Drumul spagii. Cum scapam de meteahna adusa de comunisti. Multi medici romani ajung la veniturile colegilor din Vest cumuland platile informale, salariile si consultatiile in privat. Specialitatile cele mai banoase sunt chirurgia, neurochirurgia, ginecologia. Spaga la medic este parte a stilului de viata al romanului care se trateaza in unitatile medicale de stat. Istoric, responsabili de aparitia si proliferarea ei au fost comunistii. Imediat dupa 1947, spitalele au fost nationalizate, medicii din policlinici au fost fortati sa renunte la cabinetele lor si sa lucreze la stat. Totul s-a coroborat cu aplicarea unei directive NKVD care se cerea ca medicii, profesorii, judecatorii sa aiba salarii mici. Astfel, puteau fi tinuti mai usor sub control si nu puteau sa ridice capul. Metehana continuata fara ingradire dupa 1989, in conditiile in care salariile medicilor au ramas mici comparativ cu cele din alte tari ale Europei, da semne de domolire in ultimii ani, insa ramane un fenomen in majoritatea spitalelor de stat, unde se invart sume fabuloase, scrie EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

"In Romania, daca mergi intr-un magazin si cumperi ceva, in schimbul restului vei primi guma"- explicatia gasita de politia britanica pentru furturile de guma comise de romani. Romanii fura mii de pachete de guma de mestecat din supermarketurile din Marea Britanie pe care le vand apoi magazinelor din Romania, ce le folosesc ca rest, relateaza Daily Mail in editia electronica de joi. Politia britanica a semnalat 12 cazuri de furt de guma de mestecat in districtul Shropshire, valoarea cea mai mare a prejudiciului adus ajungand la 800 de lire sterline (957 de euro). "Erau cetateni est-europeni. Au fost facute ulterior cateva arestari", a declarat David Walton, ofiter de politie, referindu-se la faptul ca in urma cu o saptamana, au retinut o parte din membrii unei bande de romani care furasera guma de mestecat in valoare de 700 de lire sterline (837 de euro). "M-am interesat si in Romania, daca mergi intr-un magazin si cumperi ceva, in schimbul restului vei primi guma de mestecat. Probabil de aceea fura guma - pentru ca de fapt fura bani", a adaugat el. Romanii "vin in Marea Britanie pentru doua saptamani cu misiunea de a comite mai multe furturi, dupa care pleaca acasa cu vaporul. Aceasta este crima organizata", anunta Gandul.

Ce femei merita sa fie pe banii romanesti? In cei 145 de ani de existenta, leul romanesc n-a avut nicio personalitate feminina pe monedele si pe bancnotele sale. De la aparitia Regelui Carol I pe moneda de 5 lei (emisa in 1880) si pana la imprimarea poetului Mihai Eminescu pe cea mai recenta bancnota, cea de 500 lei (emisa in 2005), pe banii romanesti au aparut de-a lungul timpului zeci de figuri marcante. Am avut monarhi, domnitori, lideri ai unor revolutii, scriitori, pictori, aviatori sau muzicieni. Din toate aceste domenii au fost alesi numai barbati. In cei 145 de ani de existenta, leul romanesc n-a avut nicio personalitate feminina pe monedele si pe bancnotele sale. Singurele aparitii ale sexului frumos pe bani dateaza din secolul trecut, cand pe "hartiile" de 500 de lei sau pe cele de 5 milioane apar personificarea feminina a Romaniei si imaginea a doua taranci care se intorc de la muncile agricole. Pe banii care circula in prezent o putem intalni pe "Rodica", personaj feminin desprins dintr-un tablou al pictorului Nicolae Grigorescu si imprimat pe reversul bancnotei de 10 lei, informeaza Adevarul.

