The NY Times scrie deciziile S&P reprezinta inca un semnal puternic pentru datoriile suverane europene, iar retrogradarea ar avea un efect imediat, desi nu devastator, asupra capacitatii tarilor de a imprumuta bani. Un jurnalist Le Monde, care a luat parte la reuniunea de urgenta de la Palatul Elysee, de vineri dupa-amiaza, spune ca retrogradarea ratingului Frantei "a exasperat anturajul lui Nicolas Sarkozy". Le Figaro a alcatuit o lista cu patru consecinte ale pierderii ratingului AAA al Frantei, iar Washignton Post noteaza faptul ca presedintele Nicolas Sarkozy a pierdut aceasta batalie, ceea ce ar putea duce la "imbolnavirea" altor 17 state din zona euro.

Presa in diagonalaFoto: Colaj foto

Standard&Poor's a a anuntat vineri seara ca a retrogradat ratingul a zece tari din zona euro si l-a mentinut la alte sapte tari. S&P isi justifica decizia, spunand ca liderii europeni "au luat masuri politice insuficiente" pentru redresarea sistemului financiar.

The New York Times scrie deciziile S&P reprezinta inca un semnal puternic si arata ca datoriile suverane ale Europei sunt departe de a se sfarsi, insa transmit noi provocari politice pentru politicieni, inclusiv presedintelui Nicolas Sarkozy, care incearca, pentru al treilea an, sa stabilizeze situatia financiara a Europei.

Retrogradarea ar avea un efect imediat, desi nu devastator, asupra capacitatii tarilor de a imprumuta bani.

Ministrul francez al finantelor, Francois Baroin, a insistat ca tara sa se indreapta in directia corecta, iar politicile Frantei nu vor fi dictate de ratingul agentiilor.

Le Monde atrage atentia ca retrogradarea ratingului Frantei de la AAA, cel mai bun posibil, la AA+, are implicatii negative, ceea ce inseamna ca S&P ar putea retrograda din nou ratingul tarii, pe termen mediu. Sanse de retrogradare sunt de "cel putin unu din trei" in 2012 sau 2013, potrivit agentiei.

Un jurnalist Le Monde, care a luat parte la reuniunea de urgenta de la Palatul Elysee, de vineri dupa-amiaza, spune ca retrogradarea ratingului Frantei "a exasperat anturajul lui Nicolas Sarkozy". Consilierii sai sperau sa scape de retrogradare in cazul in care emisiile de obligatiuni de stat ar fi mers bine.

"Un deficit record, datorii si o relaxare bugetara pentru a proteja interesele anumitor persoane: este politica lui Nicolas Sarkozy pentru protejarea sanatatii politice din Franta, care este sanctionata. Presedintele este direct responsabil", este de parere unul dintre reprezentantii Partidului Socialist.

Le Figaro a alcatuit o lista cu patru consecinte ale pierderii ratingului AAA al Frantei. Pierderea acestei "comori nationale" s-ar putea resimti la creditele imobiliare si, mai ales, ar putea arunca in aer "zidul" creat impotriva crizei euro.

Una dintre consecinte este amenintarea Fondului European pentru Sprijin. In consecinta, rata dobanzilor cerute de investitori ar putea creste. Acest lucru ar mari costurile de ajutorare pentru Grecia, Irlanda si Portugalia.

O alta consecinta este efectul de domino la nivel local. Expertul financiar Norbert Gaillard explica" "ratingul de tara serveste drept referinta nationala. Daca este retrogradat, toate societatile, toate bancile si, mai ales autoritatile locale, vor fi contestate. Printre ele, cele notate cu AAA, precum Parisul sau regiunile din jur, vor fi automat retrogradate". Astfel, colectivele depind in mare parte de transferurile venite din partea statului si nu pot beneficia de un rating mai bun decat al lui.

A treia consecinta o reprezinta o posibila crestere a costului la credite, deoarace pierderea ratingului AAA ar putea afecta relatia intre sectorul imobiliar si banci. Astfel, bancile se imprumuta mai scump de pe piete, iar acest lucru ar putea afecta numarul de clienti care se imprumuta.

Scaderea ratingului Frantei ar putea afecta, de asemenea, costul datoriei publice. Daca pietele vor continua sa impuna Frantei dobanzi tot mai mari, efectelor se vor resimti in buzunarele consumatorilor.

Washignton Post noteaza faptul ca presedintele Nicolas Sarkozy a pierdut aceasta batalie, ceea ce ar putea duce la "imbolnavirea" altor 17 state din zona euro, precum si la diminuarea sanselor sale la viitoarele alegeri. Efortul de a salva Grecia si Italia se bazeaza pe capacitatea Frantei, Germaniei si a altor tari mai mici, insa cu economii de succes si capabile sa imprumute bani cu dobanzi mici.

O astfel de retrogradare face lupta din zona euro mult mai dura, prin cresterea costurilor de imprumut pentru tarile afectate, care incearca sa stranga sute de miliarde de dolari pentru obligatiunile internationale. Doar Franta trebuie sa imprumute circa 240 de miliarde de dolari in acest an pentru a-si acoperi datoriile si deficitul anual.