Averea-acordeon a lui Voiculescu: 50.000 de euro profit pe zi, in mandatul lui Seres. Grivco SA a obtinut profituri de zeci de milioane de euro din afacerile cu energie, cat timp ministru al Economiei a fost omul de casa al lui Felix. Perioada in care afacerile grupului lui Dan Voiculescu au prosperat fara seaman coincide cu cea in care Codrut Seres a fost ministru al Economiei. "Evenimentul zilei" a semnalat, in articolele anterioare, ca SC "Grupul Industrial Voiculescu si Compania" (Grivco) a fost unul dintre "baietii destepti din energie". Prezentam astazi cifrele care arata ca firma lui Voiculescu a obtinut, in 2006, cat era Seres ministru, profituri nete de 50.000 de euro pe zi. Plecarea lui Seres, in decembrie 2006, nu s-a simtit imediat. Abia din 2009, dupa ce afacerea cu energie a Grivco a inceput sa se contracte serios, Dan Voiculescu a dat frau liber ocarilor asupra statului-talhar care l-a imbogatit, scrie EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Sedinta cu scandal la PDL. Blaga ii sugereaza lui Emil Boc sa plece de la Palatul Victoria: "E nevoie de o miscare mai ampla in Guvern". Tensiune maxima astazi, la intalnirea dintre premierul Emil Boc si parlamentarii PDL. Venit la sedinta sa discute despre prioritatile legislative pentru sesiunea care incepe maine, premierul a fost incoltit de colegii de partid care, nemultumiti de evolutiile din ultima perioada, i-au sugerat nici mai mult nici mai putin decat ca ar fi bine sa ia in calcul sa plece de la Palatul Victoria. In linia de forta a fost presedintele Senatului, Vasile Blaga, care i-a spus lui Boc ca este nevoie de "o miscare mai ampla" in Guvern, o simpla remaniere nefiind suficienta, au declarat pentru gandul surse participante la discutie. Blaga a tinut sa precizeze ca este vorba despre o situatie delicata a partidului si nu trebuie ca pozitia lui sa fie interpretata ca una vindicativa pentru ca ar fi pierdut in fata lui Boc la congresul din mai anul trecut. El a precizat ca pozitia partidului este importanta in aceste momente si de aceea se simte nevoia unei schimbari radicale, "nu doar pe ici pe colo", au declarat aceleasi surse, anunta Gandul.

Consiliul de Judecata se intruneste, in cazul locotenentului protestatar, in 6 februarie. Vezi aici capetele de acuzare. Locotenentului Alexandru Gheorghe de la Flotila 71 Campia Turzii i s-au adus la cunostinta, marti, capetele de acuzare care stau la baza trimiterii acestuia in fata Consiliului de Judecata, care se va intruni in data de 6 februarie. Locotenentul a declarat ca a fost convocat pentru data de 31 ianuarie, ora 9.00, pentru a fi ascultat si pentru a da o declaratie scrisa in fata ofiterului de cercetare penala speciala din cadrul Unitatii Militare din Campia Turzii. "Am primit instiintarea astazi (marti, n.r.), prin posta. Prima sedinta de Consiliu de Judecata va avea loc in data de 6 februarie, in prezenta aparatorilor alesi de mine. Mai multe nu pot comenta acum", a declarat, pentru "Adevarul", ofiterul.

Liderii sindicali din educatie, loviti la cotizatii. Veniturile ce le revin celor trei federatii importante din invatamantul preuniversitar, respectiv Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Federatia Educatiei Nationale (FEN) si Federatia Sindicatelor Spiru Haret (FSSH), au scazut drastic incepand cu luna noiembrie a anului trecut. Socul l-a reprezentat un ordin comun al ministrilor Educatiei, Administratiei si Internelor si Finantelor, care interzicea o practica ce devenise regula in relatia dintre unitatile de invatamant, angajatii acestora si sindicate. Potrivit ordinului, unitatile de invatamant nu au mai avut voie sa retina automat cotizatiile sindicale din salariile cadrelor si nici ratele acestora la Casele de Ajutor Reciproc sau la banci. scrie Romania Libera.

Povestea "Doctorul Moarte" din Romania, cel mai bun specialist din tara in escrocherii imobiliare. Medicului Adrian Murea, chirurg la Spitalul de Urgenta "Profesor doctor Dimitrie Gerota" (spital ce apartine politistilor), este un excelent exemplu despre cum un escroc poate scapa foarte usor fara nicio pedeapsa in Romania, desi a furat, a falsificat documente si a inselat o multime de oameni. Infipt bine in sistem si protejat de acesta, doctorul Murea continua sa opereze si acum in Spitalul MAI, la aproape un deceniu dupa ce a savarsit primele sale ilegalitati. Cel supranumit "Doctorul Moarte" din cauza pacientilor care mureau in timp ce se aflau in grija lui (si care fusesera folositi inainte in reteaua sa de escrocherii), este fiul lui Victor Murea, fost ministru al Petrolului si al Gazelor pe timpul comunismului, ulterior prefect de Buzau si primar de Targu-Jiu. Apropiat al lui Ion Iliescu, Victor Murea a murit in 2001. El a fost, se pare cel care si-a initiat fiul in escrocheriile imobiliare, fiindca a luat cu japca mai multe imobile din centrul municipiului Targu-Jiu, ajutat de fosta lui secretara, Florica, viitoarea mama vitrega a "Doctorului Moarte", anunta Vertical News.