"Razboiul de 205 milioane de euro" al gulerelor albe. Petrolistii si casele de avocatura au racolat membri ai Consiliului Concurentei. Culisele amenzii-record aplicate de Consiliul Concurentei petrolistilor romani sunt demne de un film de actiune: investigatori racolati de cei anchetati, tehnica de investigatie de ultima generatie, tradari si greseli aproape incredibile facute de corporatiile acuzate de constituirea unui cartel. Consiliul Concurentei (CC) a sanctionat cu o amenda usturatoare cinci companii petroliere (OMV Petrom, Rompetrol Downstream, Lukoil, Mol si Eni) despre care, in urma unei investigatii de lunga durata, a gasit dovezi ca s-au inteles in perioada 2007-2008 sa retraga de pe piata sortimentul de benzina ECO Premium, care le genera sub 20% din vanzari si reprezenta mai putin de 5% din cifrele de afaceri. Consiliul Concurentei considera ca decizia de a renunta la tipul de carburant ieftin de pe piata s-a facut doar din ratiuni de profit. In urma acestei decizii comune a petrolistilor, soferii romani mai pot sa opteze la pompa doar intre carburanti mai scumpi, care aduc profituri mai mari companiilor, scrie Romania Libera.

Constitutia Ungariei. Cetatenii europeni se mobilizeaza pentru "restaurarea spiritului democratic". Peste 1.000 de cetateni europeni au semnat o petitie critica la adresa noii constitutii a Ungariei, intrata in vigoare la 1 ianuarie 2012. Petitia a fost redactata in mai multe limbi europene, inclusiv in romana, si va fi transmisa reprezentantilor celor mai importante institutii ale Uniunii Europene: Parlamentul, Comisia si Consiliul. Documentul critica si extremismul de dreapta, teama de "celalalt" si "egoismele nationale". Toti europenii, inclusiv cetatenii maghiari, sunt chemati sa iasa din "logica fricii si a izolarii", se arata in petitia-manifest: "Atat maghiarii cat si ceilalti cetateni europeni trebuie sa stie ca Europa nu este o masina de eradicat minoritatile, de spart solidaritatile si de distrugere a limbilor si culturilor "mici". Prin aceasta petitie dorim sa mobilizam pe toti cei care vor sa arate guvernantilor europeni si unguri ca dorinta de trai impreuna in mod armonios este in continuare foarte puternica", anunta Great News.

De ce tace presedintele pe problema coruptiei? In ultima perioada presedintele Traian Basescu pare ca a sters din agenda sa de lucru problema coruptiei. Ba mai mult, in una din ultimele sale interventii publice, in care apara proiectul noii legi a sanatatii, retras ulterior, presedintele a afirmat ca sint tari in Europa in care coruptia este mai mare decit la noi. Nu a spus care sint aceste tari si nici pe ce se bazeaza aceasta afirmatie. A ramas un mare semn de intrebare fara raspuns. Ne aducem apoi aminte de interviul dinaintea Craciunului in care Traian Basescu a criticat sever si pentru prima oara DNA, interviu in care presedintele a afirmat nici mai mult nici mai putin decit ca procurori de la DNA, in faza de urmarire penala sau prin rechizitorii neconcludente in fata instantelor de judecata, tulbura carierele unor oameni politici. Sa se fi gindit presedintele la Adrian Nastase, gasit nevinovat de primul complet de la Inalta Curte de Casatie si Justitie dupa multi ani de procese la instantele inferioare si sa fi extrapolat, transpartinic, pozitionindu-se in felul acesta ca martor din oficiu al nevinovatiei multor politicieni cu dosare penale, unii dintre ei asteptind alegerile, altii termenele de prescriptie? Din nou, un mare semn de intrebare fara un raspuns din partea presedintelui, informeaza Deutsche Welle.

