Membri Al-Qaeda vor evacua orasul yemenit Radah pe care l-au ocupat in ianuarie. Membri inarmati Al-Qaida au acceptat marti, in urma unei negocieri tribale, sa evacueze Radah, un oras din centrul Yemenului, pe care l-au cucerit in urma cu peste o saptamana, a anunta o sursa militara, potrivit AFP. "O mediere tribala condusa de seicul Hashed Fadhl al-Qawsi a reusit, la finalul a trei zile de negocieri, sa convinga membrii inarmati Al-Qaeda sa evacueze Radah", a declarat un inalt oficial militar din Comisia militara insarcinata cu normalizarea situatiei securitatii in Yemen, in cadrul unui acord de solutionare a crizei din aceasta tara. "Membrii Al-Qaeda au inceput sa evacueze cladirile publice in care s-au instalat" dupa ce au preluat controlul asupra orasului, pe 16 ianuarie, a adaugat oficialul, sub protectia anonimatului. "Ei parasesc zona fara sa opuna rezistenta", a subliniat el, insa fara sa precizeze ce anume au obtinut insurgentii in schimbul retragerii. Al-Qaeda a castigat teren in aceasta tara, pe fondul slabirii puterii centrale a Yemenului de la inceputul miscarii populare de revolta fata de presedintele Ali Abdallah Saleh, in urma cu un an. Aproximativ 1.000 de barbati inarmati au cucerit pe 16 ianuarie orasul Radah din provincia Bayda, la aproximativ 130 de kilometri sud-vest de Sanaa, apropiindu-se de capitala, dupa ce si-au consolidat prezenta in sudul si estul Yemenului.

Presa in diagonalaFoto: Colaj foto

Turcia a suspendat relatiile politice si economice cu Franta. Prim-ministrul turc: Vom fi nevoiti sa aplicam masuri punitive. Parlamentul francez a aprobat luni noapte un proiect de lege care recunoaste faptul ca aproximativ 1,5 milioane de crestini armeni au fost ucisi de turci in timpul Primului Razboi Mondial. Oricine neaga acest lucru risca un an de inchisoare sau o amenda de 45.000 de euro in Franta, potrivit proiectului de lege adoptat. Premierul turc Tayyip Erdogan a reactionat dur si a catalogat legea drept "rasista si discriminatorie", informeaza The Telegraph. Turcia, la randul sau, considera ca masura este o insulta la adresa onoarei sale nationale si a suspendat deja relatiile militare, economice si politice cu Parisul. Prim-ministrul turc i-a cerut, de asemenea, presedintelui Nicolas Sarkozy sa nu semneze proiectul de lege, altfel va fi nevoit sa aplice "masuri punitive". "Acest proiect de lege este nul din punct de vedere legislativ", a declarat Erdogan. "Nu ne-am pierdut speranta ca acest proiect de lege va fi corectat", a adaugat el. Criticii sunt de parere ca Nicolas Sarkozy, care spera sa castige alegerile prezidentiale din primavara, este mult mai interesat de castigarea voturilor celor 500.000 de armeni care traiesc in Franta. Ministrul de externe francez, Allain Juppe, a declarat ca initiativa Frantei este "un pic inoportuna" si a cerut Turciei sa-si pastreze calmul. Imperiul Otoman a fost dizolvat la sfarsitul Primului Razboi Mondial, insa guvernele ulterioare si majoritatea turcilor considera ca acuzatia de genocid este o insulta la adresa natiunii. Autoritatile de la Ankara spun ca au existat pierderi uriase de vieti omenesti de ambele parti din cauza luptelor din zona.

Sotia capitanului vasului Costa Concordia: "Sotul meu se afla in centrul unei furtuni mediatice fara precedent". Sotia capitanului navei Costa Concordia, acuzat ca ar fi provocat scufundarea vasului, s-a declarat profund indignata de modul in care sotul ei a fost portretizat de mass-media, scrie Reuters. Capitanul Francesco Schettino a fost acuzat de producerea dezastrului din 13 ianuarie, in urma caruia 16 persoane au murit, dupa ce vasul cu 4200 de pasageri la bord a esuat in largul unei coaste din Italia. "Sotul meu se afla in centrul unei furtuni mediatice fara precedent", a afirmat Fabiola Rossi, intr-un interviu acordat revistei franceze Paris Match. "Nu-mi pot imagina o alta tragedie navala sau aeriana in care partea responsabila sa fie tratata cu asemenea violenta...Aceasta este o vanatoare de om, oamenii sunt in cautarea unui tap ispasitor, a unui monstru". Schettino a fost acuzat de omucidere, de producerea naufragiului, precum si de faptul ca ar fi abandonat nava. Ziarele italiene l-au prezentat drept un las, dupa ce o inregistrare a discutiei sale cu un agent de paza a fost divulgata presei. Intrebata daca este furioasa pentru tratamentul "aplicat" sotului sau, Fabiola Rossi a raspuns ferm: "Dar tu nu ai fi?". Francesco Schettino "este o persoana hotarata, ferma si lucida. Este capabil sa analizeze situatiile, sa le inteleaga si sa le gestioneze. Acasa este ordonat si meticulos, altfel este o persoana prietenoasa si amuzanta, care castiga respectul oamenilor", a mai declarat sotia capitanului. Potrivit avocatului lui Schettino, capitanul de vas isi asuma partial responsabilitatea pentru dezastru, insa ancheta se va extinde pentru a include partile terte cu care acesta s-a aflat in contact.

Membrii gherilei columbiene FARC ar fi inceput sa vanda vite din lipsa de bani. Presedintele Columbiei a declarat intr-un discurs sustinut recent ca gherila anti-guvernamentala FARC are atat de multa nevoie de bani incat membrii sai au inceput sa vanda vite, relateaza CNN. Fortele Armate Revolutionare din Columbia "construiesc o strategie pentru a contracara problema lipsei de finantare...ca urmare a loviturilor cu care s-au confruntat sursele lor financiare, in special traficul de droguri", a declarat presedintele Juan Manuel Santos. "Unul dintre ordinele primite este de "a vinde vite pentru a obtine mai multe resurse financiare"', a precizat presedintele columbian. Insa expertii care studiaza gruparea FARC, gherila care incearca de decenii sa rastoarne guvernul columbian, avertizeaza ca este vorba de mai mult decat o vanzare disperata de animale. Desi Juan Manuel Santos a sugerat ca masurile luate impotriva traficului de droguri au afectat profiturile FARC, este posibil ca gherila sa vanda vite pentru spalarea banilor obtinuti din vanzarea de droguri, potrivit unui expert. "Este o miscare clasica a lumii interlope. Daca detii 40.000 de bovine, iei profiturile din vanzarea catorva vite si faci orice doresti cu ele", a declarat Steven Dudley, director al Insight. FARC a pus la cale atacuri cu bomba, asasinate, deturnari si rapiri impotriva mai multor tinte din Columbia si a obtinut profituri de sute de milioane de dolari din traficul de droguri. Grupul paramilitar FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia, n.r.) a fost fondat in anul 1964 ca o gherila marxist-leninista care doreste sa instaureze regimul comunist in Columbia. Numarul membrilor organizatiei nu este cunoscut cu exactitate, dar estimarile specialistilor indica o cifra intre 10.000 si 20.000 de oameni.