Peste 400 de manifestanti anticapitalisti au fost arestati in Oakland. Peste 400 de manifestanti anticapitalisti au fost arestati in Oakland, California, iar alti patru au fost raniti, dupa ce au incercat sa intre in primarie si in alte cladiri din oras, politia fiind nevoita sa foloseasca gaze lacrimogene, anunta AFP. Aproximativ 200 de activisti ai miscarii "Occupy DC", unii dintre ei cu pieptul gol sau sanii dezgoliti, au manifestat, de asemenea, in fata unui hotel din Washington in care erau reuniti mai multi oficiali, printre care presedintele american Barack Obama si sotia sa Michelle. Protestele miscarii anticapitaliste au fost descrise de politie ca fiind cele mai violente de la debutul anului, unii dintre manifestanti ignorand ordinele politistilor. Ei au aruncat cu pietre si diferite obiecte in fortele de ordine. La Washington, manifestantii au protestat fata de o amenintare cu expulzarea, luni, a taberei lor de corturi din McPherson Square. In fata hotelului de cinci stele in care se desfasura gala anuala a exclusivistului Alfalfa Club, manifestantii au dansat si au sarit in fata politistilor. In ciuda temperaturilor scazute, printre dansatori se aflau mai multe tinere cu sanii dezgoliti, dintre care una si-a inscriptionat pe abdomen cuvintele "libertate de exprimare".

Presa in diagonalaFoto: Colaj foto

Una dintre cele mai performante drone ale armatei israeliene s-a prabusit. Unul dintre cele mai performante avioane fara pilot ale armatei israeliene s-a prabusit accidental duminica in Israel, fara a face victime umane, a anuntat un purtator de cuvant militar citat de AFP. "Un avion de tipul Eytan s-a prabusit accidental pe un camp duminica, in Israel, in timpul unui exercitiu comun al armatei si Industriei Aeronautice din Israel (IAI). Nu au existat raniti", a declarat purtatorul de cuvant pentru AFP. Potrivit unui post privat de televiziune din Israel, Canal-10, accidentul s-a produs dupa ce o aripa a dronei s-a desprins, aparent din cauza unui echipament prea greu pe care il transporta. Aceeasi sursa a declarat ca pierderile sunt estimate la zece milioane de dolari (7,5 milioane de euro), iar accidentul afecteaza fortele israeliene aeriene, care dispun doar de cateva avioane operationale fara pilot de acest tip. Acest tip impozant de avion fara pilot, de tipul Heron TP, cunoscut sub numele de Eytan ("Puternic", traducere din ebraica), este de talia unui avion Boeing 737 si cantareste 4,5 tone. Drona israeliana are o autonomie de zbor de 36 de ore si poate transporta o incarcatura utila de o tona, la o altitudine de 13.000 de metri. Avionul comunica prin satelit, in timp ce raza sa de actiune acopera Iranul, pe care Israelul il considera principalul dusman strategic.

Nicolas Sarkozy, hotarat sa candideze pentru un nou mandat de presedinte. Presedintele francez a anuntat cresterea TVA-ului cu 1,6%. Presedintele francez Nicolas Sarkozy a anuntat duminica, in cadrul unei emisiuni televizate, cresterea TVA-ului cu scopul de a finanta protectia sociala si de a reduce costurile fortei de munca, o masura care face parte dintr-o ultima serie de reforme inainte de alegerile prezidentiale, relateaza AFP. Presedintele francez a declarat ca guvernul va propune cresterea TVA-ului cu 1,6% pentru a compensa reducerea taxelor sociale pentru intreprinderi. "Aceasta masura va intra in vigoare de la 1 octombrie. Speram ca aceasta masura sa duca la achizitii in avans si sa stimuleze cresterea economica", a adaugat Sarkozy. Scopul acestei reforme este de a restabili competitivitatea economiei franceze si de a opri pierderile de locuri de munca din sectorul industriei, masura fiind inspirata de activitatea cancelarului social-democrat Gerhard Schroder. "Timp de zece ani, Franta a pierdut 500.000 de locuri de munca in industrie", a precizat Sarkozy, mentionand ca, dintr-un salariu de 4000 de euro, taxele se ridica la 840 de euro in Germania, in timp ce in Franta aceste taxe sunt duble. Cota TVA va creste astfel la 21,2%, ceea ce va permite finantarea unor scutiri de taxe in valoare de 13 miliarde de euro. Nicolas Sarkozy a anuntat, de asemenea, ca Franta va percepe un impozit de 0,1% pe tranzactiile financiare. El spera ca aceasta taxa "sa creeze un soc" si sa fie adoptata in mai multe tari europene. Presedintele francez a lasat sa se inteleaga ca va candida din nou la alegerile prezidentiale din primavara, declarand ca este "horarat" si ca nu se va eschiva de la intalnirea cu francezii.

Naufragiul navei Costa Concordia: Operatiunea de recuperare ar putea dura 10 luni - oficial. Operatiunea de recuperare a navei naufragiate Costa Concordia ar putea dura 10 luni, a declarat duminica un oficial din Italia, potrivit BBC. Vasul de croaziera de 114.500 tone a naufragiat langa Insula Giglio pe 13 ianuarie, avand 4.200 de pasageri la bord. Bilantul mortilor se ridica la 17, in timp ce 15 persoane sunt inca date disparute. Vremea nefavorabila a amanat in repetate randuri cautarile pe vas si pomparea combustibilului. Compania olandeza Smit a inceput sa indeparteze cele peste 2.300 de tone de diesel vineri, iar acum spune ca spera ca va relua operatiunea saptamana viitoare. Franco Gabrielli, seful agentiei de protectie civila din Italia, a declarat ca principalul obiectiv in acest moment este sa nu se transforme intr-un dezastru de mediu. "Tinand cont de conditiile meteorologice si ale marii, ar putea dura pana la 10 luni sa indepartam epava", a spus el. Compania Costa Cruises a dat vina pentru dezastru pe capitanul Francesco Schettino pentru "grave erori de judecata", navigand prea aproape de insula, intr-o "manevra neautorizata". Schettino este momentan in arest la domiciliu fiind suspectat de omucidere, acuzatii pe care le neaga.

Irak: Blocul nationalist sunit renunta la boicotul din parlament, punand capat unei crize politice de peste un an. Blocul politic nationalist sprijinit de suniti din Irak a anuntat ca va renunta la boicotul din parlament, punand capat unei crize politice a guvernului lui Nuri al-Maliki de peste un an, transmite Reuters. Decizia luata de blocul Iraqiya deschide calea negocierilor intre blocurile politice siite, kurde si sunite. Criza s-a accentuat in Irak la scurt timp dupa retragerea trupelor americane in decembrie, cand guvernul a incercat sa il aresteze pe vice-presedintele sunit Tareq al-Hashemi si sa il scoata in afara puterii pe unul dintre deptuatii suniti care l-a catalogat pe Maliki drept dictator. Blocurile politice planuiesc o conferinta nationala. "Ca gest de buna vointa, Iraqiya anunta revenirea la sesiunile parlamentare pentru a crea o atmosfera sanatoasa pentru a ajuta conferinta nationala si a reduce criza politica", a declarat purtatorul de cuvant. De la invadarea Irakului de catre SUA in 2003 care a dus la caderea lui Saddam Hussein - un sunit - majoritatea siita a crescut, lasand suniti in afara liniilor de conducere. Iraqiya a castigat cel mai mare numar de locuri in parlament in alegerile din martie 2010, dar nu a putut forma un guvern.