Povestile romanilor nevazuti: cizmarul care a ajuns sa incalte toata Moldova. Aurel Bobu, detinatorul uneia dintre cele mai mari fabrici de incaltaminte din Romania, a fost un simplu cizmar intr-un sat necunoscut. Povestea lui de succes este de predat la scoala. Nu-l cunoasteti, n-ati auzit de el. In nordul Moldovei, acolo unde traieste si munceste, televiziunile ajung doar cand oamenii se imbata si isi dau cu sapa in cap. Aurel Bobu a construit aici, cu fortele proprii, fara sa-l stie nimeni, una dintre cele mai mari fabrici de incaltaminte din Romania. Are 9.000 de metri patrati si 500 de angajati, in timp ce marile fabrici de pe vremuri au fost falimentate, fierul vechi a fost tocat si vandut iar pamantul valorificat printr-un tun imobiliar. Cand se intampla asta, Aurel Bobu, bucovinean din Vicovu de Sus, inca lipea tocuri pe un scaun minuscul de cizmar. Personajul este unul dintre cei mai interesanti autodidacti din Romania, scrie EVZ.

Escrocii sentimentali, reactivati de criza financiara. Li se spune escroci sentimentali si, fie ca sunt barbati, fie ca sunt femei, se pricep al naibii de bine sa-si convinga victimele sa joace dupa cum le canta ei. "Sunt indivizi care nu au simt moral, sentimente, ei pot mereu sa isi justifice propriile actiuni", ii descrie pe scurt psihologul Bogdan Lucaciu. Poate ca treaba lor nu ar fi la fel de usoara daca oamenii ar fi un pic mai sceptici din fire. Recent, un barbat de 45 de ani din Arad a reusit sa pacaleasca mai multe femei pe care le agata pe Internet. La prima vedere, metoda lui e halucinanta si te intrebi cum de toate acele femei i-au cazut in plasa. Iata cum opera: se dadea drept un om de afaceri prosper si, dupa mai multe discutii pe Internet le facea sa creada ca s-a indragostit de ele. Atunci le dadea intalnire intr-un restaurant luxos. Dar pentru ca ele sa demonstreze ca sunt independente financiar si ca nu vor sa se cupleze cu el doar de dragul banilor, le cerea sa aduca la intalnire diverse sume de bani. Pe care pur si simplu le sterpelea intr-un moment de neatentie al doamnelor, scrie Vertical News.

Elevul Nicolae Manolescu nu voia sa-nvete imnul de stat. Criticul literar se declara afon si spune ca "din motive muzicale, si nu politice", in scoala primara nu voia sa-nvete imnul schimbat, al Republicii Populare Romane. Tatal l-a sfatuit ca "nu e o idee buna" sa nu-l stie. I-a placut scoala, dar nu si "schimbarile politice" prin care trecea, si din cauza carora parintii sai, amandoi profesori, au fost arestati, iar el a fost obligat sa-si schimbe numele dupa cel al bunicului matern. Fostii colegi de facultate spun ca avea "mare succes la fete", dar el insusi sustine ca afla de pasiunile pe care le starnea doar ani mai tarziu, cand isi intalnea pe strada fostele studente. Nu regreta implicarea in politica din anii '90, dar nu ar mai candida azi sub niciun motiv. In schimb, i-ar trimite inapoi in banci pe mai toti politicienii romani, ca sa-i invete Limba romana si bunele maniere, anunta Adevarul.

Cum si-a "autotorpilat" statul roman ultimele doua nave. Ultimele doua vapoare care arboreaza pavilionul romanesc la catarg, feriboturile "Eforie" si "Mangalia", au fost ancorate in septembrie anul trecut in cimitirul de nave din portul Constanta Sud-Agigea si cel mai probabil, vor ajunge sa fie taiate la fier vechi. Echipajele sunt neplatite de un an de zile, iar repunerea in exploatare a acestor doua nave costa peste 1,6 milioane euro. Ca o ironie a sortii, chiar in timp ce feriboturile erau mutate cu scandal din terminalul Constanta Sud-Agigea in parcul rece, pentru ca echipajele nu au vrut sa participe la aceasta manevra, la ministerul de resort se cocea un proiect de act normativ. Potrivit unui proiect de hotarare de guvern al Ministerului Transporturilor publicat in toamna lui 2011, CFR Marfa va fuziona prin absorbtie cu CFR Ferry-Boat, pentru simplificarea procesului decizional si reducerea costurilor, masura asumata in acordul cu Fondul Monetar International, informeaza Romania Libera.