Ciobanul-filosof din Tinutul Momarlanilor. Povestea hunedoreanului Marcu Dimitrie Jura, care traieste in satul Jiet situat in Valea Jiului, este de-a dreptul impresionanta. Marcu a urmat cursurile a trei facultati, pregateste o lucrare de doctorat, si cu toate acestea prefera sa traiasca departe de lumea dezlantuita, colindand muntii alaturi de cele 130 de oi, 40 de capre si 10 caini ciobanesti. Hunedoreanul este casatorit si are o fetita, Anamaria, in varsta de 6 ani si se considera un om fericit. "In urma cu 12 ani, dupa ce am fost admis la Facultatea de Filosofie din Bucuresti, am realizat ca nu pot trai in orase. Simteam ca mi-am lasat sufletul acasa. Asa ca, dupa vacanta de iarna, am refuzat sa ma intorc la Bucuresti", povesteste Jura. Integral in Adevarul.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Parintele-democrat fata cu reactiunea. Ce sanse are el in Romania? Intotdeauna m-a speriat ideea de a fi parinte. Daca unii spun ca e usor, ca ii cresti si ii educi instinctiv, iar lucrurile avanseaza de la sine, mie tot mi se pare ca e mai usor sa trimiti un om pe Luna. Cu aceasta idee in minte am aterizat la "Cursul parintilor eficace", o serie de traininguri organizate in Bucuresti, in cadrul carora parintii invata cum sa adopte un stil democratic in educatia copiilor. Nu va grabiti sa dati cu pietre: democratic nu inseamna permisiv. Inseamna doar sa iti lasi copilul sa isi gaseasca propriul drum in viata, sustinandu-l de pe margine. In esenta, cursul isi propune sa transforme o relatie autoritara intr-o relatie democratica, scrie GreatNews.ro

"Dosarul Miu": Am gasit martorul care sustine ca Razvan Lucescu era la volan! Mircea Lucescu, inca o declaratie revoltatoare!EVZ a patruns in dedesubturile "dosarului Miu", cel in care apare faptul ca masina in care se aflau sotii Lucescu (Razvan si Ana Maria) a accidentat mortal, pe raza localitatii Otopeni, o fata de 23 de ani. Dilema legata de cine se afla la volan in momentul producerii impactului (politistul Ion Ionita si procuroarea Ana Ghita au dispus neinceperea urmaririi penale, iar ca si conducator auto in acel moment a aparut Ana Maria, sotia actualului tehnician de la Rapid) a fost dezlegata. Reporterii cotidianului nostru au izbutit sa dea, dupa o investigatie amanuntita, de martorul-cheie, cel care a vazut cine conducea, in dimineata zilei de 16 septembrie 1991, automobilului marca BMW.

Cum a lacrimat Ceausescu de ziua lui. Si cum il felicita Ion Iliescu. Inainte de 1989, ziua de 26 ianuarie trebuia sa fie o mare sarbatoare nationala. Si chiar devenise una. Primele pagini ale ziarelor tineau enorme mesaje de felicitare transmise "din prinosul inimilor" pentru Nicolae Ceausescu, dictatorul a carui zi de nastere era sarbatorita cu fast. Aveau loc intalniri oficiale, unde "Tovarasului" i se ridicau osanale si era felicitat cu lungi fraze rostite in limba de lemn. Se primeau zeci de cadouri, de la unele scumpe, trimise de sefi de stat, la simple felicitari ale unor cetateni din cine stie ce colt al tarii. Unele erau trimise de activisti importanti, printre cele pastrate la Arhivele Nationale numarandu-se si una scrisa, intr-o caligrafie atenta, de Ion Iliescu, cel care, pe atunci, in anii 70, era inca in gratiile dictatorului, relateaza EVZ.

Adevar si minciuna in procesul familiei Ceausescu. Astazi, cand se implinesc 94 de ani de la nasterea lui Nicolae Ceausescu, "Adevarul" incheie miniserialul dedicat zilei de 26 ianuarie cu un articol despre procesul de la Targoviste, in urma caruia cuplul dictatorial a fost condamnat la moarte, sentinta fiind executata in aceeasi zi, 25 decembrie 1989. Incalcand flagrant majoritatea procedurilor juridice si bazandu-se pe acuzatii absurde, asa-numitul proces de la Targoviste ramane un moment rusinos al istoriei recente a Romaniei. "Acel proces n-a avut nicio valoare juridica, el a fost doar o incercare nereusita de a dramatiza si de a da o aparenta de legalitate unei rafuieli. Ceausescu stia, cu siguranta, foarte multe despre noii stapani ai Romaniei si de aceea nu trebuia sa ramana in viata", spune profesoara de istorie Zoe Petre. Continuarea in Adevarul.

