Dmitry Rogozin: Este inacceptabil ca Rusia sa-si procure arme din strainatate. Rusia ar trebui sa cumpere arme si echipament militar din strainatate doar in situatii exceptionale, a declarat, miercuri, viceprim-ministrul Dmitry Rogozin, citat de RIA Novosti. Rogozin, numit recent viceprim-ministru responsabil al industriei de aparare, a discutat cu inalti oficiali despre modernizarea sectorului de aparare al Rusiei, despre achizitiile de armament, precum si de dezvoltarea industriilor nucleare si spatiale. Dmitry Rogozin a mai precizat ca proiectele privind armamentul si echipamentele militare ar trebui sa se desfasoare in cadrul unui plan pe 20 sau 30 de ani, care sa ia in considerare eventualele amenintari si provocari, cat si situatia economica si demografica a Rusiei.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Gevork Vartanian, spionul rus care i-a salvat pe Stalin, Roosevelt si Churchill, a murit. Legendarul spion sovietic Gevork Vartanian, care a ajutat la dezvaluirea complotului nazistilor de a-i ucide pe liderii aliati la Teheran, in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, a murit la varsta de 87 de ani, la Moscova, informeaza BBC. In timp ce opera in Teheran, spionul sovietic a detectat comandourile sosite pentru a ataca summit-ul la care participau Stalin, Roosevelt si Churchill. Dupa ce au realizat ca sunt urmariti, germanii au anulat atacul. Gevork Vartanian a reusit sa se infiltreze in serviciile secrete britanice si sa deconspire o retea de agenti secreti britanici in URSS. Sotia agentului rus a fost, de asemenea, spion sovietic, iar dupa sfarsitul razboiului au lucrat ca echipa pentru urmatorii 30 de ani. Presedintele rus Dmitri Medvedev l-a descris pe Gevork Vartanian drept un patriot adevarat si o persoana remarcabila.

Parlamentul Bulgariei a respins declaratia de recunoastere a genocidului armean. Parlamentul bulgar a respins miercuri declaratia de recunoastere a genocidului Imperiului Otoman impotriva armenilor, anunta RIA Novosti. Declaratia face referire la peste un milion de armeni ucisi in timpul Imperiului Otoman, intre 1915 si 1917. Este pentru a cincea data cand declaratia, initiata de miscarea de extrema dreapta Ataka (Atac), nu reuseste sa treaca. Liderul miscarii, Volen Siderov, a declarat ca este firesc ca "un partid patriotic ca al sau" sa recunoasca genocidul armean. "Sa ascunzi anumite evenimente din istoria tarii tale, deoarece acestea sunt rele, reprezinta o demagogie, in opinia mea", a precizat Volen Siderov. Lyutvi Mestan, un deputat al unui partid care militeaza pentru drepturile si libertatile etnicilor turci, s-a opus initiativei miscarii Ataka si a motivat ca parlamentul nu este o institutie care sa stabileasca adevaruri istorice. Aproximativ un milion de turci traiesc in Bulgaria, reprezentand cea mai numeroasa minoritate etnica din tara, in timp ce armenii, desi in numar mult mai mic, se afla in randul minoritatilor din Bulgaria.

Ambasadorii occidentali spun ca Iranul a incalcat din nou rezolutiile ONU. Patru ambasadori occidentali din cadrul Natiunilor Unite au acuzat miercuri Iranul de "incalcarea clara a rezolutiilor Consiliului de Securitate", dupa ce Teheranul a inceput imbogatirea cu uraniu la 20%, informeaza AFP. "Activitatile in care s-a angajat Iranul, la un nivel de 20%, nu au un scop civil credibil. Este o evolutie ingrijoratoare", a declarat M. Marin Briens, ambasador francez la ONU. "Este vorba de o noua incalcare" a unei rezolutii a Agentiei Internationale de Energie Atomica, una din cele sase, patru dintre ele fiind sanctiuni ale Consiliului de Securitate, a precizat Briens. "Incercam permanent sa demaram negocieri serioase, insa Iranul nu a raspuns pana acum", a subliniat ambasadorul francez. Totodata, Philip Parham, ambasadorul Marii Britanii la ONU, a constatat ca inceperea imbogatirii cu uraniu din zona Fordow reprezinta "o incalcarea clara a rezolutiilor Consiliului de Securitate". "Amplasarea, dimensiunea si caracterul clandestin al instalatiilor ridica numeroase semne de intrebare cu privire la scopul final", a atentionat ambasadorul britanic. AIEA a precizat intr-o scurta declaratie ca "toate materialele nucleare din instalatie raman sub supravegherea agentiei". Situl de imbogatire de la Fordow detine pana la 3000 de centrifuge, Iranul avand deja peste 8000 de centrifuge la situl din Natanz, situat in centrul tarii. Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) a anunta luni ca Iranul a inceput imbogatirea uraniului intr-o zona noua, la Fordow, situata intr-o regiune muntoasa si foarte greu de atacat.

Un inculpat a ucis un procuror din Germania, in timpul procesului. Un inculpat a ucis, miercuri, in plin proces de judecata, un procuror de la tribunalul din Dachau, un oras din sudul Germaniei, au anuntat politia si Ministerul Justitiei din Bavaria, dupa cum transmite AFP. Barbatul era judecat intr-un caz de inselatorie cu asigurari sociale. El a tras de mai multe ori in sala de judecata, dupa ce initial isi indreptase arma catre judecator, iar apoi catre procuror. Procurorul a fost impuscat de trei ori, in umar, brat si stomac, iar apoi a decedat la spital, potrivit BBC. Un reprezentant al tribunalului din Dachau a precizat ca barbatul, in varsta de 54 de ani, antreprenor al unei societati de transport, era suspectat de frauda in asigurarile de sanatate pentru o suma de 44.000 de euro. Motivul faptei sale ramane inca necunoscut, in timp ce autoritatile nu au oferit detalii privind modul in care barbatul a reusit sa introduca arma in incinta tribunalului.