirma James Carafano. In opinia specialistului in politica de securitate si aparare al fundatiei conservatoare Heritage, la Guantanamo nu au fost aplicate procedurile potrivite. La inceput, intrebarea-cheie era: Cum trebuie tratati detinutii dintr-un razboi in care inamic nu este un alt stat? Un proces civil, asa cum solicita criticii centrului de detentie, nu intra in discutie intrucat - sustine Carafano. Integral pe Deutsche Welle.

Badigarzii, gata sa te ia cu targa. In momentul de fata, exista mai multe clinici si spitale particulare care ofera servicii de ambulanta de ani buni, iar managerii acestora au deja o experienta bogata in domeniu. Proiectul legii privind reorganizarea sistemului sanitar prevede ca in sistemul national de urgenta, acoperit acum doar de SMURD si de ambulantele de stat, sa poata intra si furnizori omologati de Ministerul Sanatatii. Practic, banii alocati Urgentei urmeaza sa fie impartiti intre mai multi furnizori, anunta Adevarul.