Ambasadorul Danemarcei, despre aderarea la Schengen: "Romania sa negocieze direct cu Olanda, pe coridoare". Aderarea la Schengen poate deveni realitate daca Bucurestiul si Haga vor demara discutii pentru gasirea unui compromis, spune Excelenta Sa Michael Sternberg, ambasadorul Danemarcei. Presedintia daneza a Uniunii Europene incurajeaza un compromis intre Romania si Olanda pentru aderarea la spatiul Schengen si recomanda Bucurestiului sa spuna clar: "vrem asta si putem oferi asta". In interviul acordat EVZ, ambasadorul Sternberg mai declara ca, fara masurile de austeritate din anii precedenti, Romania "ar fi fost acum intr-o situatie economica foarte dificila". Integral in EVZ.

Jandarmeria Capitalei: "Am fost mai blanzi decat jandarmii din alte tari". Reprezentantii Jandarmeriei Capitalei au explicat pentru RL de ce au fost ridicati de pe strada sau amendati in aceste zile si protestatari pasnici si care este momentul in care fortele de ordine sunt indreptatite sa foloseasca violenta. Cea mai violenta zi a protestelor din Piata Universitatii a fost duminica, 15 ianuarie. A fost luata Jandarmeria prin surprindere in acea prima zi? Georgian Enache: Nu. Sunt somatii repetate si, in mod gradual, acestea cresc in intensitate. S-a intervenit in momentul in care violentele au depasit o anume bariera legala: s-au spart magazine, s-au construit baricade pe drumurile de comunicatie. Continuarea in Romania Libera.

Neagu Djuvara: "Trebuie facute schimbari, dar nu prin strada!". Galagia a ocupat total spatiul public. Oameni decenti si sarlatani, intelepti si imbecili, inocenti si ticalosi - toti sunt pusi sa vorbeasca in acelasi timp, si ceea ce rezulta e o harmalaie din care nimeni nu mai intelege nimic. Sa incercam si altfel. Am cerut opiniile despre evenimentele care tulbura Romania de zece zile de la oameni care au ceva consistent de spus, iar criteriul dupa care i-am ales a fost unul singur: sa fi lasat ceva in urma in viata lor, sa fi performat in domeniul lor de activitate, sa fi insemnat ceva pentru comunitatea in mijlocul careia traiesc. Continuam sa le publicam opiniile, sub forma raspunsurilor pe care ni le-au dat la trei intrebari ce le-am adresat, scrie Adevarul.

Incognito in autocarul militarilor protestatari:"Aici intram in picioare si iesim pe branci". Dupa cum am scris in ziarul de ieri, ne-am amestecat printre cadrele militare care au venit cu autocarul de la Focsani pentru a participa la mitingul de marti din fata Guvernului. Am vrut sa aflam culisele organizarii unui astfel de miting, cum se mobilizeaza protestatarii si ce gandesc acestia cand nu sunt ziaristi de fata. Am intrat incognito in delegatia cadrelor militare disponibilizate si in rezerva care au venit de la Focsani in Bucuresti. La intoarcerea spre Focsani, fostii generali, colonei si capitani nemultumiti ca li s-au taiat pensiile s-au oprit la crama vicepresedintelui PNL Vrancea, Valerica Zamfirescu, primar in comuna Slobozia Bradului. Pe la Buzau, unul dintre liderii rezervistilor vranceni din autocar a anuntat prin statie ca vor face popas la crama primarului. Dar colonelul i-a avertizat pe colegii sai ca exista doua conditii obligatorii pentru a fi primiti printre sticlele de vin, informeaza Romania Libera.

"Regele" asfaltului, stapanul falsurilor. Cum sa castigi o licitatie de peste 20 de milioane de euro depunand acte false la dosar. Milionarul timisorean Georgica Cornu, proprietarul firmei Confort, a depus la o licitatie pentru o lucrare la un drum judetean un document al CNADNR falsificat. Acum doua saptamani s-a descoperit ca aceeasi firma a depus acte falsificate la o licitatie la Arad. Daca in orasul de pe Mures licitatia a fost anulata, la Mehedinti licitatia a fost castigata de Confort. In primavara anului trecut, Consiliul Judetean Mehedinti a organizat o licitatie pentru proiectul "Reabilitare DJ 606 (limita judet Dolj) - intersectie DJ 566, judetul Mehedinti". Concret, a fost scoasa la licitatie lucrarea de modernizare a 65 de kilometri de drum judetean, proiect in valoare de aproximativ 100 de milioane de lei, din care 85% sunt bani europeni, anunta Adevarul.

Sofismul ca arma politica. Lupta politica de la Bucuresti nu clarifica lucrurile, ci, dimpotriva, pare mai curand sa sporeasca neclaritatea. Dar confuziile se produc nu atat in strada, acolo unde era de asteptat de la o multime eterogena, ci mai ales in planul luptei ideologice sau al propagandei partizane. De fapt "poporul" este intotdeauna candid si sincer, in sensul ca nu are intentii ascunse, sau o strategie nedezvaluita de lupta, sofismul ramanand prin excelenta arma retorilor de partid. Partizanii presedintelui Traian Basescu (si nu PDL-ul, distinctia aceasta este tot mai necesara si oricum dupa alegeri ea se va impune de la sine) sustin ca Opozitia, in ciuda atasamentului ei fata de "popor" si a faptului ca se considera reprezentativa, ignora in realitate una din marile revendicari populare: desfiintarea Senatului. Integral pe DeutscheWelle.