Referendum in Croatia: 67.11% dintre votanti sunt in favoarea aderarii la UE - rezultate partiale. Croatia a votat duminica accederea in structurile UE in cadrul unui referendum national. Rezultatele partiale arata ca procentul celor care au votat in favoarea integrarii este de 67.11%. Cu 3 ore inaintea inchiderii votului prezenta semnalata la urne era de 33.79%. Entuziasmul proeuropean, care a urcat pana la 80 la suta in sondaje in 2003, s-a estompat pe parcursul negocierilor (2005-2011), din cauza criteriilor dure fixate de Bruxelles, a carui intransigenta era adesea perceputa drept santaj, dar in special din cauza crizei economice care afecteaza UE. Premierul Zoran Milanovic a declarat ca resimte prezenta scazuta la vot ca pe o sanctionare a actualei guvernari din partea populatiei, care se confunta cu o situatie economica dificila. Clasa politica croata s-a manifestat integral pro-aderare considerand ca dupa dobandirea independentei, accederea in structurile europene reprezinta cea mai importanta decizie. Tratatul de accedere semnat in decembrie de catre Croatia trebuie ratificat acum de cele 27 de state membre. Daca acest lucru se va intampla, Croatia va deveni membru al Uniunii Europene incepand cu 1 iulie 2013. Croatia va fi cel de-al doilea stat dintre republicile fostei Iugoslavii care se va integra structurii UE, dupa Slovenia, scrie AFP.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Mahmoud Abbas continua dialogul cu Israelul. Liderul Autoritatii Palestiniene Mahmoud Abbas se afla in Rusia pentru o vizita de lucru de sase zile. Dupa discutii avute vineri cu presedintele Medvedev si duminica cu marele muftiu al Rusiei Ravil Gainutdin, Abbas a declarat ca intentioneaza sa continue discutiile de pace pe care le considera singura solutie pentru rezolvarea problemelor. Acesta a subliniat insa ca exista posibilitatea ca acest dialog sa esueze si considera ca daca se va intampla asta singurul vinovat va fi Israelul, anunta Ria Novosti.

Presedintele Ali Abdullah Saleh a parasit Yemenul, dupa ce a cerut iertare poporului. Presedintele Ali Abdullah Saleh a parasit duminica Yemenul cu destinatia SUA. Inainte de plecare acesta si-a cerut iertare poporului pentru toate neajunsurile provocate in timpul celor 33 de ani de guvernare si a declarat ca pleaca in SUA pentru a beneficia de tratament medical si spera sa revina la Sanaa ca sef al Partidului Congresul General al Poporului. Saleh a obtinut imunitate in urma concretizarii planului instrumentat de statele Golfului sprijinite de aliatii vestici, cu scopul inlaturarii lui de la conducerea statului si oprirea violentelor ce s-au derulat in timpul protestelor din ultimul an. Yemenul a conceput si votat o lege speciala care-i asigura imunitatea. Mii de oameni au iesit insa in strada protestand impotriva acordarii imunitatii si cerand ca presedintele sa fie judecat pentru uciderea a sute de demonstranti in ultimul an si pentru aducerea tarii in pragul razboiului civil. Conform intelegerii agreate, noul guvern controlat de opozitie pregateste alegeri prezidentiale in data de 21 februarie. Cel mai probabil Saleh, care pana la acea data ramane in functie, va fi inlocuit cu aliatul si vice-presedintele sau, Abd-Rabbu Mansour Hadi. Saleh si-a transferat deja prerogativele catre Hadi inainte de plecare, ridicandu-l totodata la gradul de general, informeaza Reuters.

Vicepresedintele Consiliului National de Tranzitie din Libia a demisionat. Vicepresedintele CNT din Libia, Abdel Hafiz Ghoga, a ales sa demisioneze in urma protestelor din ce in ce mai impunatoare. Ghoga a declarat ca accepta sa demisioneze pentru interesul national. Cateva sute de persoane au devastat sambata sediul CNT din Benghazi, in semn de protest fata de Ghoga. Acesta a fost protestul cel mai serios de la caderea colonelului Gaddafi. Protestatarii il considerau pe Ghoga un oportunist care a schimbat tabara lui Gaddafi cu cea a rebelilor atunci cand acestia au inceput sa capete putere, scrie BBC.

Alegeri prezidentiale in Finlanda: Sauli Niinisto conduce dupa primul tur de scrutin. Candidatul Partidului Conservator pro-european, Sauli Niinisto, este favorit in castigarea cursei prezidentiale in Finlanda. Dupa primul tur de scrutin al alegerilor desfasurat duminica, rezultatele partiale il situeaza pe Niinisto in fruntea clasamentului cu 40% din voturi, urmat de centrisul Paavo Vayrynen cu 17.8%, ecologistul Pekka Haavisto cu 14.7% si de nationalistul Timo Soini cu 9.5%. Daca rezultatele partiale se vor confirma, Niinisto si Vayrynen se vor confrunta pe 5 februarie in cea de-a doua runda a alegerilor. Participarea la vot a fost de 72.7% potrivit ministrului justitiei, putin mai mica decat la prezidentialele anterioare din 2006 - 73.9%. Campania electorala s-a derulat in linii mari pe discursul pro si anti European. Niinisto sustine politica Europeana si benefiiciile ei pentru tara sa. In timpul mandatului sau de ministru al finantelor, Finlanda a trecut la moneda unica europeana. De cealalta parte, Vayrynen considera ca tara sa nu are ce cauta in zona euro, fiind singura tara nordica care a adoptat moneda unica, anunta AFP.

Iulia Timosenko cere unirea partidelor de opozitie din Ucraina. Fostul premier ucrainian Iulia Timosenko indeamna opozitia sa isi uneasa fortele. Catieva mii de membri ai opozitiei s-au adunat duminica in pietele Sofiyska si Mikhaylovskaya din Kiev sarbatorind ziua Unificarii Ucrainei. Mesajul lui Timosenko a fost citit de seful partidului sau Alexander Turchinov. Fostul premier ii asigura pe sustinatori ca nu a renuntat la lupta si avertizeaza ca tara este condusa de mafioti care distrug valorile ucrainene si pun in pericol independenta. Iulia Timosenko a indemnat toate partidele de opozitie sa se uneasca pentru crearea unui front comun, informeaza Ria Novosti.