Misteriosul om-punte intre rusi, Voiculescu si Ioan Niculae. Cine arde gazul ieftin romanesc? Dan Victor Alesandru, fost secretar de stat in Ministerul Economiei in primul guvern Tariceanu, actual director al grupului de firme InterAgro, este cercetat - alaturi de magnatul Ioan Niculae si alte 39 de persoane - in dosarul gazelor naturale sub acuzatiile de complot si subminare a economiei nationale. Impus in cabinetul Tariceanu la insistentele lui Dan Voiculescu, Alesandru a fost destituit dupa opt luni pentru semnarea unui memorandum prin care gruparea rusa de la Alro Slatina primea energie electrica de la Nuclearelectrica. Prietenii de la Alro, suspicios de generosi, i-au dat firmei de familie a lui Alesandru 30% din actiunile Conef Gaz, una dintre cele doua firme intermediare prin care Gazprom exporta gaze in Romania in perioada 2010-2030, scrie EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

1.500 de oameni au iesit in strada la Targu Mures pentru a-l sustine pe Raed Arafat. Ei au scandat "Murim, luptam, SMURD-ul il aparam". 1.500 de oameni au iesit, joi seara, in strada la Targu Mures pentru a-l sustine pe fondatorul SMURD, Raed Arafat. Actiunea a fost initiata pe reteaua de socializare Facebook. Pe la ora 18:00, in centrul municipiului Targu Mures se adunasera peste 400 de oameni pentru a-l sustine pe Raed Arafat. Au pornit intr-un mars spre sediul SMURD, au blocat circulatia, iar pe drum li s-au alaturat si altii, pana cand numarul lor a ajuns la aproximativ 1.500. Manifestantii scandeaza "Vrem sa traim, nu vrem sa murim", "Haideti cu noi", "Jos Basescu", "Arafat nu uita, noi suntem de partea ta", "Afara din tara cu javra ordinara", "Romania, trezeste-te". Protestul a dus la blocarea circulatiei in centrul orasului, insa in prezent traficul a revenit la normal intrucat manifestantii se deplaseaza pe o strada mai putin circulata, anunta Gandul.

Ion Caramitru, actor: "Securitatea a anchetat felul cum recitam <>". Unul dintre cei mai impatimiti recitatori ai lui Eminescu, actorul Ion Caramitru povesteste despre legaturile speciale pe care le-a avut intotdeauna cu poezia lui. Se implinesc, pe 15 ianuarie, 162 de ani de la nasterea lui Eminescu. "Dor de Eminescu" este un spectacol pe care Teatrul National din Bucuresti (TNB) il prezinta cu acest prilej la Sala Atelier, un spectacol de poezie, realizat de Ion Caramitru, alaturi de muzicianul Aurelian Octav Popa. "Dor de Eminescu" va ramane insa in repertoriul TNB si dupa acest eveniment, pana la sfarsitul stagiunii. Despre Eminescu si intalniri esentiale, despre poezie si teatru, despre cum functiona cenzura in perioada comunista, am stat de vorba intr-o dimineata cu Ion Caramitru, directorul Teatrului National din Bucuresti, un "impatimit" de Eminescu, asa cum ii place sa o spuna, informeaza Adevarul.

Istoria primului fotoreporter de razboi din lume. Un fotograf nascut la Cluj a imortalizat scene din Razboiul Crimeii si din Razboiul de Independenta al Romaniei. Unul dintre cei mai apreciati fotografi din Europa a fost, in secolul al XIX-lea, un clujean. Este vorba de Carol Pop de Satmari (ortografiat in limba maghiara Karoly Papp de Szathmari, conform unor documente din arhivele clujene), cel care a realizat primul fotoreportaj de razboi din lume. Carol Pop de Satmari s-a nascut acum 200 de ani, in 11 ianuarie 1812, la Cluj, si a murit in 1887, in Bucuresti. Printre cele mai cunoscute seturi de fotografii realizate de clujean se numara fotoreportajele din Razboiul Crimeii, care a opus, in anul 1853, Rusia unei coalitii formate din Franta, Marea Britanie si Imperiul Otoman si care a presupus inclusiv operatiuni militare desfasurate in Dobrogea, scrie Romania Libera.