In caz de accident nuclear, Europa se poate baza pe Romania. De la Magurele, se stia exact ce ii asteapta pe japonezi la Fukushima. In timp ce un cercetator roman se pregatea sa prezinte rezultatele unui sistem de supraveghere si estimare a riscului in cazul unui accident nuclear, avea loc dezastrul de la centrala nucleara Fukushima. La 11 martie 2011, un cutremur cu magnitudinea de 9 grade pe scara Richter a provocat un tsunami. Valul urias a afectat centrala nucleara Fukushima, iar mai multe echipamente au cedat. Echipele de interventie au incercat sa evite eliberarea de material radioactiv in atmosfera, dar nu au reusit. In acest timp, la Magurele (oras din apropierea Bucurestiului), o echipa de cercetatori de la Institutul de Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei" si-a propus sa testeze sistemul nou creat pentru a incerca sa prevada pasii pe care ii vor face japonezii si a calcula nivelul de radiatie din aer, informeaza Great News.

Un dezechilibru fatal. Este pentru prima data dupa 22 de ani de la caderea comunismului cand politica romaneasca reuseste sa intruneasaca mai multe aprecieri in afara tarii decat inauntrul ei. S-a creat de mai multa vreme un dezechilibru grav: administratia romaneasca are mai multa legitimitate externa decat interna. Guvernul desi este contestat de majoritatea coplesitoare a cetatenilor romani continua sa fie un interlocutor valabil si de incredere al Fondului Monetar si al celorlalti creditori externi. Anul trecut, in 4 iulie, ambasadorul SUA ii multumea primului ministru Emil Boc pentru a fi fost "un ferm sustinator al reformei in Romania", dar chiar mai recent, cu ocazia aniversarii listarii la Bursa a Fondului Proprietatea, diplomatul american spunea ca "mai ales in perioada aceasta de tulburari sociale, este vital ca Romania sa continue reformele economice". El avea cuvinte de pretuire mai ales pentru adoptarea la sfarsitul anului trecut a noului Cod de Guvernare Corporatista si saluta "cu entuziasm" ofertele publice initiale de vanzare de actiuni ale Romgaz, Hidroelectrica si Nuclearelectrica, precum si ofertele publice secundare de vanzare de actiuni ale Petrom, Transelectrica si Transgaz, scrie Deutsche Welle.

La pas prin satele nimanui. Peisaj demn de un "Cernobil" romanesc. In Salaj, migratia populatiei a lasat in urma un peisaj demn de Cernobil: zeci de sate au fost depopulate, dupa cum a scos la iveala ultimul recensamant agricol. Comuna Pericei, judetul Salaj, are trei sate in componenta, un primar maghiar si o ceapa de metal uriasa, infipta in curtea scolii. E cel mai mare monument din lume ridicat in cinstea unei legume, respectiv a cepei. Foile metalice semete ridicate aici stau marturie ca aici s-a innodat si cea mai lunga funie facuta din cepe (peste 4200 de metri). Dar, dincolo de cantitatile imense de ceapa care incununeaza comuna salajeana, in satele componente se dezvolta o realitate deloc promitatoare. Cu sau fara ceapa, au cam plecat oamenii. Satele, cum au fost ele de cand le-au lasat oamenii pe pamant, s-au depopulat. La Periceiu Mic, spre exemplu, sat parte din comuna, mai sunt vreo 17 suflete printre zecile de case care umpleau altadata satucul, anunta EVZ.

In ce s-a bagat Romania acceptand tratatul fiscal. Liderii a 25 din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene - Marea Britanie si Cehia s-au opus - au convenit asupra noului tratat european care impune o disciplina fiscala sporita. Intrebarea este cat de mult foloseste Romaniei acest aranjament. Cum era de asteptat, discutiile despre stimularea cresterii economice si crearea de locuri de munca au fost minime la summit-ul "informal" al UE de luni. Dezbaterea s-a concentrat insa asupra tratatului privind responsabilitatea fiscala, la care Romania a aderat fara rezerve. Marea Britanie si Cehia - doua dintre cele mai liberale tari din UE, s-au opus. Sa fie insa acest tratat o dovada a dezertarii Romaniei de la principiile liberale? Nici pe departe. Ceea ce reuseste sa oficializeze noul tratat UE - a carui principala prevedere este mentinerea deficitului structural la 0,5-1% este impunerea disciplinei bugetare. Din acest punct de vedere, summit-ul este o victorie pentru cancelarul german, Angela Merkel, care a reusit sa ingroape politicile keynesiene, dupa care deficitele enorme si inflatia asigura iesirea din criza, informeaza Romania Libera.