Numarul soldatilor americani va scadea cu 13% in urmatorii cinci ani.Secretarul de stat al apararii, Leon Panetta a prezentat in bugetul Pentagonului pentru urmatorii ani. Astfel, armata americana va renunta la 13% dintre actualii membri, scazand de la 565.000 la 490.000 pana in 2017. Panetta a declarat ca SUA trebuie sa pastreze un numar de militari pe care sa-si permita sa ii antreneze si sa ii echipeze corespunzator. Pentagonul trebuie sa economiseasca in urmatorii 10 ani nu mai putin de 487 miliarde de dolari, dintre care 259 pana in 2017, pentru a lupta cu deficitul bugetar al SUA, scrie AFP.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Ahmadinejad: Iranul este dispus sa reia negocierile pentru programul nuclear, dar nu il va intrerupe. Intr-un discurs tinut la Kerman in sudul Iranului, presedintele Mahmoud Ahmadinejad a declarat ca este gata sa reia negocierile cu puterile vestice, dar ca sanctiunile impuse tarii sale nu il vor face sa intrerupa programul nuclear. Negocierile dintre Iran si membrii permanenti ai Consilului de Securitate al ONU s-au intrerupt in ianuarie 2011, iar Ahmadinejad sustine ca tocmai aceste state se opun in fapt continuarii discutiilor. UE a interzis luni incheierea de contracte pentru petrol, sanctionand astfel activitatea nucleara a Iranului. Ahmadinejad considera insa ca vestul are nevoie de Iran si ca poporul sau nu va avea de suferit in urma sanctiunilor. Sanctiunile europene vizeaza importurile, achizitiile si transportul petrolului iranian si afecteaza si contractele in derulare care trebuie reziliate pana la data de 1 iulie 2012. In aceeasi categorie intra si investitiile si exportul de tehnologie sau echipamente catre industria petroliera a Iranului. Tarile europene cumpara aproximativ 20% din petrolul exportat de Iran, anunta BBC.

Rusia va moderniza toate aeroporturile militare pana in 2020. Potrivit declaratiei purtatorului de cuvant al ministerului apararii, Vladimir Drik, pana in anul 2020 toate aeroporturile militare ruse vor fi modernizate. Alaturi de aeroporturi vor fi modernizate si bazele aeriene, centrele de testare a zborului si de anternament si toate celalte resurse conexe. Modernizarea va incepe cu aeroporturile militare din Krasnodar, Saratov, Astrakhan, si Kaliningrad, informeaza Ria Novosti.

Bill Gates va dona 750 milioane de dolari pentru combaterea SIDA. Fundatia Bill & Melinda Gates va dona 750 milioane de dolari catre Fondul global pentru lupta impotriva SIDA, a tuberculozei si a malariei. Anuntul a fost facut joi chiar de catre Bill Gates in cadrul Forumului Economic International. Gates a declarat ca prin donatiile facute catre Fondul global se va putea schimba soarta tarilor cele mai sarace, iar banii vor putea fi folositi imediat. Donatia actuala nu este prima facuta in conturile fondului, Fundatia Gates donand 650 milioane de dolari de la infiintarea fondului pana in prezent, scrie CNN.

Nicolas Sarkozy si Alassane Ouattara au semnat un nou acord militar. Franta si Coasta de Fildes au semnat joi o noua intelegere militara. Presedintele Sarkozy a declarat ca hotararea adoptata situeaza Franta alaturi de Coasta de Fildes, a carei siguranta o sprijina si totodata o asigura ca armata franceza nu va interveni direct sau indirect in problemele interne ale acestei tari. Sarkozy a subliniat inca odata sprijinul acordat presedintelui Alassane Ouattara pe care l-a prezentat drept reconstructorul tarii si omul care va asigura siguranta si viitorul ivorienilor. Ouattara la randul sau a multumit inca o data Frantei pentru ajutorul primit in primavara lui 2011 pentru incetarea violentelor si izgonirea de la putere a fostului presedinte Laurent Gbagbo, anunta AFP.