Subsidiaritatea si cainii vagabonzi. Controversa iscata de legea cainilor fara stapan se refera nu atat la drepturile animalelor, cat la subsidiaritate si la libertatea comunitatilor mici de a decide in mod autonom. Disputa privind legea cainilor fara stapan arata cat de precara este autonomia locala in Romania. Modul general de functionare a statului e preponderent centralist si nu lasa prea mult loc initiativei locale, dar nici atunci cind o problema e delegata in mod expres catre comunitatea locala, nici atunci nu se produce un raspuns adecvat. Comunitatile locale sunt pur si simplu paralizate si nu par capabile sa ia decizii nici atunci cand sunt invitate prin lege sa o faca. Chestiunea cainilor vagabonzi scoate la iveala cat de anemice sunt reflexele de autonomie, caci faptul cel mai important a parut sa treaca neobservat: euthanasierea cainilor vagabonzi a fost lasata de fapt, in larga masura, pe seama deciziei locale, anunta Deutsche Welle.

Barbulesti, cel mai periculos sat din Romania. Un fost cersetor, urmarit general, este primar peste 7.500 de tigani. "O persoana a murit si alte patru au fost ranite, in urma unui scandal izbucnit intre doua grupuri din localitatea Barbulesti, judetul Ialomita, la un moment dat fiind trase si cateva focuri de arma, iar la fata locului au intervenit peste 50 de jandarmi si politisti". Aceasta a fost stirea stoarsa de televiziuni in primele zile ale anului. Pe scurt: niste copii s-au certat si au intervenit parintii. S-a lasat cu moarte de om. Din lipsa de stiri, conflictul a fost in atentia televiziunilor pana cand victima a fost dusa la groapa. Apoi s-a lasat tacerea. "Evenimentul zilei" va prezinta ceea ce nu s-a vazut la televizor. O comunitate neguvernabila, cu 7.500 de suflete, in care nimeni nu munceste. Primarul este un fost cersetor. A facut puscarie prin anii 80 si a fost dat in urmarire generala pentru lovituri cauzatoare de moarte si multe altele, informeaza EVZ.

Raed Arafat a venit la Cluj: "Prin proteste, populatia si-a spus cuvantul". Medicul Raed Arafat, care a demisionat in 10 ianuarie din functia de subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii, a ajuns, joi, la Cluj-Napoca, unde a fost invitatul mai multor emisiuni televizate, emisiuni in cadrul carora a dezbatut aspecte legate de sistemul de Urgenta din Romania. Raed Arafat a declarat ca, parasind Ministerul Sanatatii, va putea apara mai bine sistemul de Urgenta din tara. De asemenea, medicul a adus lamuriri cu privire la punctul sau de vedere in ceea ce priveste medicina de urgenta, si anume ca aceasta ramura nu ar trebui sa se "privatizeze". Legat de protestul clujenilor, de miercuri seara, in semn de solidaritate fata de gestul lui Raed Arafat de a demisiona din functia de subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii, medicul a declarat ca "prin aceste proteste, populatia si-a spus cuvantul", scrie Adevarul.

Presedintele CCR, despre Legea maidanezilor: Textul e confuz. Imaginati-va un caine eutanasiat si pe urma aruncat in strada! Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, a spus joi ca CCR a declarat neconstitutionala legea privind cainii vagabonzi deoarece textul e confuz si a ridicat o problema de demnitate, relateaza Ziare.com. "E greu sa spun pe ce motiv (a respins CCR legea cainilor fara stapan - n.red.). Pe motiv ca eutanasierea nu este un lucru normal, este impotriva demnitatii umane. Imaginati-va un camp imens pe care sunt 200.000 de caini si cativa oameni care ii omoara. Ati vrea sa va uitati acolo, sa vedeti imaginea asta? Ati vrea sa fiti unul dintre cei care ii omoara?", a intrebat Zegrean. "Este vorba nu doar despre demnitatea omului care se uita, ci si despre cea a celui care este pus sa faca acest lucru. Dar nu asta este neaparat motivul constitutional, asta este un altfel de motiv, este un motiv pe care o sa-l inteleaga cine poate sa-l inteleaga", a mai spus presedintele Curtii Constitutionale. Zegrean a explicat, apoi, de ce a respins Curtea Constitutionala legea care prevede posibilitatea eutanasierii cainilor fara stapan, anunta Romania Libera.